Sari direct la conținut

Remus Vulpescu a fost numit administrator special la Hidroelectrica dupa ce a cerut insolventa companiei

HotNews.ro

​Dupa numirea administratorului judiciar la Hidroelectrica, un alt moment asteptat dupa intrarea in insolventa era cel al desemnarii unui administrator special. Potrivit unei Hotarari a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) din 26 iunie, Remus Vulpescu a fost numit administrator special. Vulpescu este si seful Oficiului pentru Particitatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si, totodata, cel care a semnat cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie. Hotararea AGEA arata ca Remus Vulpescu va reprezenta interesele societatii si ale actionarilor in cadrul procedurii de insolventa. In hotarare se mai precizeaza ca una dintre masurile planului de reorganizare va fi vanzarea intregii cantitati de energie electrica disponibila prin intermediul OPCOM, pentru perioade de maxim 1 an, la preturile de piata.

„Administratorul special nu va propune vanzarea, transferarea, utilizarea ca si garantie a vreunui activ imobilizat al companiei fara a obtine aprobarea prealabila a actionarilor acesteia, daca valoarea activului depaseste suma de 100.000 euro”, este una dintre obligatiile prezentate in Hotararea AGEA.

In acelasi timp, nu va propune cumpararea de active fara a obtine aprobarea prealabila daca valoarea acestuia depaseste 100.000 euro.

De asemenea, printre obligatii se mai numara transmiterea catre actionari si publicarea pe site-ul companiei, pana pe 15 iulie, a unui raport care sa contina o serie de masuri luate pana la acea data.

Administratorul special va prezenta actionarilor si un proiect de plan de reorganizarea pana pe 31 august 2012. Forma finala va fi aprobata de actionari.

Planul de reorganizare trebuie publicat pe site-ul companiei.

Masurile care trebuie cumprinse in planul de reorganizare

  • Imbunatatirea fluxului de numerar al companiei, printr-o politica de crestere a veniturilor operationale si reducerea costurilor
  • Stabilirea unui set de reguli stricte pentru Departamentul de Furnizare, in vederea responsabilizarii acestui departament pentru tranzactiile efectuate. Fiecare operatiune in parte trebuie tratata in termeni de rentabilitate, cu o separare clara intre activitatea de tranzactionare (cumpararea si vanzarea de energie pe piata) si activitatea de vanzare efectiva a energiei produsa de Hidroelectrica.
  • Intreaga cantitate de energie electrica disponibila spre a fi vanduta trebuie comercializata prin intermediul OPCOM, pentru perioade de maxim 1 an, la preturile de piata, cu indexare cel putin trimestrial.
  • Cheltuielile cu investitiile trebuie limitate la minim pe intreaga perioada a procedurii insolventei.

Deja au ramas anumite cantitati disponibile in urmadenuntarii contractului cu Europec. Din punct de vedere cantitativ, este unul dintre cele mai mici contracte incheiate cu „baietii destepti”, iar pretul este printre cele mai mari. Europec a cumparat anul trecut circa 320,8 mii MWh la un pret mediu de 141 lei/MWh.

Remus Vulpescu a semnat cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie. Insa, potrivit unei hotarari AGA din 25 mai, mandatul lui Vulpescu a fost intrerupt. Contactata de HotNews.ro, Corina Cincan, avocat al Hidrosind,a spus ca la dosarul pentru intrarea in insolventa nu exista niciun document care sa ateste repunerea lui Vulpescu in functia de administrator la Hidroelectrica. „A depus un certificat constatator de la Registrul Comertului anterior Hotararii AGA din 25 mai care ii intrerupe mandatul de administrator”, a spus Corina Cincan. In CV-ul sau se arata ca Remus Vulpescu a fost in 2012 seful Corpului de Control al primului ministru.

  • In CV nu se mentioneaza perioada exacta in care a detinut aceasta functie. Totodata, se mai arata ca a fost directorul Directiei Conduita si Disciplina Profesionala de la Camera Consultantilor Fiscali din Romania.

Tribunalul Bucuresti a admis, saptamana trecuta, cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, iar administratorul judiciar numit de Tribunal este firma EuroInsol. Avocatul Remus Borza este partenerul coordonator al firmei EuroInsol, care are in portofoliu insolventa Plafar, Asmita Garden, Romexpo, UCM Resita. Remus Borza este fost coleg de facultate cu premierul Victor Ponta, dar si cu Remus Vulpescu, potrivit unor surse din domeniu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro