Radiourile locale preseaza pentru schimbari in regulile de acordare a licentelor, acuza ca piata e "viciata" de practicile retelelor nationale
Reprezentantii mai multor radiouri locale si regionale au sustinut miercuri, in cadrul unor discutii informale de la CNA, ca piata de radio este „profund viciata” de felul cum unele licente locale sunt utilizate de catre detinatorii lor, in special de catre retelele nationale formate din statii locale. Marile companii de radio au aratat, in cadrul altor discutii desfasurate la CNA in prima parte a anului, ca o oferta extinsa de continut local este nesustenabila. Acum, posturile locale contraataca, sustinand o initiativa a unuia dintre membrii CNA de schimbare a regulilor de acordare a licentelor radio. Daca ar fi aplicata, initiativa ar duce la o transformare considerabila a peisajului radio din Romania.
- Discutiile despre cat de mult continut local trebuie si pot sa difuzeze radiourile cu acoperire teritoriala limitata dureaza de ani de zile. Ele au intrat pe un nou fagas la inceputul acestui an, cand membrul CNA Gabriel Tufeanu si-a exprimat dorinta de modificare a regulilor privind acordarea de licente si de crestere a programului local difuzat de radiouri, regulile in acest sens favorizand, potrivit lui, retelele nationale. In februarie a avut loc, la CNA, o runda de discutii informale cu reprezentantii radiourilor. Marile companii de radio – ce includ si retele formate din mai multe radiouri locale – au aratat atunci ca marirea timpului dedicat informatiilor si continutului local nu ar fi sustenabila, deoarece acel continut nu ar exista intr-o masura suficienta. Ei au aratat ca publicitatea locala, care ar fi atrasa de „nationali” de la radiourile locale, nu ar fi nici ea o miza, desi statiile locale sustin ca, de foarte multe ori, publicitatea ar fi singurul „continut local” difuzat de statiile ce fac parte din retele „nationale”. Detalii despre consultarile de atunci, aici
Miercuri, la CNA si-au expus pozitia, pe larg, si posturile locale. Punctul lor de vedere coincide in buna masura cu cel promovat de Gabriel Tufeanu, dupa cum reiese dintr-o informare de presa transmisa dupa consultarile de azi de Asociatia Radiourilor Locale si Regionale (ARLR).
Aceasta arata, intre altele, ca:
- „Opinia ARLR este ca piata locala de radio este profund viciata de modul in care sunt utilizate licentele locale de catre unii dintre detinatorii acestora, in special de catre retelele nationale, formate prin cumul de retele locale. De-a lungul vremii, CNA a relaxat obligativitatea referitoare la timpii acordati continutului local, punand astfel in dezavantaj competitiv statiile locale independente, detinatoare de licente locale.”
- „Reprezentantii ARLR si-au exprimat puncte de vedere prin care au solicitat membrilor CNA sa modifice reglementarile actuale, in sensul in care detinatorii de licente locale sa fie obligati sa realizeze continut local propriu in cuantum de minim 4 ore pe zi in zilele lucratoare, in calupuri de cel putin 2 ore fara intrerupere. ARLR a solicitat de asemenea ca retransmisiile de la un alt radiodifuzor sau preluarea programului de la acelasi detinator de licenta (programul statiei centrale), sa fie difuzate fara intrerupere.”
- „Aceste masuri ar repune in drepturi caracterul initial al tipului de licenta locala, adresata in special publicului din comunitatile locale, si ar conduce la o situatie concurentiala corecta si echitabila pentru toti detinatorii de licente locale. „
- „ARLR a solicitat CNA sa aplice prevederile Art.44 alin.(13) din Legea nr. 504/2002 si sa transforme licentele locale multiple detinute de un singur radiodifuzor intr-o licenta regionala sau nationala.”
ARLR are ca membri 36 de statii locale ce emit in 35 de orase din tara si sustine ca publicul sau potential este de peste 3 milioane de ascultatori (cca 30% din populatia din mediul urban).