Primaria Capitalei secretizeaza modul in care se iau decizile Comisiei Tehnice de Urbanism, forul care avizeaza cele mai importante proiecte imobiliare din oras
Primaria Capitalei a trecut la secret modul in care se iau deciziile Comisiei Tehnice de Urbanism, forul unde se discuta cele mai importante proiecte imobiliare din Bucuresti si derogarile de la Planul Urbanistic General. Astfel, persoanele care doresc sa participe la aceste sedintele Comisiei vor avea acces doar atunci cand se prezinta proiectele pe care investitorii doresc sa le realizeze, dupa care discutiile dintre membrii Comisiei pe marginea proiectelor si decizia fiecarui membru vor fi secrete. Presedintele CTUAT, Sorin Gabrea a declarat ca decizia finala va fi totusi comunicata persoanelor interesate – proiectantilor, beneficiarilor si presei la cateva zile dupa sedinta Comisiei. In acest fel publicul nu va sti insa cine sustine avizarea unui proiect si motivele care stau la baza deciziilor.
„Dat fiind ultimele intamplari, va propun un experiment. Va fi o prima parte a Comisiei in care lucrarile venite la avizare vor fi prezentante. Membrii Comisiei vor putea pune intrebari proiectantilor. Dupa care dezbaterile se vor derula cu usile inchise intre membrii comisiei si personalul din primariei. Comunicatul va fi redactat de Costin Hostiuc (de la Ordinul Arhitectilor din Bucuresti) in colaborare cu directia de Urbanism si va fi pus la dispozitia proiectantilor, a beneficiarilor si a presei in cateva zile dupa sedinta. In felul acesta ne aliniem la regulamentele si procedurile de avizare de la MDRT si speram sa obtinem o obiectivizare sporita a deciziilor si parerilor Comisiei”, a declarat presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism, Sorin Gabrea, in deschiderea sedintei de miercuri. Niciunul dintre membrii forului nu a contrazis decizia presedintelui.
Serban Tiganas, presedintele OAR, a declarat pentru HotNews.ro ca aceasta decizie „ne intoarce in timp”, este impotriva transparentei decizionale si trebuie revenit asupra ei. „Este o decizie care ne intoarce in timp. Eu nu inteleg acest motiv cu optimizarea. La Cluj, inca din 2008, s-a luat decizia ca sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism sa fie publice. A fost o epoca in care se discuta intai cu proiectantii, dupa care Comisia ramanea sa ia singura deciziile fara „a fi influentata”. Insa am renuntat de mult la aceasta metoda fiindca am considerat ca este mai important sa fim transparenti. Acum presa scrie live de la sedintele acestei Comisii. Mai mult, vecinii sau persoanele interesate de anumite proiecte vin si asculta discutiile, pun intrebari, ridica probleme dupa care noi le transmitem informatiile de care au nevoie. A devenit un teren pentru dezbaterile publice. Asa se catiga optimizarea aceasta despre care se vorbeste aici, asa devenim transparenti. Cred ca decizia Comisiei de la Bucuresti este un gest impotriva transparentei. Regret aceasta decizie. Mai mult, nu cred ca aceasta este decizia Comisiei, nu trebuie sa fie decizia Comisiei si a membrilor ei. Decizia este in alta parte si trebuie revenit asupra ei”, a declarat Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania si membru in Comisia tehnica de Urbanism de la Cluj.
Si Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, considera aceasta decizie nepotrivita: „In acest moment Comisia de Urbanism nici nu isi mai are sensul deoarece nu face decat sa aprobe toate proiectele care vin la avizare. Pana acum nu am vazut niciun proiect important respins. Cred ca aceasta decizie face parte din acelasi trend cu interzicerea accesului cetatenilor in sala in care se desfasoara sedintele Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Daca ar putea reduce cetatenii acestui oras doar la platitori de taxe si in rest nimeni sa nu mai spuna nimic, ar fi perfect. Prin faptul ca presa si societatea civila aveau acces la sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si vedeam ce se aproba era o posibilitate sa ne impotrivim proiectelor nocive pentru oras. Acolo auzeam ce vor sa faca si aveam timp de reactie. Acum, daca nu stim ce se va decide, vom afla de aceste lucruri inainte de aprobarea in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cand este prea tarziu ca sa mai putem face ceva”, a declarat Nicusor Dan pentru HotNews.ro.