Probleme pe șantierele de autostrăzi: Cel mai prolific constructor român oprește lucrul pe toate proiectele în așteptarea unei ordonanțe care nu mai vine / Reacția CNAIR
Constructorul român Spedition UMB, deținut de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, printre cei mai importanți antreprenori de drumuri din țară, va opri lucrul pe cele 7 mari șantiere ale sale de drumuri expres și autostrăzi (140km) începând din 11 iulie.
„UMB oprește lucrul pe toate șantierele! Unul dintre cei mai importanți antreprenori generali de pe proiectele majore de infrastructură rutieră a luat o decizie fără precedent: începând de luni, 11 iulie 2022, nu își va mai chema oamenii la muncă. Săptămâna curentă este una de odihnă, conform procedurilor interne, angajații UMB lucrând 14 ore pe zi plus sâmbetele”, avertizează Asociația Pro Infrastructura.
- Informația vine după ce în urmă cu o săptămână UMB trimisese notificare de reziliere către CNAIR pe toate proiectele sale de drumuri, invocând modificările substanțiale la prețurile materialelor de construcții și condițiile problematice din piață, pe fondul crizei globale de energie și efectele războiului din Ucraina. CNAIR a reacționat și a spus că, de fapt, notificările de reziliere ale UMB sunt doar pași birocratici necesari pentru ca UMB să poată beneficia „de prevederile noilor modificări legislative privind formulele de ajustare a prețurilor.”
- „Reprezentantul firmei băcăuane a precizat că imediat ce va fi aprobată în ședința de Guvern Ordonanța privind mecanismul de punere în aplicare a OUG 64/2022, care vizează formula polinomială de ajustare a prețurilor, va renunța la solicitările de încetare amiabilă remise CNAIR.
UMB oprește lucrul pe 7 șantiere
Acum însă, pare că lucrurile s-au precipitat din nou.
„Sunt în pericol 7 proiecte care împreună depășesc 140 de kilometri, adică mai bine de O TREIME (aproape 36%) din totalul de 391 kilometri de autostradă și drum expres veritabil pe care România are în prezent contracte de execuție semnate! Excepție face doar DEx12 Centura Slatina, acolo unde cei de la UMB sunt foarte aproape de final și au confirmat că vor continua astfel încât să dea drumul la trafic în jurul datei de 28 iulie”, atrage atenția Pro Infrastructura.
Care este motivul stopării lucrului pe șantiere?
„Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere le promite constructorilor, nu doar celor de la UMB, de peste jumătate de an că guvernul va adopta prin OUG formula polinomială de ajustare a prețului contractelor (…) Dar una este să promiți, alta este să faci. Așa că, până la noi ordine, cei de la UMB joacă tare și intră într-un soi de „grevă”, asumându-și niște riscuri contractuale semnificative: penalități de întârziere sau, în caz extrem, pierderea garanției de bună execuție”, notează API.
„Situația este FOARTE gravă. Ar fi un dezastru dacă lucrurile ar degenera și s-ar ajunge la încetarea de comun acord sau rezilierea unui singur contract, darămite a tuturor, adică a 36% din totalul kilometrilor de autostradă și drum expres aflați în execuție!”, transmite Asociația.
Proiectele pe care lucrează UMB și unde vor fi oprite șantierele:
DEx12 – Tronson 3 / Slatina Est-Colonești – 31,75km
DEx12 – Tronson 4 / Colonești-Pitești – 31,82 km
DEx6 – Galați-Brăila – 10,77km
A0 – Lot 2 / Centura București Nord – 19km
A0 – Lot 4 / Centura București Nord – 4,47km
A3 – Nădășelu-Zimbor – 30,06km
A3 – Zimbor-Poarta Sălajului – 12,24km
–
Total: 140,11km
Reacția CNAIR: „MIPE are o ordonanță de guvern în avizare, avem încredere că va fi aprobată curând”
În replică, la câteva ore după, și CNAIR a reacționat și a spus că este în contact cu antreprenorul și că „a luat permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare”.
„În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție. CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare. După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire”, transmite Compania de Autostrăzi.
„Rezultatul este acela că MIPE (n.r. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene) la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre”, susține CNAIR.
„Este adevărat că prețurile la materialele de construcții au crescut constant în ultimele luni, dar CNAIR aplică doar măsuri care sunt în concordanță cu legea, cu prevederile contractuale și cu normativele europene. Este important să precizăm că o astfel de abordare pentru sprijinirea constructorilor care au în derulare contracte, reprezintă o premieră în rândul statelor Uniunii Europene”, mai transmite CNAIR.