PSV Company, care detine 18% din Realitatea TV, a intrat in insolventa. Sorin Ovidiu Vantu: In maxim doua luni sper sa cumpar pachetul de actiuni
Sorin Ovidiu Vantu a declarat pentru HotNews.ro ca vrea sa cumpere pachetul de 18% de actiuni detinut de PSV Company la Realitatea Media. PSV a intrat luna trecuta in asa numita procedura de insolventa, adica primul pas inainte de faliment. Cotidianul Bursa a relatat pe 17 aprilie ca pe data de 25 martie Tribunalul Bucuresti a admis cererea privind procedura insolventei formulata de compania Constam Metal Buzau. SOV va negocia cumparea actiunilor cu RVA Insolvency Specialists, firma fondata de Calin Zamfirescu, socrul ministrului Justitiei Catalin Predoiu. Cine sunt insa potentialii perdanti si castigatori ai afacerii?
Constam Metal Buzau este doar unul din creditorii privati care spera sa-si recupereze datoriile de la fosta Petromservice (PSV). Alte cateva mii de fosti si actuali salariati si-au castigat in instanta drepturi salariale care se ridica la 150 de milioane de euro.
Tribunalul Bucuresti a declarat PSV Company in procedura de insolventa iar unul din efecte este blocarea conturilor companiei. Acest lucru ii afecteaza in primul rand pe cei care au de recuperat bani de la PSV. Faptul ca Tribunalul a admis cererea de insolventa nu inseamna automat faliment, dar compania e obligata sa-si plateasca datoriile. Daca n-o face, administratorul special trece la lichidare, adica activele companiei sunt scoase la vanzare.
Vestea buna pentru creditori este ca daca PSV Companynu-si plateste datoria catre Constam Metal Buzau, primii pe lista celor care vin la asa numita masa credala ca sa-si recupereze datoriile sunt salariatii, apoi statul si abia la urma firmele private.
Vestea proasta pentru creditori este ca din actualul PSV, fosta Petromservice, n-a ramas mare lucru. Grosul companiei, adica trei divizii din patru, s-a vandut la inceputul lui 2008 catre Petrom iar actionarii au bagat atunci in buzunar 328, 5 milioane de euro.
Nu e clar insa care este in prezent valoarea datoriilor raportata la valoarea activelor detinute de PSV Company. Fosta Petromservice mai detine un pachet de 80% din actiuni la Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu Nav si 60% din firma de constructii Solaris FMI Construct SRL precum si participatiuni la General Petroservices LLP – Kazakshstan.
Cine sunt actionarii PSV
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, actionarul principal al PSV Company este firma cipriota Elbahold Limited, cu 49%. Din investigatiile jurnalistice de pana acum rezulta ca Elbahold este controlata tot de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Patronul Realitatea TV nu a confirmat niciodata daca este proprietarul Elbahold Ltd.
Citeste aici pe larg despre satelitii Elbahold.
Un alt actionar este Asociatia Salariatilor SNP Petrom (25%), controlata de Liviu Luca, liderul Sindicatului de la Petrom si unul dintre administratori la Realitatea Media, companie patronata de Sorin Ovidiu Vantu.
Intrebat daca problemele financiare ale PSV Company nu afecteaza afacerile postului Realitatea TV, unde PSV detine 18%, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu a declarat pentru HotNews.ro ca este “in negocieri cu administratorul special al PSV pentru preluarea pachetului de actiuni detinut la Realitatea Media. In maxim doua luni sper sa se incheie deal-ul”.
Contactat de HotNews.ro, Liviu Luca, seful Asociatiei Salariatilor din PETROM SA, a afirmat ca nu este in masura sa faca declaratii pe aceasta tema. Cand i s-a amintit calitatea de reprezentant al unui important actionar al companiei (Asociatia salariatilor Petrom detine 25% din PSV), Luca a declarat ca „atunci cand voi dori sa vorbesc cu HotNews.ro, voi vorbi cu un actionar”.
Milionar din Top 300 in razboi cu PSV
Reprezentantii Constam Metal au declarat pentru HotNews.ro ca nu pot sa comenteze solicitarea de insolventa formulata impotriva PSV Company si nici nu pot sa mentioneze suma pe care au cerut insolventa companiei. Florin Manescu, unul dintre actionari, n-a dorit sa spuna la cat se ridica valoarea datoriei pe care Constam o are de recuperat de la PSV, precizand doar ca e vorba de o suma sub un milion de euro.
Compania Constam Metal face parte din Grupul Constam, format din cinci societati, cu afaceri in contructii, productie de tevi, tabla etc. Grupul Constam este detinut de familia Manescu din Buzau care finanteaza si o echipa de volei. In 2008 compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 65 de milioane de euro. Ion Manescu, principalul actionar, trece in Buzau drept unul dintre apropiatii PSD. Firma sa figureaza insa si pe lista sponsorilor PNL in 2008. A figurat in Top 300 Capital cu o avere estimata la 20 de milioane de euro.
Cotidianul Bursa a relatat pe 17 aprilie ca PSV Company a intrat in procedura generala a insolventei. Pe data de 25 martie Tribunalul Bucuresti a admis cererea privind procedura insolventei formulata de compania Constam Metal Buzau. Solicitarea de declansare a procedurii de insolventa a survenit in urma unei datorii neachitate de PSV Company. Procesul a fost inregistrat pe data de 26 februarie 2009. “Noi am fost de acord cu procedura de insolventa”, a declarat Gheorghe Supeala, directorul general al PSV Company citat de Bursa.
Cum a scapat de DNA socrul ministrului justitiei
Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti prin procedura de insolventa, PSV Company trece in sub administrarea unui administrator judiciar. Tribunalul a desemnat companiua RVA Insolvency Specialists SPRL ca administrator judiciar pentru PSV Company. Tot prin decizia Tribunalului Bucuresti, conturile bancare ale companiei nu pot fi accesate decat cu un ordin al judecatorului sindic sau al administratorului judiciar si se interzice vanzarea partilor sociale.
Citeste aici restul prevederilor legale impuse de Tribunalul Bucuresti.
Asociatii RVA Insolvency Specialists SPRL (Societate civila profesionala cu raspundere limitata) sunt, potrivit site-ului firmei, Arin Stanescu si Calin Andrei Zamfirescu, socrul actualului ministru al justitiei, Catalin Predoiu.
Una din lichidarile controversate realizate de compania condusa de Stanescu si Zamfirescu este Banca Internationala a Religiilor. Cei doi au fost cercetati penal de DNA alaturi de alti lichidatori pe motiv ca ar fi subevaluat bunurile fostei banci si ca ar fi incasat ilegal onorarii de sute de miliarde de la fosta BIR.
In februarie 2008, inainte ca avocatul Catalin Predoiu sa fie numit ministru al Justitiei, DNA a schimbat incadrarea juridica pentru Calin Andrei Zamfirescu si ceilalti invinuiti, din infractiuni mai simple, in infractiuni mai grave, cei doi fiind acuzati ca au produs o paguba de peste 400 milioane de dolari.
Doua luni mai tarziu, in luna aprilie 2008, DNA a fost nevoit sa-i scoata de sub urmarirea penala ca urmare a dezincriminarii fraudelor comise prin subevaluarea unor active de catre administratori. Proiectul de lege privind dezincriminarea acestor fraude fusese initiativa unor parlamentari PSD si a fost votat in Parlament de toate partidele in 2007.
Citeste aici detalii despre dezincriminarea unor fraude bancare.
In urma deschiderii procesului de insolventa a PSV Company, au inceput sa fie emise cereri de intrare la masa credala, data limita pentru acceptarea acestora fiind 22 mai, a declarat pentru HotNews.ro, Arin Octav Stanescu.
El sustine ca sunt multe cereri de intrare la masa credala, dar spune ca nu poate preciza nici numarul acestora si nici valoarea datoriilor pe care le are PSV Company. Abia dupa 22 mai va fi intocmit un tabel definitiv al creantelor, iar urmatorul pas este realizarea unui plan de reorganizare a companiei.
150 milioane datorii la actualii si fosti angajati
Problemele finainciare ale PSV Company s-au conturat inca de la inceputul lui 2009. Cateva mii de fosti si actuali angajati au deschis procese in instanta inca din 2007 prin care cereau diferite drepturi salariale iar la inceputul anului au inceput sa primeasca sentinte cu titluri executorii.
Potrivit reprezentantilor companiei citati de Saptamana Financiara suma totala rezultata din aceste litigii ar ajunge la 150 milioane de euro iar numarul proceselor depaseste 6.500. Dupa vanzarea companiei catre Petrom in 2008, PSV a ramas cu 2.000 de angajati.
Potrivit unor surse judiciare, mare parte dintre aceste procese au fost castigate de catre salariati, astfel compania fiind obligata sa plateasca aceste sume. In februarie anul acesta, liderul sindicatului PSV Company a transmis colegilor de sindicat o scrisoare prin care le solicita sa returneze sumle catigate in instanta.
Citeste aici istoria proceselor deschise de angajatii companiei si scrisoarea trimisa de Liviu Luca.
PSV Company actionar important in trustul Realitatea TV – Catavencu
- Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, actionariatul PSV Company arata acum astfel: Asociatia Salariatilor din SNP PETROM SA – 25%, Elbahold Limited – 49.3508 %, PSV Company – 9.7662 %, Persoane fizice – 15,8%.
- PSV Company detine participatii la urmatoarele firme: Institutul de sondaje Insomar SA, grupul media Realitatea Media, Dixitpress, PSV Company Civind Construct SA, Ziua srl, Euroest Press srl, Editura Ziua srl, Ana-Maria Press srl, Global Video Media SA, Management Fulcrum srl, GMG Media Box SA, X-Oil Grup srl, PSV Industries SA, Catavencu SA, Geoasset SA (Sursa: Registrul Comertului, februarie 2009, in ordinea afisata de baza de date).
- Potrivit Consiliului National al Audiovizualului, Realitatea Media este detinatoarea liecentelor posturilor Tv si a radiourilor: REALITATEA TV – THE MONEY CHANNEL – ACTIONSTAR – CINESTAR – COMEDYSTAR / RADIO ALPHA – REALITATEA FM – RADIO GUERRILLA. Printre actionarii Realitatea Media SA se afla si Liviu Luca cu 0.000000062% din actiuni.
- PSV Company este implicata si in demararea unui proiect minier evaluat neoficial la 1 miliard de euro in comuna Budureasa din judetul Bihor. Citeste pe larg despre acest subiect aici si aici.
- La PSV Company a fost angajat si actualul sef al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gelu Maracineanu. Citeste detalii aici.