Prin tara / Festivalul medieval Marienburgfest
In perioada 2-4 septembrie se desfasoara festivalul medieval Marienburgfest – Zilele Feldioarei. Manifestarile artistice din cadrul Zilelor Feldioarei marcheaza 800 de ani de traditie a cavalerilor teutoni in Tara Barsei, anul 2011 fiind considerat anul cetatilor brasovene.
Program Zilele Feldioarei
Pe parcursul celor trei zile de festival vor fi organizate ateliere mestesugaresti si va fi amenajata o piata medievala. De asemenea, va functiona o gradinita medievala, unde vor avea loc diverse activitati:
- facepaiting medieval
- antrenamente pentru copii – cu scuturi si sabii din lemn
- concurs de tras cu arcul
- plimbari cu poneiul
Vineri, 2 septembrie (dupa 15:30)
- parada cavalerilor teutoni
- concurs de tras cu arcul
- ateliere de dans
- teatru medieval
- demonstratii de antrenamente ale cavaleriei
- spectacole medievale
- concerte de muzica medievala
Sambata, 3 septembrie (dupa 15:00)
- demonstratii de tragere la tinta cu arcul
- lupte libere intre cavaleri
- demonstratii de manuire a armelor medievale
- concert de muzica medievala (Cimpoierii din Transilvania)
- concert Tandarica si cele 10 prajini (21:00)
- foc de artificii
Duminica, 4 septembrie (dupa ora 13:00)
- turnir pe cai
- muzica si dansuri germane
- concert de muzica populara – Dinu Iancu Salajanu (15:00)
- concert Pasarea Colibri (18:00)
- concert Stefan Banica Junior (21:00)
Despre Feldioara
„Numele romanesc al localitatii Feldioara este derivat din maghiara, Fold-Var, care inseamna „cetate de pamant”. Denumirea germana Marienburg inseamna cetatea Mariei, cu referire la Fecioara Maria, patroana Ordinului cavalerilor teutoni. Cetatea de la Feldioara este cea mai importanta fortificatie ridicata de cavalerii teutoni in Transilvania.
Sapaturile arheologice au scos la iveala un inventar bogat din epoca neolitica, in special ceramica pictata de tip Ariusd. Pe teritoriul comunei au fost gasite 109 morminte, datand din secolul XII, asadar dinainte de asezarea sasilor pe aceste locuri”. (sursa infobrasov.net)
Manifestarile artistice din cadrul Zilelor Feldioarei marcheaza 800 de ani de traditie a cavalerilor teutoni in Tara Barsei. Anul 2011 este considerat anul cetatilor brasovene. In ultimele doua luni, Bran, Rasnov, Fagaras si Brasov au gazduit evenimentul „Turnirul Cetatilor”.
Localizare. Situata pe DN 13 si E 60, la 20 km nord de Brasov si 100 km de Sighisoara, localitatea Feldioara domina Tara Barsei de Jos de pe colina care se desprinde din muntii Persani si se opreste pe malul Oltului.
Feldioara se gaseste in apropierea unor masive muntoase spectaculoase: la 40 km de Muntii Bucegi, 30 km de Masivul Postavaru, 45 km de Masivul Piatra Craiului si 10 km de padurile Muntilor Persani.
Cum ajungem la Feldioara. La Feldioara se poate ajunge cu trenul sau cu autobuzul. Detalii aici.
Obiective turistice
- Biserica evanghelica – este situata in partea de est a localitatii. Biserica este construita in stil gotic, pe temeliile unei bazilici mai vechi de la inceputul sec. XIII
- Cetatea medievala – cetatea, din care mai exista doar ruinele, se gaseste in extremitatea sudica a platoului pe care se afla Feldioara
- Biserica ortodoxa – a fost construita in 1788. Biserica ortodoxa detine o biblioteca cu tiparituri din sec. XVIII, provenita de la episcopia Valcea
- Monumentul eroilor sasi – construit in 1912-1913, monumentul este inchinat celor 39 de tineri brasoveni cazuti in batalia desfasurata aici intre principele Ardealului Gabriel Bathory si brasoveni, in anul 1612
- Zona istorica locuita – este formata din cladiri si case de locuit cu toate acareturile datand din sec. XVIII
- Biserica evanghelica fortificata din Rotbav – biserica evanghelica din Rotbav a fost construita in sec. XIV in stil gotic, fiind una din bisericile fortificate din Tara Barsei (sursa: ghidulprimariilor.ro)