Putin s-ar pregăti să-l înlocuiască din funcție pe Dmitri Rogozin (RBC)
Dmitri Rogozin, șeful agenției aerospațiale ruse Roscosmos, ar urma să fie înlocuit din funcție cu vicepremierul Iuri Borisov, care se pregătește să își dea demisia din guvern, scrie RBC, citând surse.
Sursele RBC, unul dintre cele mai mari conglomerate media din Rusia, afirmă că Borisov, în vârstă de 65 de ani, va demisiona „în viitorul apropiat”. Acesta este în prezent responsabil de coordonarea cercetărilor în domeniul aerospațial și a industriei de apărare a Rusiei.
În mod interesant, Borisov l-a înlocuit în această funcție în 2018 tocmai pe Dmitri Rogozin, care ulterior a fost numit la șefia Roscosmos, o mutare pe care mulți au văzut-o drept o retrogradare pentru vocalul vicepremier al Rusiei.
Este așteptat ca premierul Mihail Mișustin să își remanieze guvernul pe 15 iulie, Duma de Stat fiind convocată din vacanța parlamentară pentru o ședință extraordinară.
Jurnaliștii de investigație de la Meduza scriu că ministrul Comunicațiilor Maksut Șadaiev și ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov sunt printre cei care și-ar putea părăsi de asemenea posturile dar că Manturov ar putea fi de fapt promovat în funcția de vicepremier.
Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declarațiile sale excentrice
Rogozin este unul dintre cei mai longevivi oficiali ruși în timpul regimului lui Vladimir Putin, el fiind ambasadorul Moscovei pe lângă NATO între 2008 și 2011 iar apoi viceprim-ministru responsabil de industria de Apărare, funcție pe care a ocupat-o timp de 7 ani între 2011 și 2018, când a fost înlocuit de Borisov și numit în fruntea Roscosmos.
La fel ca în perioada în care a fost vicepremier, el s-a remarcat și la șefia agenției spațiale a Rusiei prin afirmațiile sale contondente și adesea belicoase față de Occident, intrând într-o faimoasă dispută a declarațiilor cu CEO-ul SpaceX, Elon Musk, pe care l-a invitat „la ceai” în Rusia.
Printre declarațiile sale care au ridicat sprâncene s-a numărat și una din septembrie 2020, când a afirmat că Venus este „o planetă rusească”.
„Decalajul enorm între Uniunea Sovietică și competitorii acesteia în investigarea planetei Venus au contribuit la faptul că Statele Unite au denumit Venus o planetă sovietică”, afirma el la momentul respectiv, proclamând continuitatea hegemoniei Moscovei asupra planetei vecine.
Șeful Roscosmos a îndemnat la comiterea unui genocid în Ucraina
Însă după izbucnirea războiului din Ucraina acesta a ieșit în evidență, la fel ca fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, prin declarațiile sale extrem de agresive față de țara vecină, ajungând inclusiv să îndemne la comiterea unui genocid împotriva ucrainenilor.
„Dacă nu îi terminăm [pe ucraineni] acum, din păcate, bunicii noștri nu au terminat-o cu ei, va trebui să murim, dar la un cost și mai mare pentru nepoții noștri. Așadar, haideți să terminăm cu asta. Odată pentru totdeauna. Pentru nepoții noștri”, a scris acesta pe canalul său de Telegram la jumătatea lunii iunie.
Cel mai recent, el le-a ordonat cosmonauților ruși să nu mai folosească Brațul Robotic European de la bordul Stației Spațiale Internaționale după ce ESA, Agenția Spațială Europeană, a întrerupt colaborarea cu Roscosmos la proiectul ExoMars ce viza să trimită un nou rover pe Marte anul acesta.
Încă din primele zile de după declanșarea invaziei din Ucraina de către președintele Vladimir Putin, Rogozin le-a interzis cosmonauților și celorlalți angajați ai Roscosmos să părăsească Rusia, de teamă să nu rămână în străinătate.