Sari direct la conținut

Republica Moldova primeste ajutor de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeana – decizie in Parlamentul European

HotNews.ro
100 milioane Euro de la UE pentru R. Moldova, Foto: Hotnews
100 milioane Euro de la UE pentru R. Moldova, Foto: Hotnews

Comisia de Comert International a Parlamentului European a aprobat acordarea de asistenta macro-financiara Republicii Moldova in valoare de 100 milioane de euro, in urma propunerii europarlamentarului roman Sorin Moisa. Dupa ce Parlamentul European si Consiliul European vor adopta decizia finala, banii vor fi acordati in trei transe, in 2017 si 2018.

Comisia Europeana a inaintat Parlamentului European si Consiliului European propunerea de acordare a sumei de 100 milioane de euro (60 milioane sub forma de imprumut și 40 milioane sub forma de grant), platibila in 3 transe, in 2017 si respectiv 2018. Conditiile de acordare si plata fiecarei transe va fi negociata ulterior de catre Comisia Europeana cu autoritatile Republicii Moldova si incluse intr-un Memorandum de Intelegere.

Republica Moldova trebuie sa indeplineasca un riguros program de reforme pentru a intra in posesia transelor, printre care lupta impotriva coruptiei, independenta justitiei, o mai bunna guvernare in domeniile financiar si bancar, precum si aplicarea Acordului de Asociere intre Uniunea Europeana si Republica Moldova.

Europarlamentarul roman Sorina Moisa a declarat dupa vot: “Republica Moldova are nevoie de asistenta macro-financiara si ma bucur ca Uniunea Europeana este in masura sa raspunda favorabil solicitarii autoritatilor moldovene in acest sens. Uniunea Europeana este și ramane un partener vital al Republicii Moldova si un sprijin constant pentru realizarea reformelor necesare unei mai bune functionari a statului de drept și democratiei. Comisia de Comert International lanseaza astazi un puternic mesaj de solidaritate cu cetațenii unei tari incluse in politica europeana de vecinatate care se confruntă cu multiple provocari, atragand în acelasi timp atentia asupra faptului ca un program de reforme structurale profunde este necesar nu numai pentru a intari economia, ci pentru a imbunatati conditiile de trai de zi cu zi ale cetatenilor Republicii Moldova“.

“Republica Moldova a trecut printr-o perioada economica dificila din cauza suspendarii sprijinului financiar international — urmare a bine-cunoscutei fraude bancare din 2014, conditiilor climatice dificile care au afectat productia agricola, precum si urmare a limitarii exporturilor catre Rusia și Ucraina. Aceasta situatie a afectat negativ nivelul de trai al populatiei. In prezent, atat Fondul Monetar International cat si Uniunea Europeana au primit garantii ferme din partea autoritatilor moldovene cu privire la asigurarea unei mai bune guvernari si supervizari bancare și financiare si si-au reluat sprijinul financiar pentru Republica Moldova. In paralel, aplicarea Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, parte a Acordului de Asociere incheiat intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, s-a dovedit un succes si a compensat partial scaderea exporturilor catre alte zone. Acordarea asistenței financiare de catre Uniunea Europeana se inscrie deci intr-un cadru mai larg de masuri ai caror beneficiari finali vor fi cetatenii Republicii Moldova”, a concluzionat europarlamentarul roman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro