Sari direct la conținut

"Protest cu telecomanda": Circa 150 de persoane au protestat, joi, fata de desfiintarea TVR Cultural

HotNews.ro

Circa 150 de persoane, intre care dirijorul Tiberiu Soare, regizorul Alexandru Solomon, producatoarea Ada Solomon, Valentin Nicolau, membru in Consiliul de Administratie al TVR, si angajati ai Televiziunii Romane, au protestat joi seara, la Ateneul Roman, fata de desfiintarea TVR Cultural, potrivit Mediafax.

Intitulata simbolic „Protest cu telecomanda”, initiativa Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate – ARCEN, organizata joi seara, in fata Ateneului Roman din Bucuresti, a strans circa 150 de persoane, in mare parte angajati ai Televiziunii Romane, dar si cativa oameni de cultura si tineri care au sustinut necesitatea mentinerii in functiune a postului TVR Cultural.

Initiativa ARCEN, al carei simbol a fost telecomanda – desi nu toti participantii la protest au adus cu ei in fata Ateneului instrumentul utilizat pentru schimbarea posturilor TV -, a venit dupa ce Consiliul de Administratie al TVR a aprobat, pe 10 august, Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, potrivit caruia TVR Cultural isi va inceta emisia, iar misiunea sa va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3. In aceeasi zi, o petitie impotriva desfiintarii TVR Cultural a fost postata pe site-ul petitieonline.ro, aceasta strangand pana in prezent peste 7.500 de semnaturi.

Reprezentantii ARCEN au spus, joi seara, in fata Ateneului Roman ca protesteaza fata de decizia conducerii TVR de desfiintare a singurei televiziuni cu caracter cultural din Romania. „Decizia desfiintarii TVR Cultural este una politica si anuleaza un post cultural care, in ultimii zece ani, si-a indeplinit misiunea”, au spus reprezentantii ARCEN. Acestia au atras atentia si „asupra crizei institutiilor publice de cultura din Romania, asupra crizei valorilor care devine profunda in societatea romaneasca, dar si asupra faptului ca zona culturala romaneasca este supusa presiunilor puterii politice, care incearca limitarea spatiului cultural”. „TVR Cultural este un mediu apolitic de intalnire a oamenilor de cultura”, au mai spus acestia.

Necesitatea TVR Cultural a fost sustinuta si de producatoarea Ada Solomon. „Sustin TVR Cultural, pentru ca cred ca cultura conteaza, pentru ca cred ca sanatatea mentala a unei natiuni conteaza la fel de mult ca sanatatea fizica a unei natiuni, pentru ca educatia este importanta si TVR Cultural face asta. Cred ca, prin emisiuni atractive ca forma si bogate in continut, putem sa readucem publicul catre televiziune”, a declarat Ada Solomon pentru jurnalisti. Ea a mai spus ca televiziunea publica nu trebuie sa aiba aceeasi menire ca televiziunile private. „Televiziunea Romana trebuie sa faca educatie placuta, nu cu forta, ci cu incantarea”, a mai spus Ada Solomon.

La randul sau, dirijorul Tiberiu Soare considera „gresita” si „regretabila” decizia conducerii Televiziunii Romane de desfiintare a TVR Cultural.

„Eu nu pot sa vorbesc in numele tuturor celor care sunt aici de fata, dar banuiesc ca toti au venit sa arate ca institutiile de arta si cultura din Romania nu ar trebuit sa plateasca oalele sparte de niste domni si doamne, care – s-o recunoastem cinstit – au cam dat cu tara-n gard. Si dand cu tara-n gard, au cam dat-o si cu cultura si la fel cum copilul cel mai sensibil si fragil din familie este primul care are de suferit asa se intampla si in cazul nostru. Din nefericire, nu iesim din tipare si cultura si arta au de suferit primele. Se considera ca se rezolva probleme financiare sau de alta natura, organizatorice, prin renuntarea la acest consum ‘imens’, de 1,7% cat am inteles ca reprezinta TVR Cultural din bugetul televiziunii publice”, a spus Tiberiu Soare.

Si dramaturgul Radu F Alexandru, senator PDL, s-a numarat printre cei care au protestat fata de desfiintarea TVR Cultural, precizand ca aceasta televiziune este ca „o masca de oxigen, care se aplica unui om in mare dificultate”.

„Imi pare rau sa spun, furia oarba, atat de rudimentara, furia animalica cu care s-au napustit pe acest fir atat de firav crescut in mijlocul betonului e un lucru care, in timp, va arata cat de mult si cat de nocive vor fi urmarile. Vom regreta aceste emisiuni in care cei care ne uitam, mai putini decat cei care se uita la emisiuni pe care nu vreau sa le numesc, aveam nevoie de ele si vom simti acest gol si vom simti nevoia de a putea sa fim intr-adevar intr-o zona, intr-o lume, intr-un climat de normalitate in care cultura se scrie cu majuscule. Asta au reusit sa faca, fara nicio noima. ICR-ul a fost prima proba a lipsei de organ pe care o are actuala conducere politica a tarii. Cum se spune: ‘Ai sau n-ai organ pentru cultura’. Nu numai ca nu au, dar nu constientizeaza nevoia multora dintre cetatenii Romaniei de cultura, nevoia de o emisiune in care sa se auda vorbindu-se despre o carte buna, despre un spectacol bun, despre pictura, despre arhitectura, despre traditii culturale, despre film, despre teatru, altceva decat fese goale, altceva decat agramatisme, altceva decat injuraturi, altceva decat mizeria care a ajuns sa compuna clipa de clipa si ceas de ceas viata noastra”, a declarat Radu F Alexandru.

