Raed Arafat, căruia Rafila vrea să îi ia DSU: Sistemul de urgenţă e interdependent. Dacă îl atingi, posibil să cadă ca un domino
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, spune că o posibilă modificare „fără niciun motiv” a sistemului medical de urgenţă românesc, care a funcţionat „eficient” în pandemie, ar putea duce la prăbuşirea acestuia, asemenea unui domino. Declarațiile sunt făcute în contextul conflictului cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care vrea să treacă serviciile medicale de urgență din subordinea lui Arafat la Ministerul Sănătății.
- „Când gândim rezilienţa sistemului sanitar nu putem să o facem pe bucăţi, ci în întregul său. Luăm sistemul de urgenţă unde sunt multe discuţii acum. (…)
- Sistemul medical de urgenţă în România s-a dezvoltat după un anumit model, cu foarte multe interdependenţe. SMURD e dependent de UPU, este dependent de aviaţia Ministerului de Interne, de pompieri, ca să funcţioneze.
- Este o entitate interconectată. Este interconectat şi cu serviciile de ambulanţă cu care lucrează împreună pe teren. Este un sistem funcţional care s-a dovedit a fi foarte eficient în timpul pandemiei.
- Venim acum şi spunem: vrem să schimbăm. Ok. Schimbăm. Dar venim cu ceva mai bun decât am avut, cu ceva care ar funcţiona mai bine? Odată ce ai creat un sistem, dacă îl atingi undeva şi greşeşti că l-ai atins acolo, tot sistemul cade precum dominoul”, a afirmat Raed Arafat, la Black Sea and Balkans Security Forum, conform Agerpres.
El spune că la reconstruirea sistemului se va pierde ceea ce s-a câştigat anterior:
- „Sistemele care se dovedesc că funcţionează în timpul unui dezastru vor trebui întărite şi introduse lecţiile învăţate şi îmbunătăţite prin lecţiile învăţate.
- Nu trebuie venit şi reformat de la zero fără absolut niciun motiv”.
Conflictul Rafila-Arafat
Serviciile medicale de urgență – inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe – se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență, iar Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.
Cei doi s-au atacat reciproc în nenumărate rânduri. În luna august, Rafila afirma, într-o conferință de presă la minister, că „în ultimii opt ani, din păcate, pregătirea profesională în domeniul medicinei de urgenţă a fost în altă parte”.
Alexandru Rafila mai spunea că „decizia în ceea ce priveşte modul de pregătire profesională a oamenilor care lucrează în sistemul de urgenţă – fie că discutăm de ambulanţă, fie că discutăm de unităţile de primiri urgenţe – trebuie să revină Ministerului Sănătăţii.
Recent, ministrul Sănătății a criticat că pompierii tratează pacienții, spunând ironic că juriștii pot să coordoneze activitatea de urgență la Ministerului Sănătății, iar „Raed Arafat va fi primul om care va ajunge pe Marte”.
- „E greu să angajezi medici în zona aceasta, e foarte greu să angajezi. Important e să găsim, totuși, niște persoane, care nu trebuie să fie neapărat medici.
- Dacă înțeleg legislația și specificul activității de medicină de urgență, cred că e important, pentru că dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba.
- Îi convine (n.r. lui Raed Arafat) acea poziție unde integrează NATO, Ambulanța, dezastrele.
- În curând o să fie și NASA și probabil primul om care o să calce pe Marte…”, a spus Rafila.
Departamentul pentru Situații de Urgență a reacționat joi seară printr-un comunicat de presă în care spune că „este regretabil faptul că din nou asistăm la ironii și afirmații adresate personalului din cadrul unor componente ale sistemului integrat, cu responsabilități clare în acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență”.
Instituția condusă de Raed Arafat mai spune că stitudinea ironică, lipsită de etică adresată în mod repetat pompierilor „creează o falie între diferite categorii de personal, care până acum și-au îndeplinit cu profesionalism misiunea de salvator și care au colaborat și continuă să își exercite misiunea salvării împreună, în mod integrat, colaborând între ei pe teren și în cadrul dispeceratelor integrate”.