Sari direct la conținut

Proiectie-maraton cu 37 de scurt-metraje dupa piesele lui Shakespeare, la Festivalul de Teatru de la Sibiu

HotNews.ro
Shakespeare Lives, Foto: sibfest.ro
Shakespeare Lives, Foto: sibfest.ro

Festivalul International de Teatru de la Sibiu organizeaza cu ocazia a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare un amplu program pentru a celebra opera si mostenirea marelui dramaturg alcatuit din piese de teatru, lansari de carte si conferinte ce graviteaza in jurul marelui bard englez, informeaza Mediafax.

In acest an se implinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, iar Festivalul International de Teatru de la Sibiu a pregatit un amplu program pentru a celebra opera si mostenirea marelui dramaturg.

„Shakespeare Lives” (Teatrul Shakespeare’s Globe, in parteneriat cu British Council) propune o proiectie-maraton cu 37 de scurt-metraje realizate dupa piesele lui Shakespeare, incluzand scene filmate in locatiile pe care si le-a imaginat autorul cand le-a scris. Cu o distributie fenomenala, care ii include cei mai buni actori din intreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sarbatorire extraordinara a vietii, a muncii si a mostenirii lasate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia. Proiectiile „Shakespeare Lives” au loc pe 18 iunie, la ora 12:00, la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie, si pe 19 iunie, ora 12:00, la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie.

Sibiu este al treilea oras din lume in care are loc aceasta proiectie speciala, dupa Londra si Madrid.

„Povestiri dupa piesele lui Shakespeare” (Romania, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator: Marian Ralea – Tinerii masteranzi de la ULBS vor cuceri pe 13 si pe 14 iunie Sibiul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar si din povestirile scrise de Charles si Mary Lamb, demonstrand ca teatrul nu are varsta si ca temele elisabetane sunt aceleasi in trecut ca si in prezent.

„Sonete”. Un proiect coordonat de Bogdan Saratean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, in cadrul caruia, la inceputul evenimentelor desfasurate in biserici si catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, in romana, de catre un actor de la Teatrul National „Radu Stanca”, si in engleza de catre invitati straini. Mai mult, presedintele FITS, Constantin Chiriac, a declarat ca va recita un fragment din opera marelui dramaturg in aparitiile publice.

Un alt eveniment ce se leaga de exegeza operei Marelui Will va fi lansarea de carte „Hamlet si nebunia lumii” de Octavian Saiu, editia in limba engleza, pe 17 iunie, ora 17:00, la Teatrul National „Radu Stanca” – Foaier.

„Noaptea bufonilor” (Romania, Teatrul National „Radu Stanca”), versiune scenica si regie: Alexa Visarion, un alt eveniment cu ocazia Shakespeare – 400 de ani. Pornind de la piesa „Cantecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mica drama din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenica proprie dupa texte de Cehov si Shakespeare cu dorinta si ambitia de a-i aduce impreuna pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare in stilul sau, existenta tragi-comica a fiintei umane.

Spectacolul este un omagiu adus Teatrului si Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se gaseste intotdeauna la rampa. Marian Ralea este sufleorul, cel nevazut de public, dar care devine acum partenerul de scena al Actorului, intr-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice. „Noaptea bufonilor” este un amestec de ras si plans, de drama si bufonerie, de melancolie si violenta. Un spectacol alcatuit din cuvinte si din taceri, in egala masura. Iar la final, asa cum insusi regizorul Alexa Visarion afirma in timpul repetitiilor, „ramane ecoul”. Spectacolul se joaca pe 17 iunie, ora 18:00, la Teatrul National Radu Stanca.

Piesa „A douasprezecea Noapte” (Romania, Teatrul Metropolis), versiune scenica: Victor Ioan Frunza va fi prezent pe scena FITS. Drama si comedie, travestiuri si farse, cinism si ironie muscatoare, sunt tot atatea ipostaze si pretexte de discutat despre iubire.In acelasi timp, cu intelepciunea secolelor traversate din vremea lui Shakespeare, ne intrebam mai mult si, poate, stim sa ne raspundem mai bine, care e rostul si conditia omului. „A douasprezecea Noapte” se joaca pe 18 iunie, la ora 20:00, la Teatrul National „Radu Stanca”.

Mult asteptatul spectacol „Visul unei nopti de vara” (UK, The Actors’ Gang), regia Tim Robbins, se joaca pe 16 si 17 iunie. Piesa lui Shakespeare zugraveste o lume suprarealista cu zane, vraji, incantatii, indragostiti fermecati prin magie, regina zanelor care face dragoste cu un magar. Lumea in dezordine, indreptata de neastamparul noptii.

Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alaturi de regizorul Tim Robbins si coregizorul artistic, Cynthia Ettinger, ilumineaza padurea lui Shakespeare cu muzica originala, exprimare cinetica si o abordare patimasa a realitatii si magiei continute in limbajul piesei.

„Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare; contine foarte multe straturi de adevar, neadevar, vis, realitate, magie si inselatorie. O disputa conjugala tulbura universul, iar situatia confuza rezultata este periculoasa si plina de comportamente scandaloase si extrem de amuzante”, marturisea actorul si regizorul Tim Robbins.

Mai multe detalii, precum si programul pentru fiecare dintre aceste evenimente se gasesc pe sibfest.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro