Sari direct la conținut

Profitul net al grupului BCR a scazut in primele noua luni cu 43,9%, la 699,5 milioane lei

HotNews.ro

Grupul BCR a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 699,5 milioane de lei (166,1 milioane de euro), in scadere cu 43,9% fata de sfarsitul lunii septembrie 2008, pe fondul cresterii cheltuielilor cu provizioanele si a scaderii veniturilor din comisioane generata de reducerea consumului, se arata intr-un comunicat al institutiei. In acelasi timp, activele grupului au avansat cu 2,5% comparativ cu finele anului trecut, la 70,8 miliarde de lei.

Profitul operational a avansat cu 24,9%, la 2,22 miliarde de lei (528 milioane de euro), pe fondul cresterii veniturilor operationale si a reducerii costurilor.

Venitul operational a urcat cu 12,5%, la 3,49 miliarde de lei (829,3 milioane de euro), pe fondul avansului veniturilor nete din dobanzi, de la 2,16 miliarde de lei la 2,68 miliarde de lei, ca urmare a cresterii volumului creditelor si a marjelor din activitatea corporate. Venitul din taxe si comisioane au scazut insa comparativ cu primele trei trimestre din 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum ale populatiei, a strategiei de revizuire a preturilor serviciilor bancare menite sa incurajeze tranzactiile fara numerar ale clientilor precum si a imbunatatirii structurii conturilor clientelei, se mai arata in comunicatul grupului financiar.

Cheltuielile nete cu provizioanele de risc pentru credite si avansuri au continuat sa creasca fata de primele trei trimestre ale 2008, pana la 1,48 miliarde de lei (352,9 milioane de euro). „In trimestrul trei s-a inregistrat o crestere a acestor provizioane cu 37,6% fata de sfarsitul anului trecut, reflectand pierderi efective asteptate si demonstrand un management al riscului adecvat mediului economic dificil. Cresterea provizioanelor a fost determinata de inrautatirea contextului macroeconomic care i-a afectat pe clientii BCR”, arata reprezentantii institutiei.

Conform acestora, grupul BCR are o rata confortabila de acoperire a creditelor neperformante prin garantii si provizioane, de aproximativ 120%. Creditele neperformante raman la un nivel ce poate fi gestionat adecvat, reprezentand 10,6% din totalul portofoliului de credite.

Ratele de solvabilitate se situeaza confortabil peste nivelurile impuse. Rata de adecvare a capitalului de rang unu si doi era la sfarsitul lunii septembrie 2009 de aproximativ 11,6%, fata de nivelul minim de 10% ceruta BNR.

Activele bancii au crescut cu 3%in primele noua luni

Activele totale ale bancii au crescut cu 3% la 66,44 miliarde de lei (15,75 miliarde de euro) la 30 septembrie, de la 64,50 miliarde de lei la finele anului trecut.

Volumul total al portofoliului de credite a crescut cu 2%, pana la valoarea de 45,93 miliarde de lei (10,89 miliarde de euro) comparativ cu sfarsitul anului trecut si cu 6,1% fata de sfarsitul lunii

septembrie 2008.

„In trimestrul trei creditarea clientilor a continuat sa fie condusa de segmentul corporate, conform asteptarilor. Creditarea corporate a crescut cu 11,7% in acest an pe fondul necesarului crescut de capital de lucru al companiilor. Portofoliul de credite retail a scazut usor cu 6,3% de la inceputul acestui an, ca urmare a declinului consumului si a unui management al riscului mai strict”, se arata in comunicatul bancii.

Imprumuturile in lei au reprezentat 43,8% din total creditelor. Portofoliul de credite in valuta este denominat doar in euro (96%) si dolari americanii (4%).

Portofoliul de credite corporate are o pondere de 50,7% in totalul creditelor acordate clientilor, iar cele de retail (inclusiv afacerile micro) reprezinta 49,3%. In structura creditelor de retail, 46% sunt credite garantate cu ipoteca, iar 54% sunt credite de consum negarantate.

Depozitele de la clienti au crescut de la inceputul anului cu 7,1% la 35,70 miliarde de lei (8,46 miliarde de euro), pe fondul avansului cu 11,7% a depozitelor corporate, combinata cu o majorare cu 5,5% a depozitelor de retail.

BCR a continuat sa-si extinda reteaua de unitati retail, deschizand 50 de sucursale in ultimele 12 luni, ajungand la o retea de 657 unitati la sfarsitul lunii septembrie. Institutia si-a dezvoltat si reteaua de ATM-uri, numarul acestora ajungand la 2.082 (24% crestere anuala), iar reteaua de POS-uri a atins 16.571 unitati (15% crestere anuala).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro