Sari direct la conținut

​PROFIL Carly Fiorina, singurul candidat republican care l-a redus pe Donald Trump la tacere

HotNews.ro
​PROFIL Carly Fiorina, singurul candidat republican care l-a redus pe Donald Trump la tacere

Carly Fiorina, singura femeie inscrisa in cursa electorala pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentialele SUA din 2016, a urcat surprinzator in sondaje. Ea a reusit sa surclaseze 35 de candidati republicani, printre care se numara politicieni de cariera, ca Jeb Bush sau Ted Cruz. Fiorina se plaseaza pe locul doi, dupa doua dezbateri prezidentiale in care i-a tinut piept cu brio lui Donald Trump.

Candidata republicana a castigat noua puncte procentuale in sondaje doar in ultimele luni, devansandu-i pe Ben Carson si Jeb Bush. Un impact extrem de puternic l-a avut cea de-a doua dezbatere republicana, de pe 16 septembrie, cand a fost desemnata marea castigatoare de catre 52% din publicul republican,potrivit CNN. Aceasta a reusit sa se apere cu succes in fata atacurilor personale ale lui Donald Trump, numindu-l „comediant”, nu politician. De altfel, anterior, Trump a facut un comentariu controversat legat de infatisarea lui Carly Fiorina: „Uita-te la figura aia, cine ar vota asa ceva„.

Fiorina si-a lansat candidatura la inceputul lunii mai, fiind a treia femeie in istorie care incearca sa obtina nominalizarea Partidului Republican pentru Casa Alba. „Inteleg cum functioneaza economia. Inteleg lumea si cine este in ea„, a declarat Fiorina, invitata la matinalul televiziunii ABC.

Campania ei este sprijinita de super PAC-ul „Carly for America”,acuzat de New York Timesca joaca la limita legala, prin coordonarea activitatiilor cu campania oficiala a lui Carly Fiorina, care foloseste un calendar Google accesibil pentru public. Or, legislatia americana interzice orice comunicare privata dintre candidat si super PAC. Pana la sfarsitul lunii august, „Carly for America” a strans 3,5 milioane de dolari pentru a sprijini aventura spre Casa Alba a fostei afaceriste, dintre care, in mod surpinzator, jumatate de milion de dolari provine de la super PAC-ul contracandidatului republican Ted Cruz.

Principalele teme si propuneri politice ale campaniei electorale a lui Carly Fiorina pentru prezidentiale:

  • impotriva introducerii unei legislatii pentru limitarea poluarii
  • sustine abrogarea Obamacare
  • propune intarirea securitatii la granitele SUA pentru a opri imigrarea ilegala
  • anti-avort
  • nu sustine introducerea unui salariu minim federal
  • sustine exercitii militarea extensive ale NATO in zona baltica 

De asemenea, Fiorina are o avere estimata la 59 de milioane de dolari, ceva mai putin decat contracandidatul ei Donald Trump, a carui avere se ridica la 4 miliarde de dolari.

Insa, candidatura lui Carly Fiorina este definita, poate mai mult decat in cazul lui Donald Trump, asa cum arata Washington Post, de cariera ei in afaceri, in special ca CEO al companiei americane HP, care produce echipamente hardware si ofera servicii IT.

Ca director executiv, Fiorina a realizat o fuziune importanta a HP cu Compaq, atunci principalul rival de pe piata producatorilor de echipamente hardware, care a dus la pierderi uriase si disponibilizarea a 30 000 de angajati. In ciuda nereusitelor ei in afaceri, Fiorina a sustinut intotdeauna ca dezastrul fuziunii HP-Compaq a fost provocat de asa-numita „criza dotcom„, dar si de sexismul din interiorul companiei si de un board de directori ineficient.

Ascensiunea ei in politica a inceput in 2006, ca strateg pe probleme economice si de afaceri in echipa prezidentiala a republicanului John McCain, contracandidatul lui Barack Obama in 2008. Atunci, media americana, o prezenta pe Fiorina ca o posibila alegere pentru functia de vice-presedinte a lui McCain, daca acesta ajungea la Casa Alba.

Ulterior, in 2008, Carly Fiorina a fost numita in fruntea Comitetului Republican National responsabil cu strangerea de fonduri pentru campania prezidentiala a lui John McCain.