Printre cei care au protestat fata de desfiintarea TVR Cultural s-a numarat si Valentin Nicolau, membru in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane din partea angajatilor institutiei. Nicolau a catalogat drept „o prostie” decizia colegilor sai din CA, care au aprobat desfiintarea TVR Cultural.

„Este o prostie, pentru ca pe piata de televiziune nisa culturala era ocupata doar de TVR Cultural. Mai mult decat atat, intr-o tara in care rezultatele de la bacalaureat sunt dezastruoase, in care consumul de bunuri culturale – ma refer la carti, filme, concerte – este cel mai mic din Europa, in care abandonul scolar e la limite aproape ne-europene, intr-o astfel de tara, in cine tragi, pe cine omori, singurul post de cultura. Concluzia e ca politicienii inca o data isi fac de cap si nu reusesc sa gaseasca solutiile pentru cetateni, ci doar improvizatii pentru a face inca o operatiune de imagine”, a spus Valentin Nicolau.

El a mai afirmat ca este o „pacaleala” si anuntul conducerii TVR privind mutarea misiunii TVR Cultural pe TVR 2, care ar urma sa se redenumeasca TVR 2 Cultural. „Stiti cum o sa fie? Un fel de ‘Surprize, Surprize’ cu Patapievici si cu alti baieti de cultura, o struto-camila, o amestecatura, o salata in care pui de toate din care nu intelegi nimic. Una e sa fie un post de nisa cultural, care sa-si asume o misiune de dimineata pana noaptea, sa ai un program coerent, si una e sa improvizezi, sa bagi printre niste linii comerciale niste emisiuni asa-zise de cultura ca sa mimezi ca ai facut ceva. Bifeaza si bifeaza pentru imagine si atata tot. Marele pacat e ca in loc sa indrepti lucrurile – pentru ca TVR Cultural nu este cel mai bun produs care s-ar putea face, sunt de acord si eu cu asta – dar se poate indrepta, se poate corecta, se poate construi, iar solutia lor de neprofesionisti e sa demoleze, nu sa indrepte”, a spus Nicolau.

El a precizat ca a incercat sa blocheze, in CA al TVR, acest proiect care prevedea desfiintarea TVR Cultural. Nicolau a mai spus, fara sa detalieze, ca in spatele acestor decizii este „si o situatie de captivitate a unui grup de interese”.

Pe de alta parte, mai multi angajati ai Televiziunii Romane si membri ai sindicatului reprezentativ din TVR, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV (SPUSTV), prezenti joi seara la protest, s-au intrebat unde sunt marii artisti ai Romaniei – care au avut primele lor aparitii la Televiziunea Romana – in acest moment „in care se doreste ca televiziunea publica sa fie pusa la pamant”. „Unde sunt toti marii artisti ai Romaniei, toti cei care isi datoreaza atat de mult cariera si faptul ca au fost cunoscuti de public televiziunii publice? Unde sunt cei care ar trebui sa-si asume rolul de educatori acum, sa faca publicul sa inteleaga de ce este necesara televiziunea publica?”, a declarat, pentru MEDIAFAX, unul dintre acesti membri ai sindicatului din TVR, precizand ca prefera sa isi pastreze anonimatul.

Un alt membru al SPUS TV a declarat ca cei mai afectati de recentele decizii ale conducerii TVR sunt salariatii Televiziunii Romane, desi acestia nu au niciun fel de vina pentru situatia in care se afla in prezent televiziunea publica. Potrivit acestuia, cheltuielile cu personalul TVR au fost in 2011 de 27,2% din totalul cheltuielilor, fiind reduse la 25% in primul semestru din 2012.

„Toti salariatii acestei institutii se intreaba de ce, de atatia ani, doar salariatii sunt cei care platesc oalele sparte ale celor care i-au adus in aceasta situatie. Nu noi am pus conducere in institutie? Noi am pus o conducere numita doar pe criterii politice, fara sa aiba niciun fel de competente, manageriale sau din punctul de vedere al mass-media, si am ajuns aici? Este vina salariatilor care au salariile inghetate de cinci ani? Nici indicele de inflatie nu ni s-a mai acordat. Cat au crescut preturile in acesti ani? De fiecare data cand vine o noua conducere, spune ca sunt salariatii vinovati. De ce sunt vinovati? Pentru ca vor sa munceasca cinstit? Nu ni se mai recunosc nici macar drepturi elementare”, a spus un alt angajat al Televiziunii Romane, membru la randul sau al SPUS TV, precizand ca s-a ajuns ca in prezent sa fie contestat Contractul Colectiv de Munca din TVR, care este legal si valabil pana in martie 2013.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane, care prevede ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia miercuri, 15 august, la ora 23.59. Pe de alta parte, conducerea TVR nu a anuntat momentul in care TVR Cultural isi va suspenda emisia.

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august si publicat in data de 11 august.

Conducerea Societatii Romane de Televiziune trebuie sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni. Dupa acest interval, CA al TVR trebuie sa prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonante a Guvernului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro