Sari direct la conținut

Primul "navigator" pentru pacientele cu cancer mamar, lansat în prezența unei "învingătoare în lupta cu cancerul": Există viață după cancerul de sân. Se poate trăi mulți ani după diagnostic

HotNews.ro
Ana Moldovan, Foto: Hotnews
Ana Moldovan, Foto: Hotnews

Primul „navigator”pentru pacientele cu cancer la sân din România – un ghid ce explică pas cu pas traseul ce ar trebui urmat de fiecare pacientă diagnosticată cu cancer la sân, în cadrul sistemului de sănătate din România, totul într-un limbaj prietenos și simplificat – a fost lansat marți. Navigatorul este disponibil pe www.canceruldesan.ro și va fi distribuit, în versiune printată, în secțiile de oncologie ale spitalelor din țară. Ana Moldovan, o clujeancă diagnosticată în urmă cu 10 ani cu cancer mamar, care se prezintă acum ca „o învingătoare în lupta cu cancerul”, a venit la lansarea navigatorului pentru a-și spune povestea.

  • ​”Sunt aici în calitate de învingătoare în lupta cu cancerul”

Ana Moldovan are acum 60 de ani și locuiește în Cluj Napoca. În urmă cu 10 ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A.

Ana Moldovan a venit, marți, la București, la lansarea primului navigator pentru pacientele cu cancer la sân din România, pentru a își spune povestea. „Sunt aici în calitate de pacient și de învingătoare în lupta cu cancerul”, și-a început ea mărturisirea.

„În 2009 am fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 3A. Au urmat 4 ședințe de chimioterapie și după aceea operația. Din cauză că corpul meu nu prea a suportat chimioterapia nu am putut să fac cele 8 ședințe care se fac, am făcut numai 4. Am făcut mastectomie. După operație am mai făcut încă două ședințe de chimioterapie, după care am făcut apoi radioterapie. După ce am terminat tratamentul cu radioterapie au urmat cei 9 ani, și sunt aici prezentă, de când fac hormonoterapie. Au fost niște ani grei, niște ani în care m-am trezit după operația de mastectomie desfigurată, nu mă puteam accepta eu pe mine. Mi-au trebuit 4 ani ca să gestionez psihic faptul că nu pot să rămân așa. După 4 ani m-am dus la medic și am încercat să îmi fac o reconstrucție. Nu am ales bine metoda, am ales o metodă cu expander – 7 luni de zile mi s-a tot umflat acel expander în fiecare lună, iar după 7 luni, acel expander s-a spart. Am mai stat 3 luni cu el spart și în noiembrie 2015 am făcut reconstrucția – s-a scos expanderul respectiv și mi s-a pus silicon. Când m-am trezit din operație eram tot plată, a trebuit iar să gestionez un an de zile ce mi se întâmplă. M-am încurajat eu pe mine și în anul 2017 mi-am luat iarași curaj și am ajuns în București, la doamna doctor Ina Petrescu, care mi-a făcut din nou reconstrucție, dar de această dată prin silicon și mușchiul din spate, așadar am ales metoda corectă și am reușit să redevin femeie în adevăratul sens al cuvântului. Astăzi sunt foarte fericită că am trecut de această nebunie și pot să spun că gestionez bine vindecarea. Sau pot să spun că țin sub control ceea ce mi se întâmplă”, a povestit Ana Moldovan.

Ana Moldovan

Ea își amintește că „Atunci când am făcut chimioterapie, după 17 zile a început să îmi cadă părul. În afara faptului că tratamentul este foarte dur, când vezi și că îți cade părul, te șochezi. Și nu știam ce să fac, nu poți să stai toată ziua cu o perucă. Și mi-a venit ideea că acasă, la chimioterapie când te duci, trebuie să fii comodă. Și așa am început să îmi fac eu mie baticuri, turbane, ca să mă simt eu comod. În 2011 mi-am deschis un site și din 2011 am constatat că de fapt nu m-am despărțit niciodată de cancerul de sân. Pentru că, fără să vreau, pe lângă faptul că am făcut baticurile acestea și am început să le vând – nu am făcut-o ca o afacere, am făcut-o ca un ajutor, am început să fac și psihologie cu clientele mele ca să spun așa, cu pacientele. Site-ul meu nu este numai despre a vinde baticuri, este și povestea mea, este ceea ce mi s-a întâmplat, cât de neinformată am fost eu. Și cred că ghidul acesta, care vine la 10 ani după diagnosticul meu, este extrem de important. Pentru că o femeie, când primește acest diagnostic de cancer, este pur si simplu bulversată, nu știe ce se întâmplă.”