De altfel, Vox sustine caexperienta in negocieri internationale a lui Carly Fiorina ar fi un atu important pentru viitorul presedinte american. Astfel, in timpul carierei sale la AT&T, aceasta era responsabila cu cresterea vanzarilor echipamentelor de telecomunicatii ale companiei pe pietele internationale.

In perioada 2007-2009, Carly Fiorina a condus board-ul consultativ extern al CIA, in timpul presedintiei lui George W. Bush. Iar, in 2010, Fiorina s-a inscris in cursa electorala pentru Senatul SUA, insa a pierdut alegerile din California in fata senatorului democrat in functie la acea data, Barbara Boxer.

In ceea ce priveste pozitiile sale politice, Fiorina este o sustinatoare a legislatiei anti-avort, cu exceptia cazurilor de viol, incest sau a unei sarcini periculoase pentru sanatatea femeii. De altfel, fosta afacerista a castigat sustinerea conservatorilor printr-un discurs critic, in timpul celei de-a doua dezbateri republicane, la adresa organizatiei non-profit Planificare Parentala, pentru care congresmanii republicani incearca sa obtina retragerea finantarii federale.

Fiorina, o conservatoare care militeaza pentru o legislatie anti-avort, a acuzat organizatia Planificare Parentala ca obtine profituri din vanzarea tesutului fetusilor avortati.

Washington Post sustine cadiscursul puternic anti-avort o va ajuta pe Fiorina sa atraga electoratul coservator din Iowa, primul stat american unde au loc alegeri primare si unde a devenit deja un candidat serios. De altfel, discursul anti-avort a lui Carly Fiorina se diferenteaza de cel al contracandidatilor ei republicani, datorita mesajului pasional al acesteia, in vreme ce Donald Trump pare nesincer, intrucat, in urma cu cativa ani, avea o viziune pro-alegere, sustinand dreptul femeilor de a recurge la intreruperea sarcinii.

Fara indoiala, Carly o oferit cea mai puternica condamnare facuta de un republican a organizatiei Planificare Parentala. Are multa libertate de opinie in acest caz intrucat este femeie. Ea reuseste sa reduca impactul criticilor lansate de democrati la adresa opiniilor noastre, astfel republicanii sunt vazuti uneori ca niste bosorogi morocanosi care vor sa tina femeile insarcinate”, a sustinut Katie Packer Gage, o strategista republicana.

De asemenea, pozitia lui Carly Fiorina in legatura cu casatoriile intre persoane de acelasi sex a fluctuat in ultimii ani. In 2008, ea a votat, in calitate de cetatean, pentru Propunerea 8, care privea interzicerea casatoriilor homosexuale. Insa, dupa intrarea oficiala in cursa electorala, la inceputul lunii mai, Fiorina a declarat ca nu este in favoarea introducerii unui amendament constitutional care sa interzica casatoriile intre persoane de acelasi sex si va respecta decizia Curtii Supreme, oricare ar fi aceasta. In iunie, Curtea Suprema SUA a decis ca niciun stat american nu poate interzice persoanelor, indiferent de sexul acestora, sa se casatoreasca.

Cred ca decizia Curtii Supreme va deveni legea natiunii si, chiar daca sunt de acord sau nu cu aceasta, nu as sustine un amendament constitutional care sa-i intoarca efectul. Sper foarte mult ca vom ajunge intr-un punct in care sa sustinem decizia persoanelor homosexuale, dar si dreptul oameniilor de a avea o viziune religioasa si de a proteja modul cum isi exercita acea viziune. Cred ca aceasta natiune ar trebui sa fie capabila sa accepte, iar guvernul nu ar trebui sa discrimineze in ceea ce priveste modul cum ofera beneficii, ori dreptul indivizilor de a avea libertate religioasa„, a declarat Carly Fiorina.

MSNBCsustine ca noua pozitie a lui Fiorina in ceea ce priveste casatoriile dintre persoanele de acelasi sex ar putea sa ii obtina simpatia unui electorat format din tineri republicani si femei.

In ceea ce priveste incalzirea globala, Carly Fiorina se diferentiaza de contracandidatii ei republicani, printre care se numara si Donald Trump, care neaga ca activitatiile umane au un efect negativ asupra mediului inconjurator. Ea sustine ca o legislatie americana care sa limiteze poluarea nu ar avea niciun efect la nivel global. Astfel, potrivita acesteia, singurii care vor profita de pe urma unei legislatii SUA anti-poluare ar fi China, care va privi cum economia americana se contracta.

Fiorina declara ca America nu poate salva lumea de la incalzirea globala pe cont propriu, iar, cum o legislatie internationala pentru limitarea poluarii este imposibil de introdus, este mai bine, din punct de vedere economic, ca SUA sa continue sa polueze. De altfel, in timpul campaniei electorale pentru Senat, Fiorina nu s-a ferit sa primeasca donatii consistente de la giganti din industria carbunelui.

Carly Fiorina se opune legalizarii marijuanei, insa nu crede ca dependentii de droguri trebuie sa fie tratati ca infractori. In timpul dezbaterii republicane, Fiorina a sustinut ca America trebuie sa schimbe modul cum trateaza persoanele dependente de droguri. De altfel, candidata republicana are o experienta personala in acest sens, intrucat una dintre fiicele sale vitrege si-a pierdut viata, in 2009, din cauza dependetei de medicamente eliberate cu prescriptie.

Fiorina nu este de acord cu cresterea salariului minim federal, care a fost transformat in subiect central al campaniei pentru democrati. Ea sustine ca o crestere a salariului minim ar fi in detrimentul celor care abia intra in piata muncii, intrucat ar fi preferati angajatii cu experienta si nu tinerii platiti prost. De asemenea, Fiorina propune taierea salariilor angajatiilor bugetari si platirea acestora pe baza de performanta.

In trecut, Carly Fiorina a sustinut oferirea cetateniei pentru copii imigrantilor, doar daca acestia termina o universitate sau se inroleaza in armata SUA. De asemenea, aceasta a sustinut nevoia de a intari securitatea la granite pentru a opri imigratia ilegala.

Fiorina l-a criticat pe Barack Obama pentru politica sa externa, acuzandu-l ca a subestimat amenintarea fortelor islamiste. Republicana a atacat-o si pe Hillary Clinton, care, in opinia ei, nu a luat in serios amenintarea reprezentata de Vladimir Putin.

Or, pozitia sa in ceea ce priveste actiunile SUA din Europa de Est este extrem de importanta, Fiorina sustine oferirea de armament armatei ucrainiene si organizarea de exercitii militare extensive ale NATO in zona Baltica, pentru a transmite un mesaj foarte clar Rusiei. Candidatul republican a declarat ca: „Daca m-as intalni cu Vladimir Putin nu as discuta cu acesta”.

De asemenea, Fiorina nu crede ca SUA ar trebui sa ridice sanctiunile impuse Iranului, pana ce Teheranul nu este de acord cu termeni mult mai duri ai acordului nuclear, inclusiv inspectii extensive ale complexelor nucleare iraniene.

Carly Fiorina sustine ca sistemul educational american este o mare problema. Ea se opune legislatiei nucleului comun, care impune teste standardizate pentru toti elevii americani si limiteaza capacitatea parintilor de a decide viitorul copiilor lor. Fiorina sustine ca birocratia Washingtonului construieste un sistem educational masiv si standardizat.

Fiorina se opune vehement legislatiei Obamacare, propunand eliminarea acesteia. „Obamacare trebuie sa fie abrogat, legea in sine este mai mare decat un roman Harry Potter„. In schimb, Carly Fiorina propune acordarea de ajutoare financiare statelor americane, care sa decida cum sa ii ajute pe cei care sunt cu adevarat vulnerabili. Or, planul acesteia pentru a inlocui Obamacare este criticat chiar de republicani, intrucat costurile care ar trebui sa fie finantate de la bugetul federal ar fi mult prea ridicate.

Carly Fiorina atrage sustinerea conservatorilor cu o retorica diferita fata de cea a contracandidatilor sai si ramane singura femeie care incearca sa obtina nominalizarea Partidului Republican. In ciuda acestui fapt, Fiorina a demonstrat ca poate sa faca fata insultelor, mai mult sau mai putin explicite, ale lui Donald Trump si sa castige admiratia republicanilor in acelasi timp, urcand surprinzator in sondaje.

NOTA Informatiile din acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media:The Washington Post,CNN,Vox,The Hill,Bloomberg,CBS News, New York Times,Newsweek,LA Times,MSNBC,The Wall Street Journal,National Review,The Guardian,Latin Post,site-ul carlyforpresident.com,Business Insider,

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro