Razboinicii chinezi de Teracota sunt gata sa intre pasnic in scena – Cum este pregatita cea mai mare expozitie chineza organizata vreodata intr-un muzeu romanesc
La Muzeul National de Istorie incep sa fie puse in vitrine piesele expozitiei “Comorile Chinei” din care fac parte si cativa razboinici din uriasa Armata de Teracota din China construita acum doua milenii de un imparat care a vrut cu orice pret sa ramana in istorie. Armata cuprinde 8.000 de statui de argila ce reprezinta ostasi in marime naturala, iar patru dintre ei vor putea fi vazuti la Bucuresti, incepand cu 30 aprilie. Cum s-a pregatit Muzeul de Istorie, ce masuri de siguranta au fost luate si cat costa biletele puteti afla din articol.
Un imparat numit Shi Huang Di, care a detinut puterea acum 2.400 de ani in China, a ordonat ca in monumentalul sau mormant sa fie construiti 8.000 de razboinici de argila in marime naturala. Se estimeaza ca 700.000 de oameni au trudit cateva zeci de ani la acest mausoleu, iar acum, patru dintre razboinicii de argila construiti in jurul anului 200 i Hr ajung la expozitia speciala deschisa la Muzeul de Istorie.
Asa arata noile vitrine
Foto: Hotnews
Expozitia cuprinde 109 piese, din perioade foarte variate, de la neolitic, pana in secolul 19. Valoarea exponatelor este de cateva zeci de milioane de euro “Totul este pregatit pentru ca piesele sa fie etalate, de maine probabil incepem etalarea”, a spus pentru HotNews.ro directorul muzeului, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.
Pentru expozitie, imensul hol de la intrare a fost modificat puternic, s-a montat o podea inaltata cu 15 cm, vitrine noi, un sistem de securitate ultra-modern si sisteme de climatizare care sa mentina o temperatura constanta de 20-21 de grade Celsius si umiditate de 40%.
“Holul nostru este al doilea spatiu public ca marime din tara, dupa cel de la Palatul Parlamentului, are 1.800 mp si este cel mai generos spatiu din cladirile istorice”, explica directorul MNRI.
In aceasta zona vor fi expusi razboinicii
Foto: Hotnews
Piesele de rezistenta sunt cei patru razboinici si un cal din celebra Armata de Teracota din Xian. Vorbim de statui create acum 2.000 de ani, cu inaltimi intre 1,70 si 1,90 metri si greutate de circa 200 kg. Calul are 700 kg si introducerea lui in muzeu s-a facut foarte greu, cutia in care era transportat fiind foarte mare. “Piesele acestea sunt fiecare asigurate pentru o suma cu sase zerouri dupa prima cifra, iar guvernul chinez a platit aceasta asigurare”.
Cei patru razboinici infatiseaza un general, un conducator de car de lupta, un infanterist si un arbaletier. “Chinezii au inventat inca din anul 500 i Hr arbaleta pe care europenii au cunoscut-o abia din secolul 12”. Ei sunt dintr-o argila de foarte buna calitate, la origine fusesera pictati cu lacuri speciale, insa vopseaua s-a deteriorat in contact cu aerul cand razboinicii au fost redescoperiti dupa 2.000 de ani.
Biletul de intrare va fi 25 de lei, expozitia va putea fi vizitata incepand cu 30 aprilie si pana la 1 august, programul fiind intre orele 10 si 18. “Este o suma modica, ea permitand vizitarea intregului muzeu, inclusiv a tezaurului”. Pentru copii, pensionari, soldati si studenti biletul este de 17 lei si exista si un “bilet de familie” care costa 50 de lei si permite a intrarea a doi adulti si trei copii.
Fiind vorba de exponate atat de valoroase, masurile de securitate vor fi draconice, la intrare va fi control ca la aeroport si va fi interzisa intrarea cu umbrele, obiecte ascutite mancare si bautura.
Oberlander-Tarnoveanu spune ca in trei luni ar putea veni 60.000 de vizitatori. “Ar putea fi chiar si mai multi, mai ales ca avem un oras de peste doua milioane de locuitori, iar o expozitie ca aceasta nu va mai fi vazuta aici in urmatorii 30 de ani”.
Primii razboinici au fost descoperiti din intamplare in 1974, de fermieri care sapau o fantana langa orasul Xian, in provincia chineza Shaanxi. Au inceput apoi sapaturi masive si au fost descoperiti 8.000 de soldati in marime naturala si cu fizionomii diferite. Multi au fost gasiti intregi, altii deformati, altii cu capete sau membre desprinse, fiind apoi restaurati.
Afisul expozitiei
Foto: MNIR
In afara de razboinici, expozitia cuprinde si o serie de portelanuri rare, iar exponatele acopera practic 5.000 de ani din istoria Chinei, din neolitic, pana in 1911. Cele mai vechi piese sunt vase si obiecte rituale din jad confectionate in jurul anuluui 3.000 i Hr. Comorile Chinei este cea mai mare expozitie organizata de China intr-un muzeu din Romania, reunind artefacte provenind din 11 muzee si institutii culturale din Republica Populara Chineza. Expozitia este organizata in parteneriat cu Art Exhibition China, Administratia de Stat a Patrimoniului Cultural din R. P Chineza si Muzeul National De Istorie a Romaniei, cu sprijinul Ambasadei R. P Chineze si al Ministerului Culturii.