„Eu am avut noroc că am fost tratată foarte bine în Institutul Oncologic din Cluj. Și, probabil datorită tratamentului care a fost așa de bine pus la punct, astăzi sunt în viață, sunt bine și pot să dau sfaturi și persoanelor care, din păcate, sunt din ce în ce mai multe, care trec prin acest diagnostic. Mă consider o învingătoare în lupta cu cancerul. Persoanele care au cancer de sân au posibilitatea să trăiască mulți ani după diagnostic. Există viață după cancer”, este concluzia Anei Moldovan.

1.500 de „turbane oncologice” realizate de Ana Moldovan, pentru pacientele care fac chimioterapie, împreună cu navigatorul, vor fi distribuite, începând cu luna februarie, în secțiile de oncologie ale spitalelor din România.

  • Primul navigator pentru pacienții cu cancer de sân, în țara în care navigatorii de pacienți aproape că nu există

Primul navigator pentru pacientele cu cancer mamar din România, lansat marți, se adresează cu precădere pacientelor nou diagnosticate. Navigatorul explică, într-un limbaj prietenos şi simplificat, traseul ce ar trebui urmat de către o pacientă diagnosticată cu cancer de sân, în cadrul sistemului de sănătate din România. Pornind de la suspiciunea iniţială, investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, stadializarea bolii şi tipul de tratament, informaţiile prezentate în cadrul navigatorului au rolul de a uşura înţelegerea pacientelor şi aparţinătorilor cu privire la paşii de urmat, în cazul unui diagnostic de cancer de sân.

„De ce acest ghid? Pentru că, de multe ori, pacientele cu cancer mamar veneau la noi la asociație și spuneau că au uitat să întrebe doctorul ceva sau întrebau ce înseamnă anumiți termeni medicali. Acest ghid lămurește în totalitate pacienta cu cancer la sân, iar pe lângă faptul că o lămurește, o ghidează în totalitate cu ceea ce are de făcut, de la diagnosticare și până la finalizarea tratamentului”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asocițiilor Bolnavilor de Cancer.

„În alte țări există oameni care fac acest lucru (navigatori de pacienți – n.red.), există instituții care îndrumă oamenii, există literatură adresată direct pacienților. În România, lucrurile acestea sunt foarte puține, meseria de navigator nu știu dacă este recunoscută”, afirmă Dragoș Median, medic oncolog la Spitalul Filatropia din București. „Pacienții câștigă timp și scade oarecum presiunea pe doctori – în țările civilizate există personal care îndrumă pacienții. Până la urmă, un om informat este un om puternic. Este absolut esențial să știi lucruri despre boala ta și despre ceea ce ar trebui să faci ca să îți fie bine”, mai spune medicul Dragoș Median.

Ghidul a fost lansat de Roche România, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră, iar dintre acestea, peste 3.000 pierd lupta cu boala.

„În țările dezvoltate, cancerul de sân este considerat un tip de cancer curabil, cu o supraviețuire de aproape 90%, dacă este descoperit în stadii incipiente. În România, aproape jumătate din cazuri sunt descoperite în stadii avansate ale bolii. Informarea corectă a pacientelor asupra pașilor de urmat prin sistemul de sănătate poate avea un rol foarte important în reducerea acestui decalaj”, spune medicul oncolog Dragoș Median.

„Acest tip de inițiative de informare a pacientelor sunt întotdeauna bine-venite, mai ales când vorbim despre cancerul de sân, o boală cu un impact socio-economic foarte ridicat. Sper ca informația din acest navigator să ajute pacientele să înțeleagă mai bine cu ce se confruntă și ce trebuie să urmărească, de la diagnostic, până la tratament”, afirmă și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Această maladie mutilează nu doar fizic, ci și psihic”, atrage atenția Cezar Irimia.

Platforma educațională www.canceruldesan.ro este primul website ce conține exclusiv informații detaliate despre cancerul de sân. Platforma conține peste 80 de articole și se adresează atât pacientelor cât și tuturor celor care doresc să afle mai multe cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân, precum și multe alte informații despre ce înseamnă să trăiești cu această boală.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro