Sari direct la conținut

Raport Freedom House: Romania ramane printre tarile cu presa partial libera

HotNews.ro

Romania continua sa ramana printre tarile cu presa partial libera si ocupa pozitia 84 din 199 de tari si teritorii cuprinse in raportul privind libertatea presei la nivel mondial in 2014 realizat organizatia Freedom House si citat de Agerpres.

Astfel, Romania se situeaza pe locul 84, la egalitate cu Republica Dominicana, din 199 de tari si teritorii cuprinse in cel mai recent raport al Freedom House, prezentat miercuri. Romania se numara printre tarile cu presa partial libera. In raportul de anul trecut, tara noastra ocupa acelasi loc, 84.

In Europa, Romania se situeaza la coada clasamentului – pozitia 36 din 42 (la fel ca in raportul de anul trecut), urmata doar de Albania, Kosovo, Bosnia-Hertegovina, Grecia, Macedonia si Turcia, in aceasta din urma presa fiind privata complet de libertate. Comparativ, Croatia si Serbia ocupa locul 34, Bulgaria – 32, Ungaria – 31, Italia – 30, toate fiind tari in care presa este considerata de asemenea doar partial libera.

Trebuie mentionat ca raportul Freedom House include Georgia, Republica Moldova sau Ucraina, tari cu presa partial libera, in regiunea Eurasia, alaturi de Armenia, Rusia, Belarus sau tarile din Asia Centrala, unde presa nu este considerata libera.

Tarile cel mai bine cotate in privinta libertatii presei la nivel mondial sunt Norvegia si Suedia, la egalitate pe prima pozitie, urmate de Belgia, Finlanda, Olanda, Danemarca si Luxemburg, clasamentul primelor zece fiind completat cu Andorra, Elvetia si Liechtenstein. SUA ocupa pozitia 31, la egalitate cu Australia, Austria si Belize, Germania – 22, Marea Britanie – 38, Polonia – 47, Spania – 52, Italia – 64, Rusia – 180. Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Turkmenistan, Uzbekistan si Coreea de Nord.

Dintre cele 199 de tari si teritorii incluse in raport, 63 au fost calificate ca avand presa ‘libera’, 71 – presa ‘partial libera’, iar 65 – presa ‘privata de libertate’, potrivit Freedom House.

Raportul atrage atentia ca libertatea presei la nivel mondial a atins in 2014 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, fiind puternic afectata de legislatii in domeniul securitatii, de intimidari si de ingerinte din partea proprietarilor media.

Organizatia pentru apararea drepturilor omului Freedom House a mai dezvaluit ca ‘jurnalistii s-au confruntat in 2014 cu o intensificare a presiunilor venite din toate partile’.

„Guvernele folosesc legile in domeniul securitatii si al luptei anticoruptie ca pretext pentru a reduce la tacere vocile critice, grupurile de presiune si gruparile delincvente recurg la tactici din ce in ce mai scandaloase pentru a-i intimida pe jurnalisti, iar proprietarii de media incearca sa manipuleze continutul informatiilor pentru a le servi intereselor lor politice sau economice”, a mentionat organizatia in raportul sau.

Una dintre „evolutiile cele mai ingrijoratoare” a fost mobilizarea tarilor democratice in fata amplificarii propagandei din partea regimurilor autoritare si a grupurilor de activisti, a explicat Jennifer Dunham, responsabila a raportului, potrivit AFP. „Pericolul este acela ca, in loc sa incurajeze un jurnalism cinstit si obiectiv si libertatea de informare ca antidot adecvat, democratiile apeleaza la cenzura si la propria lor propaganda”, a continuat ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro