Sari direct la conținut

Proiect de HG: Institutiile publice vor fi obligate sa asigure participarea angajatilor la cursuri online pe platforma e-Academie, dezvoltata de Siveco

HotNews.ro
eAcademie, aplicatie Siveco, Foto: Hotnews
eAcademie, aplicatie Siveco, Foto: Hotnews

Dupa ce a cheltuit fonduri UE de peste 1,4 milioane de euro intr-o platforma de instruire online pentru functionarii publici, eAcademie, realizata de Siveco, Ministerul Comunicatiilor incearca acum sa creeze si cadrul legal care sa oblige institutiile publice sa asigure participarea angajatilor la cursuri online de e-Guvernare, exclusiv prin aceasta platforma. Intr-un proiect de Hotarare de Guvern lansat in dezbatere publica pe site-ul propriu, ministerul subliniaza si costurile foarte mari ale instruirii prin cursuri clasice: ‘Pentru instruirea unui functionar public, un curs de 5 zile poate ajunge la 3000 lei’.

  • „Art. 1 (1) Prezenta hotarare stabileste cadrul institutional si operational pentru derularea programului de formare si perfectionare, prin mijloace electronice, a functionarilor publici pe tematici de e-Guvernare.
  • (2) Cursurile din cadrul programul de formare si perfectionare a functionarilor publici pe tematici de e-Guvernare se vor derula exclusiv in sistem de instruire la distanta, asistata de calculator, folosind  platforma de e-learning – eAcademie pentru functionarii publici”, se arata in proiectul de Hotarare de Guvern.

eAcademie, o platforma creata de Siveco, Altfactor si Omnilogic

Finalizarea eAcademie, o platforma de instruire in domeniul serviciilor electronice pentru functionarii publici, a fost anuntata de Ministerul Comunicatiilor inca din vara acestui an.Proiectul a fost finantat cu fonduri UE in valoare de peste 1,4 milioane de euro.

Aplicatia a fost facuta de Siveco, continutul furnizat de Altfactor Galati, iar partea hardware de Omnilogic. In proiect se estimeaza ca anual vor exista 66.000 de cursanti pentru acest sistem de eLearning (circa 10% din numarul total de functionari publici). Inca de atunci, ministrul Valerian Vreme a anuntat ca „nu este inca nici o obligatie legala sau motivare prin acordarea unei diplome recunoscute pentru participarea la aceste cursuri” si ca pentru rezolvarea acestei probleme „se lucreaza acum la un act normativ”.

Proiect: Institutiile publice vor fi obligate sa foloseasca aceasta platforma incepand cu anul 2012

Iata ca acum, Ministerul Comunicatiilor lanseaza in dezbatere publica (la data de 9 noiembrie) si proiectul de Hotarare de Guvern care sa creeze acest cadru legislativ si sa oblige institutiile publice sa foloseasca aceasta platforma.

Conform documentului, „toate institutiile publice au obligatia de a sustine, promova si asigura participarea functionarilor publici la programul de formare si perfectionare pe tematici de e-Guvernare”.

„Art.6 (2) Incepand cu anul 2012, un procentaj de minimum 30% din cursurile pe care institutiile publice le ofera functionarilor publici pe teme ce tin de e-Guvernare trebuie sa fie derulate la distanta, asistat de calculator, prin intermediul solutiei de instruire oferite in cadrul prezentului program. Procentul respectiv va creste anual, pentru ca in 2014 minimum 80% din cursurile de formare si perfectionare pe tematici de e-Guvernare sa fie derulate in cadrul programului”, se arata in document.

In proiectul de act normativ se mai mentioneaza si ca „finantarea pentru derularea programului de formare si perfectionare a functionarilor publici pe tematici de e-Guvernare este asigurata din bugetul MCSI”.

Vezi mai multe detalii in documentul atasat.

Citeste si: Cum se cheltuie fonduri UE de peste 1,4 milioane de euro in Ministerul Comunicatiilor: Siveco a facut o platforma de instruire online pentru functionari, acum se cauta functionarii dornici de instruire

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro