Sari direct la conținut

PRM vrea ca avizarea urmaririi penale a ministrilor sa poata fi facuta doar de Parlament, nu si de presedintele Romaniei

HotNews.ro

Initiativa PRM modifica articolul 12 al Legii 115/1999, interzicand dreptul sefului statului de a aviza urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functiei.

„Numai Camera Deputatilor si Senatul au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”, ar deveni articolul, in conditiile in care, in acest moment, acesta se refera la „Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei”.

In consecinta, alesii cer eliminarea tuturor articolelor care prevad modalitatea de constituire a „comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului”, desfiintand acest organism si lasand in vigoare doar prevederile privind o comisie parlamentara permanenta sau una speciala de ancheta.

O alta modificare ceruta de PRM vizeaza sesizarea presupuselor acte de coruptie savarsite de membrii guvernului, care, in viziunea celor patru parlamentari, ar trebui sa se indrepte spre sefii celor doua camere legislative.

Astfel, conform textului, „orice cetatean care are cunostinta despre savarsirea unei fapte penale de catre membrii Guvernului (…) se poate adresa presedintelui Senatului sau al Camerei Deputatilor”.

Initiativa PRM schimba si traiectoria dosarului pe baza caruia se intemeieaza avizul de incepere a urmaririi penale a ministrilor in functie. Astfel, acesta se trimite premierului, daca una din cele doua Camere ale Parlamentului a cerut urmarirea penala.

In legea actuala, dosarul se trimite de regula catre ministrul Justitiei. Doar daca aceasta face obiectul cercetarii, dosarul se trimite primului ministru.

Modificarea legii raspunderii ministeriale este initiata de senatorii Gheorghe Funar, Nicolae Iorga si deputatii Ioan Aurel Rus, Mircea Costache si a fost depusa la Biroul Permanental Senatului.Grupul parlamentar al PRM a cerut miercuri in plen ca initiativa sa fie trimisa la comisia juridica in procedura de urgenta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro