Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 876: Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare / Reuniune cu lideri din 40 de țări în Marea Britanie / Atac cu drone maritime asupra portului rusesc Novorossiisk

LIVE Război în Ucraina, ziua 876: Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare / Reuniune cu lideri din 40 de țări în Marea Britanie / Atac cu drone maritime asupra portului rusesc Novorossiisk
Soldat ucrainean în regiunea Donețk FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premierul britanic Keir Starmer se va folosi joi de rolul său de gazdă a unui forum european pentru a-și exprima dorința de a redefini relația Regatului Unit cu UE post-Brexit și de a reafirma sprijinul pentru Ucraina, scrie Reuters. Comunitatea politică europeană (CPE), formată din peste 40 de națiuni, se reunește joi la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, pentru a consolida cooperarea în domeniul securității frontierelor. Întâlnirea de o zi a grupului înființat după invazia rusă în Ucraina îi oferă noului lider al Marii Britanii o altă ocazie de a face presiuni pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, în special înainte de posibila alegere a lui Donald Trump, care a sugerat că Europa trebuie să facă mai mult pentru propria securitate.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 876, LIVETEXT:

Viktor Orban va da publicităţii un rezumat al misiunii sale de pace, pe site-ul premierului, anunţă purtătorul său de cuvânt

Prim-ministrul ungar Viktor Orban va da publicităţii un rezumat al vizitelor sale recente la liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu recomandările sale către Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a declarat joi şeful biroului său de presă, Bertalan Havasi. Potrivit lui Havasi, premierul Orban speră că raportul şi propunerile sale ar putea contribui la posibile viitoare iniţiative pe care Michel „le-ar putea înainta liderilor UE la momentul potrivit şi în formatul adecvat”. (Agerpres)

Slovacia şi Ungaria spun că Ucraina a oprit tranzitul petrolului pentru grupul rusesc Lukoil

Slovacia şi Ungaria au anunţat joi că nu mai primesc petrol de la principalul lor furnizor, grupul petrolier rus Lukoil, după ce Ucraina a impus un embargou cu privire la tranzitul resurselor de la compania rusească via teritoriul său. Totuşi, atât Slovacia cât şi Ungaria au precizat că primesc în continuare petrol de la alte companii ruseşti, în pofida opririi livrărilor Lukoil.

Moscova îndeamnă la „realism” în privința promisiunilor lui Trump că va putea pune capăt rapid războiului din Ucraina. „El a promis că va face pace şi în Orientul Mijlociu”

Rusia a atenţionat joi că promisiunea candidatului republican la preşedinţia SUA, fostul preşedinte Donald Trump, că va pune rapid capăt războiului din Ucraina dacă ajunge din nou la Casa Albă trebuie privită cu realism, amintind că Trump a promis în precedentul său mandat că va face pace şi în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Am văzut declaraţiile. Trump a spus că va rezolva conflictul în 24 de ore, dar apoi (vicepreşedintele său, dacă va fi ales n.r.) Vance a spus că China este pentru Statele Unite o problemă mai mare decât conflictul ruso-ucrainean”, a afirmat în faţa presei purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. „Trebuie să separăm retorica anterioară alegerilor de declaraţiile oficialilor guvernamentali învestiţi cu puterile corespunzătoare. Dacă vorbim despre posibilitatea de a soluţiona conflictul, atunci să fim realişti!”.

Sportivi ruşi şi belaruşi acceptați la JO, acuzați că au încălcat regulile de neutralitate

Mai mulți sportivi ruşi şi belaruşi au încălcat regulile de neutralitate şi ar trebui să fie excluşi de la Jocurile Olimpice, susţine un grup pentru apărarea drepturilor omului

Zece sportivi ruşi şi şapte belaruşi autorizaţi să participe la Jocurile Olimpice de la Paris au încălcat regulile Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) referitoare la neutralitatea în ceea ce priveşte invazia Rusiei în Ucraina şi ar trebui să fie excluşi, a anunţat, joi, un grup internaţional de apărare a drepturilor omului.

Global Rights Compliance, care urmăreşte încălcările dreptului internaţional umanitar în cadrul conflictului şi asistă procurorii pentru crime de război în colectarea de dovezi privind presupusele încălcări, a declarat că a prezentat CIO dovezi care susţin afirmaţiile, dar că forul a ignorat avertismentele sale.

Zelenski avertizează, la summitul CPE, că Putin va încerca să semene dezbinare în Europa / Aluzie la Orban: „Unii ar putea fi tentaţi să-şi trădeze şi să-şi slăbească vecinii”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să rămână uniţi în sprijinul ţării sale care se confruntă cu o agresiune din partea Rusiei, subliniind că Vladimir Putin a „eşuat” în încercarea sa de a diviza Europa.

În deschiderea celui de-al patrulea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la Palatul Blenheim, lângă Oxford, în nord-vestul Londrei – locul de naştere al fostului premier britanic Winston Churchill – Zelenski a evocat că tocmai curajul a fost trăsătura distinctă a acestui om de stat britanic şi, în acest spirit, a declarat el, este important ca europenii să fie „uniţi”.

Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare

Rusia amenință că va desfășura noi arme nucleare, mai ales într-o regiune care „a atras atenția nesănătoasă a oponenților noștri”.

Rusia nu exclude noi amplasamente cu rachete nucleare ca răspuns la planificata staționare de arme convenționale cu rază lungă de acțiune americane în Germania, a declarat joi ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

Petrolul tranzitează Ucraina către țările europene „ așa cum a fost planificat”, a declarat joi pentru Reuters o sursă din industria ucraineană.

Informația vinde după ce, mai devreme, ministerul Economiei din Slovacia anunțase că livrările de petrol ale companiei ruse Lukoil către Slovacia prin Ucraina au fost oprite după ce firma a fost adăugată pe o listă de sancțiuni a Kievului.

Ucraina a impus sancțiuni împotriva Lukoil în iunie, interzicând companiei să opereze în Ucraina.

Parlamentul Lituaniei a votat joi în favoarea retragerii din Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul acestor arme.

Guvernul țării baltice a explicat că menținerea statutului de membru al acesteia îi limitează capacitatea de apărare și face ca măsurile de descurajare să fie mai puțin eficiente.

Munițiile cu dispersie, care sunt interzise de peste 100 de țări, împrăștie un număr mare de proiectile mai mici care pot ucide fără discriminare pe o arie largă. Rusia, Ucraina și Statele Unite nu au semnat Convenția.

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene sunt semnatare, dar dintre cele care au graniță cu Rusia sau Ucraina doar Lituania o semnase.

Ucraina a anunțat joi că a livrat primul său transport de 1.000 de tone de făină de grâu pentru populația palestiniană, prinsă „în mijlocul conflictului dintre Israel și Hamas” în Gaza.

„Palestina a primit 1.000 de tone de făină de grâu în cadrul programului umanitar ‘Grâne din Ucraina’”, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat.

Potrivit acestuia este vorba de primul dintre cele trei transporturi către Palestina din partea Ucrainei în cadrul programului menționat. (AFP)

Rusia e mulțumită de opțiunea de vicepreședinte a lui Trump

Ucraina a desfășurat azi-noapte un atac cu drone aeriene și navale asupra unei baze a pazei de coastă ruse de pe lacul Donuzlav, în vestul peninsulei ocupate Crimeea, a declarat joi o sursă de securitate ucraineană pentru Reuters.

Sursa a spus că atacul a deteriorat și dezactivat sediul bazei, un depozit de muniții și echipamente, o substație electrică, instalații tehnice și poziții de tragere.

Zelenski a cerut joi țărilor aliate să permită lovituri cu arme occidentale adânc pe teritoriul Rusiei, în special asupra aerodromurilor militare.

„Cu cât avem mai puține restricții, cu atât mai mult Rusia va căuta să obțină pacea”, a spus el în discursul său rostit la reuniunea comunității politice europene din Marea Britanie.

El a subliniat că decizia aliaților de a permite astfel de lovituri – de-a lungul frontierei Rusiei după ce aceasta a deschis un nou front în regiunea Harkov – nu a condus la nicio escaladare din partea Moscovei.

„Este exact ceea ce avem nevoie”: Rusia salută opțiunea lui Donald Trump pentru postul de vicepreședinte.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a apreciat miercuri decizia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, de a-l desemna ca eventual vicepreşedinte pe senatorul J.D. Vance.

Kremlinul vede amenințări NATO pe Marea Neagră

Kremlinul a afirmat joi că angajamentul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea „o adevărată Uniune Europeană a Apărării” în cazul în care va obține un al doilea mandat reflectă tendința Europei către militarizare și conflict.

Într-un document care prezintă programul său înaintea votului Parlamentului European privind acordarea unui nou mandat, Von der Leyen a precizat că acest demers va include proiecte majore privind apărarea aeriană și cibernetică în următorii cinci ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că documentul reflectă „schimbarea priorităților„ lui von der Leyen și că propunerile ei dau Uniunii Europene o „tentă militară“.

Peskov a susținut că propunerea „confirmă atitudinea generală a statelor europene față de militarizare, escaladarea tensiunii, confruntare și recurgerea la metode agresive în politica lor externă”. (Reuters)

„Suntem atenți la România și Bulgaria”: Kremlinul transmite încă un mesaj pentru NATO.

Kremlinul a afirmat joi că Rusia va considera orice plan de a stabili o prezență permanentă de nave de război NATO în Marea Neagră drept o amenințare, având în vedere implicarea Alianței în conflictul din Ucraina.

Volodimir Zelenski a sosit joi în Marea Britanie pentru a participa la reuniunea Comunității Politice Europene.

„Vom semna un acord interguvernamental privind sprijinul pentru complexul industrial și de apărare ucrainean, vom discuta despre viitoarea cooperare în domeniul apărării și ne vom extinde capacitățile de apărare”, a afirmat Zelenski pe rețeaua socială X.

Creștere masivă a veniturilor rusești din petrol și gaze

Veniturile din petrol și gaze ale Rusiei în luna iulie ar urma să crească cu 50% față de aceeași lună a anului trecut, până la aproape 14 miliarde de dolari, datorită prețurilor mai mari la petrol și a unei ruble mai slabe, transmite Reuters.

Veniturile din petrol și gaze au fost cea mai importantă sursă de finanțare pentru Kremlin, reprezentând între o treime și jumătate din totalul veniturilor bugetului federal în ultimul deceniu.

Potrivit estimărilor preliminare, veniturile din petrol și gaze ale Rusiei din luna iulie se ridică la 1,22 trilioane de ruble (13,93 miliarde de dolari), în creștere de la 747 miliarde de ruble în iunie și 811 miliarde de ruble în iulie 2023.

Veniturile pentru perioada ianuarie – iulie ar trebui să crească cu 65% față de anul precedent, până la 6.900 de miliarde de ruble.

Forțele ucrainene s-au retras din satul Urozhaine din Regiunea Donețk, a confirmat joi locotenent-colonelul Nazar Voloshyn, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia, pentru Interfax Ucraina.

Declarația vine după mai multe informații de presă potrivit cărora Urozhaine, un sat situat pe linia frontului sudic într-o zonă a regiunii Donețk care se învecinează cu regiunea Zaporojie, a fost cucerit de forțele ruse.

Forțele ucrainene s-au retras „din cauza faptului că inamicul a distrus aproape totul în Urozhaine”, a afirmat Voloshyn.

„Pozițiile apărătorilor ucraineni au fost distruse, iar menținerea de militari acolo reprezenta o amenințare la adresa vieții soldaților noștri”, a adăugat el. (Kyiv Independent)

Von de Leyen critică „așa zisa misiune de pace” a lui Orban

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina și a criticat „așa-zisa misiune de pace” premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

„Rusia mizează pe faptul că Europa și Occidentul se vor înmuia, iar unii din Europa îi fac jocul”, a adăugat ea, potrivit Reuters.

Von der Leyen a insistat că Uniunea Europeană va continua să sprijine Kievul atâta timp cât va fi necesar: „Trebuie să oferim Ucrainei tot ce are nevoie pentru a rezista și a ieși victorioasă”.

„A venit vremea ca Europa să intre în panică” – The Telegraph.

Sub o administrație Trump-Vance există o probabilitate extrem de mare ca acest continent să rămână de unul singur în fața amenințării ruse, scrie The Telegraph. Dacă nu răsunau deja, decizia lui Donald Trump de a-l alege pe senatorul J.D. Vance din Ohio drept partener electoral ar trebui să facă să urle la maxim sirenele de alarmă din Europa, avertizând cu privire la viitorul rol al Americii în apărarea continentului, notează publicația britanică.

Ucrainenii au doborât 16 drone Shahed și 2 rachete peste noapte

Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1130 soldați, 7 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 54 tunuri, 92 diferite vehicule și 7 echipamente speciale.

Rusia a lansat azi-noapte 16 drone de atac Shahed-131/136 din regiunea Kursk și trei rachete ghidate dinspre sud (două X-59/X-69 și o X-35), potrivit unei postări pe Telegram a forțelor aeriene ucrainene.

Au fost detectate și urmărite astfel 19 ținte aeriene, iar la respingerea atacului au participat grupuri mobile de foc ale Forțelor de apărare ucrainene, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor aeriene și unități de război electronic.

„Ca urmare, apărătorii cerului au reușit să doboare în regiunile Dnipro, Poltava, Zaporojie, Kiev și Harkov toate cele 16 Shahed și două rachete ghidate X-59“, se spune în mesajul de pe Telegrm, cu precizarea că majoritatea țintelor au fost distruse în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian de est.

Atac cu drone maritime asupra portului rusesc Novorossiisk

Primarul orașului-port rus Novorossiisk din Marea Neagră a emis joi dimineață o alertă de drone maritime care a durat mai mult de două ore, în timp ce un grup de ambarcațiuni ucrainene fără echipaj ar fi fost distrus în apropiere de Crimeea, transmite Reuters.

Primarul Andrei Kravchenko a îndemnat locuitorii să stea departe de malul mării în mesajul său inițial de pe aplicația Telegram.

Novorossiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră și o poartă-cheie pentru exporturile de țiței și produse petroliere. De asemenea, aici se încarcă pe vase petrol din Kazahstan și Azerbaidjan, plus cereale, cărbune, îngrășăminte, lemn, precum și mărfuri alimentare.

Separat, Ministerul rus al Apărării, citat de TASS, a afirmat că 10 drone maritime ucrainene au fost distruse în timp ce se apropiau de Crimeea, iar 33 de drone aeriene au fost distruse deasupra peninsulei în cursul nopții.

Antiaeriana ucraineană a doborât azi-noapte o dronă deasupra unei suburbii din estul Kievului, dar resturile căzute nu au provocat pagube la sol, a spus primarul Vitali Klitschko.

Klitschko a scris pe Telegram că echipele de salvare trimise în cartierul Darnitskyi din capitală nu au găsit pagube materiale sau victime.

Explozii și alerte aeriene auzite la Kiev. Explozii și alerte aeriene s-au auzit miercuri seară la Kiev, potrivit jurnaliștilor AFP aflaţi la faţa locului, alerte ce survin la zece zile după lovituri masive ale Rusiei care au însângerat capitala Ucrainei.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro