Sari direct la conținut

Registrul Comertului: RCS&RDS nu a mai cerut inregistrarea modificarilor in structura actionariatului din anul 2007, in conditiile in care nu este obligata prin lege

HotNews.ro
Ovidiu Ghiman, Foto: AGERPRES
Ovidiu Ghiman, Foto: AGERPRES

RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara, nu a mai solicitat inregistrarea modificarilor in structura actionariatului companiei din anul 2007, cand a facut inregistrarea acestora, si pana in prezent, in conditiile in care nu este obligata prin lege, conform explicatiilor transmise vineri catre HotNews.ro de Registrul Comertului. Ovidiu Ghiman, actualul director executiv de strategie al Romtelecom, fost director comercial al RCS&RDS pana in martie 2009, figureaza in continuare actionar (0,39%) in compania controlata de oradeanul Zoltan Teszari.Romtelecom a declarat pentru HotNews.ro ca Ghiman nu mai este actionar al RCS&RDS din 2009 cand si-a cesionat aceste actiuni.

Societatile pe actiuni, cum este si RCS&RDS, nu sunt obligate ca dupa inregistrarea structurii actionarilor la Registrul Comertului sa mai solicite ulterior si inregistrarea si, implicit, publicarea modificarilor in actionariat survenite ulterior. Aceste modificari sunt inscrise in Registrul Actionarilor oricarei firme, iar daca totusi o firma vrea sa inregistreze aceste schimbari trebuie sa faca o solicitare expresa si sa plateasca anumite taxe. Aceasta reiese din raspunsul argumentat cu articole legislative furnizate de catre Registrul Comertului.

Din raspunsul destul de tehnic transmis de Registrul Comertului mai reiese faptul ca RCS&RDS ar fi facut aceasta inregistrare a structurii actionariatului in 2007. La inceputul lui 2010, operatorul a mai facut o inregistrare a unor modificari la actul constitutiv, printre alte documente fiind depusa si o confirmare a structurii actionariatului potrivit Registrului actionarilor din data de 16.12.2009, „insa nu a existat o solicitare expresa si nu au fost achitate taxele legale aferente pentru inregistrarea in registrul comertului a acestei modificari”.

  • „In sustinerea cererii de inregistrare nr. 8694/11.01.2010, (…) s-a depus, printre alte documente, si adresa nr. 447/11.01.2010, prin care presedintele consiliului de administratie confirma structura actionariatului, potrivit Registrului actionarilor din data de 16.12.2009, insa nu a existat o solicitare expresa si nu au fost achitate taxele legale aferente pentru inregistrarea in registrul comertului a acestei modificari”, a declarat pentru HotNews.ro Adriana Iacob, director general ONRC.

Cu alte cuvinte, ceea ce apare inregistrat la Registrul Comertului legat de actionariatul unei firme se face numai daca aceasta doreste si RCS&RDS nu a facut asta. Mai mult, Consiliul National al Audiovizualului isi ia datele legate de actionarii unor firme tot plecand de la datele inregistrate la Registrul Comertului.

Prin Legea audiovizualului (504/2002), furnizorii de servicii media audiovizuale sunt obligati sa faca publica printre altele „structura actionariatului pana la nivel de persoana fizica si juridica, asociat sau actionar care detine o cota mai mare de 20% din capitalul social ori drepturile de vot ale unei societati titulare de licenta audiovizuala” (art.48).

Daca este vorba deci de o schimbare marunta in actionariat, nu este obligatorie informarea CNA.

Raspunsul Registrului Comertului a venit in urma solicitarii HotNews.ro care a scris in aceasta saptamana despre o situatie inedita la nivelul actionariatului RCS&RDS.

Mai exact, Ovidiu Ghiman (34 de ani), actualul director executiv de strategie al Romtelecom, care a venit in aceasta companie in martie 2009 de la rivalul RCS&RDS, unde fusese director comercial, detine in continuare peste 0,39% din actiunile RCS&RDS, conform celor mai recente date de la Registrul Comertului (8 noiembrie 2011). Aceeasi situatie a actionariatului apare si la CNA. HotNews.ro a contactat RCS&RDS pentru explicatii dar firma nu a oferit date suplimentare. De cealalta parte, Romtelecom sustine ca potrivit „informatiilor si documentelor oferite”, Ovidiu Ghiman si-ar fi cesionat aceste actiuni inca din 2009 si spune ca nu intelege de ce nu s-au facut pana acum schimbarile si la Registrul Comertului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro