Priveghiul TVR Cultural: Cateva zeci de persoane au aprins candele si au depus flori langa sediul TVR
Cateva zeci de persoane au aprins candele si au depus flori sambata, intre orele 22.00 – 24.00, langa sediul Societatii Romane de Televiziune (SRTv) din Bucuresti, la „priveghiul” TVR Cultural, care si-a suspendat emisia sambata, de la ora 23.59, relateaza Mediafax.
Actiunea simbolica a fost anuntata in cursul zilei de sambata pe Facebook, unii dintre angajatii Televiziunii Romane dorind „sa conduca pe ultimul drum cum se cuvine” TVR Cultural.
„Am incercat sa scriu un ferpar. Ferpar pentru TVR Cultural. Nu pot. Executat, eutanasiat, ucis, asasinat, victima colaterala. Ce este – si ce va ramane in amintire – TVR Cultural? Toti au stat deoparte si au privit cum o lume se sfarseste. Angajatii Societatii Romane de Televiziune vor sa il conduca pe ultimul drum cum se cuvine. Macar atat (sau ‘decat atat’, cum vom zice cu totii cat de curand daca tocirea mintilor merge conform planului). Sambata noaptea este momentul despartirii. Sa fim acolo pentru a aprinde o candela!”, se spunea in anuntul postat sambata dupa-amiaza pe Facebook.
„Priveghiul” a atras cateva zeci de persoane, in mare parte angajati ai Televiziunii Romane, dar si telespectatori ai TVR Cultural, printre care si scriitorul Dan Mircea Cipariu.
Acestia au depus flori si au aprins candele langa intrarea in sediul TVR din Calea Dorobantilor, numarul 191, manifestarea simbolica intinzandu-se pe parcursul a doua ore.
„Priveghiul” s-a incheiat la ora 24.00, dupa ce a fost constatat „decesul” TVR Cultural.
TVR Cultural si-a suspendat emisia sambata, 15 septembrie, de la ora 23.59. Masura a fost dispusa in 13 septembrie, prin Ordin al presedintelui-director general (PDG) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), Claudiu Saftoiu, in contextul situatiei financiare critice a Televiziunii Romane, la momentul respectiv, de catre reprezentantii televiziunii publice.
Potrivit TVR, decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economica a SRTv, elaborat in concordanta cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2012. Aplicarea Programului decurge din necesitatea armonizarii ofertei editoriale si a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv, se arata in comunicat.
„Potrivit Programului, misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2 Cultural, a carui grila va cuprinde, printre altele, publicistica culturala, documentare, spectacole de teatru, opera, concerte si productii muzicale prezentate pe genuri, filme de arta, programe educative dedicate copiilor si tinerilor, productii ale tinerilor creatori independenti, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de varsta”, se mai spunea in comunicatul TVR.
Potrivit sursei citate, pana la lansarea noilor grile, o mare parte din programele difuzate de TVR Cultural va fi preluata de TVR 2.
In comunicatul SRTv se preciza ca decizia de suspendare a emisiei TVR Cultural a fost luata in conformitate cu prevederile legale in vigoare. „Legea 41/1994 de organizare si functionare a TVR face referire la progamele 1 si 2, la un departament care difuzeaza emisiuni pentru strainatate si la studiourile teritoriale, al caror canal de exprimare este acum si TVR 3”, explicau reprezentantii SRTv.
TVR Cultural s-a lansat in anul 2002, fiind singura televiziune din Romania cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat in cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare si filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet sau teatru. Directorul TVR Cultural este Daniela Zeca Buzura.
Suspendarea emisiei TVR Cultural a fost anuntata de Claudiu Saftoiu intr-un interviu acordat in exclusivitate agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in 11 august.
In 10 august, Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3.