Sari direct la conținut

Prima exoplanetă studiată de satelitul CHEOPS are orbita neobişnuită şi temperaturi extreme

HotNews.ro
Exoplaneta (reprezentare grafica), Foto: ESA - European Space Agency
Exoplaneta (reprezentare grafica), Foto: ESA - European Space Agency

Noul telescop orbital european care studiază exoplanete a creat un prim portret în detaliu al unei astfel de lumi, o planetă extrem de fierbinte şi cu o orbită neobişnuită, conform unei lucrări ştiinţifice aprobată spre publicare în revista Astronomy & Astrophysics, transmite luni Space.com.

Agenţia Spaţială Europenă (ESA) a lansat satelitul CHEOPS în luna decembrie, iar primele observaţii au început în aprilie. Obiectivul misiunii Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) nu este acela de a descoperi noi planete, ci de a le analiza pe cele deja identificate. Amplasat în interiorul unui satelit, noul telescop orbitează la o distanţă de 700 de kilometri deasupra Terrei, pentru a nu fi afectat de perturbaţiile atmosferice, şi are acces la întreaga boltă cerească, fiind plasat permanent cu spatele spre Soare.

Planeta aleasă pentru a fi studiată este WASP-189b, care a fost descoperită în 2018.

Conform observaţiilor realizate de CHEOPS, planeta WASP-189b este o lume bizară, aflată pe orbita unei stele bizare. În primul rând steaua este superfierbinte, atât de fierbinte încât are strălucirea albastră, iar planeta este atât de aproape de stea, încât încheie o orbită completă în doar 2,7 zile terestre, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro