Sari direct la conținut

Republica Moldova a spus României și mai multor țări UE că Rusia va încerca să întrerupă duminică votul decisiv al diasporei / Ce metodă va folosi, potrivit unei surse guvernamentale

HotNews.ro
Republica Moldova a spus României și mai multor țări UE că Rusia va încerca să întrerupă duminică votul decisiv al diasporei / Ce metodă va folosi, potrivit unei surse guvernamentale
Cetățeni din Republica Moldova votând la secțiile deschise în București (Inquam Photos / Octav Ganea)

Republica Moldova a comunicat mai multor state membre ale UE că, în opinia sa, Rusia va încerca să perturbe votul expatriaților moldoveni la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, a declarat o sursă guvernamentală de la Chișinău pentru Reuters.

Președinta în exercițiu, pro-occidentala Maia Sandu, se luptă în turul doi cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susținut de Partidul Socialist pro-rus.

Diaspora a fost decisivă acum două săptămâni în votul de la referendumul privind integrare în UE, care a fost aprobat la limită, iar moldovenii din afara țării au votat în proporție mare cu Maia Sandu.

Sursa moldoveană, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, Statele Unite și Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alarme false cu bombă.

„Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (după amenințările cu bombă) și verificării de către poliție. Vă rugăm frumos să aplicați procedurile și protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj moldovenesc către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran analizate de Reuters.

Sursa a declarat că Moscova transporta cetățeni moldoveni cu avionul și autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia și Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza șansele lui Stoianoglo.

Alegătorii moldoveni care locuiesc în Occident sunt considerați în mare parte pro-europeni și, prin urmare, mai susceptibili de a o sprijini pe Sandu, care a susținut efortul Moldovei de a adera la Uniunea Europeană.

Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru victoria echipei lui Sandu la referendumul din 20 octombrie, care a confirmat aspirațiile țării la UE. Referendumul a fost organizat în paralel cu primul tur al alegerilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro