Regimul lui Bashar al-Assad se clatină din nou în Siria: Rebelii au cucerit al doilea oraș major într-o săptămână și anunță o ofensivă în direcția Homs, „cheia” Damascului
Rebelii sirieni au capturat joi orașul-cheie Hama, aducând insurgenților o victorie majoră după un avans fulgerător în nordul țării și dând o nouă lovitură regimului președintelui Bashar al-Assad și aliaților săi, Rusia și Iranul, anunță Reuters.
Armata siriană a declarat că se redesfășoară în afara orașului „pentru a proteja viețile civililor și a preveni luptele urbane”, după ceea ce a descris ca fiind „confruntări intense”.
Rebelii au spus că se pregătesc să avanseze în continuare spre sud, către Homs, marele nod rutier al Siriei care leagă capitala Damasc de nordul și coasta țării.
„V-a venit timpul”, au transmis rebelii într-o postare online, chemând locuitorii orașului Homs să se revolte împotriva forțelor guvernamentale.
Televiziunea Al Jazeera a difuzat ceea ce a spus că sunt imagini ale rebelilor în Hama, unii dintre ei salutând civili lângă un sens giratoriu, în timp ce alții conduceau vehicule militare și mopeduri.
⭕️ LIVE-BREAKING: Syrian opposition fighters have entered Hama after intense clashes with government forces.
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 5, 2024
https://t.co/mfwWo6r35X
Rebelii au capturat săptămâna trecută principalul oraș din nordul Siriei, Alep, și de atunci au avansat spre sud din enclava pe care o controlau în nord-vestul țării. Luptele au fost intense în jurul satelor de la periferia orașului Hama timp de două zile.
Reuters comentează că pierderea acestui oraș, care a rămas sub control guvernamental pe tot parcursul războiului civil sirian izbucnit în 2011, va trimite unde de șoc până la Damasc și va stârni temeri privind o continuare a avansului rebelilor spre sud.
Forțele lui Bashar al-Assad s-au prăbușit în nordul țării
Assad s-a bazat pe sprijinul puternic al Rusiei și al Iranului în timpul celor mai intense faze ale conflictului ce durează de mai bine de un deceniu, susținere care i-a permis să recupereze cea mai mare parte a teritoriului sirian și orașele mari, înainte ca liniile frontului să se stabilizeze în 2020.
Prăbușirea forțelor pro-guvernamentale în nordul Siriei în ultima săptămână evidențiază problemele cu care se confruntă acum această alianță.
Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina începând din 2022, în timp ce gruparea militantă Hezbollah din Liban, care a fost cea mai puternică forță susținută de Iran în Siria, a suferit pierderi grele în propriul său război cu Israelul.
Pe măsură ce forțele sale au intrat în Hama, principalul comandant al insurgenților, Abu Mohammed al-Golani, a emis o declarație video în care a avertizat împotriva oricărei implicări din partea celeilalte forțe regionale majore aliniate cu Iranul: milițiile Hashd al-Shaabi din Irak.
Unii luptători irakieni au intrat în Siria la începutul acestei săptămâni pentru a sprijini regimul Assad, au declarat surse irakiene și siriene. Hashd al-Shaabi s-a mobilizat de-a lungul graniței cu Siria, afirmând că aceasta este o măsură preventivă în caz de extindere a conflictului spre Irak.
„Îi cerem din nou (prim-ministrului Irakului) să țină Irakul departe de a intra în flăcările unui nou război legat de ceea ce se întâmplă în Siria”, a spus Golani.
Homs, un alt oraș-cheie în Siria
Hama se află la mai mult de o treime a distanței dintre Alep și Damasc, însă capturarea sa e de natură să împedice orice încercare rapidă a lui Assad și a aliaților săi de a lansa o contraofensivă împotriva câștigurilor recente ale rebelilor.
Un avans rebel spre Homs, aflat la 40 km sud de Hama, ar putea izola Damascul de regiunea de coastă, un bastion al sectei alawite din care face parte familia lui Assad. Contingentul rus de sprijin are pe coasta siriană atât o bază navală, cât și una aeriană.
„Assad nu își mai poate permite să piardă altceva. Marea bătălie este cea care urmează pentru Homs. Dacă Homs cade, vorbim de o posibilă schimbare de regim”, a declarat pentru Reuters Jihad Yazigi, editor al buletinului informativ Syria Report.
Hama, deja cucerit de rebeli, este de asemenea crucial pentru controlul asupra a două mari orașe cu comunități religioase minoritare semnificative: Muhrada, locuit de mulți creștini, și Salamiya, unde trăiesc numeroși musulmani ismailiți.
Deși Hama nu a fost capturat anterior de rebeli în timpul războiului civil izbucnit în 2011, orașul a fost din punct de vedere istoric un centru de opoziție față de regimul dinastiei Assad.
În 1982, activiștii Frăției Musulmane s-au răsculat aici, iar armata a lansat un asalt devastator de trei săptămâni care a ucis peste 10.000 de oameni și care avea să devină un model pentru campania lui Assad împotriva rebelilor.
Golani s-a referit la acel episod sângeros în declarația sa de astăzi, afirmând că „revoluționarii au început să intre în orașul Hama pentru a vindeca acea rană care a persistat în Siria timp de 40 de ani”. Cu toate acestea, el a adăugat că rebelii care iau Hama nu vor căuta răzbunare pentru evenimentele din 1982.
Rebelii sirieni își continuă avansul
Cea mai puternică facțiune rebelă este gruparea sunnită militantă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură a al-Qaeda din Siria. Golani, liderul său, a promis să protejeze minoritățile religioase din Siria și a cerut acestora să renunțe la Assad, deși multe comunități rămân temătoare față de insurgenți.
Miercuri, Golani a vizitat cetatea istorică din Alep, un moment simbolic pentru rebeli, care fuseseră alungați din oraș în 2016, după luni de asediu și lupte intense, cea mai mare înfrângere a lor din timpul războiului. Alep a fost cel mai mare oraș al Siriei înainte de război.
HTS și celelalte grupuri rebele încearcă să consolideze controlul asupra Alepului, aducându-l sub administrația așa-numitului Guvern al Salvării, pe care l-au înființat în enclava lor din nord-vest.
Locuitorii Alepului au declarat că există lipsuri de pâine și combustibil, iar serviciile de telecomunicații au fost întrerupte.
Turcia, care desemnează HTS drept organizație teroristă, a fost mult timp principalul sprijin extern al altor facțiuni rebele, iar rolul său va fi esențial pentru viitorul oricărei regiuni insurgente extinse din Siria.
Ankara a negat orice rol în avansul brusc al rebelilor în Alep săptămâna trecută. Turcia a menținut o prezență militară în nordul Siriei din 2016, iar poziția sa va fi decisivă pentru orice enclavă rebelă extinsă în nord.