Restantele la credite au crescut in noiembrie de peste doua ori fata de anul trecut, la 2,79 miliarde lei
Restantele romanilor la credite au ajuns la 2,79 miliarde de lei la sfarsitul lunii noiembrie, in crestere cu 154,8% fata de aceeasi perioada a anului 2007, potrivit NewsIn care citeaza date ale BNR. In acelasi timp, ponderea datoriilor neplatite in volumul total al imprumuturilor acordate s-a dublat in aceeasi perioada.
- Ponderea restantelor s-a dublat
- Firmele si locuitorii din Capitala se afla in topul restantelor, dar si al creditelor contractate
- Volumul creditelor acordate de banci a urcat usor
- Cele mai putine credite s-au acordat in Covasna, Giurgiu si Caras-Severin
Astfel, ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate a ajuns la 1,42% la finalul celei de-a unsprezecea luni din 2008, fata de 30 noiembrie 2007, cand se situa la 0,77%.
Conform datelor BNR, firmele si locuitorii din Capitala aveau cele mai mari restante, in valoare de 858,33 milioane lei, in usoara scadere insa fata de finalul lui octombrie, cand totalizau 867 milioane de lei. Acestia se afla pe primul loc si in ceea ce priveste volumul creditelor contractate, care au ajuns, la finalul lunii noiembrie, la 69,2 miliarde lei, din care peste doua treimi sunt imprumuturi in moneda straina.
Bucurestiul este urmat in acest top de judetul Brasov, cu 150,6 milioane lei, Timis, cu restante de 113,7 milioane lei. Pe locul patru in topul restantierilor se afla judetul Bihor, cu 99,2 milioane lei, Cluj, 96,5 milioane lei.
Per total, restantele la creditele in moneda nationala sunt de 1,89 miliarde lei, iar cele la creditele in valuta de 905 milioane de lei.
Volumul creditelor acordate de banci a crescut usor
Totodata, in aceeasi perioada se observa o usoara crestere a creditelor acordate, la 195,131 miliarde lei, de la 193,06 miliarde lei in luna octombrie a anului trecut.
Din totalul creditelor contractate pana la finalul lunii noiembrie, aproape o treime sunt contractate de populatia si firmele din Bucuresti si 56,4% sunt credite acordate in valuta. Astfel, imprumuturile in lei au ajuns la 85,6 miliarde lei, in timp ce creditele in valuta insumau 110,7 miliarde lei.
Dupa Capitala, cele mai mari credite au fost acordate in judetele Cluj (9,08 miliarde lei), Constanta (7,75 miliarde lei), Timis (7,56 miliarde lei) si Brasov (6,37 miliarde lei). Creditele acordate locuitorilor si firmelor din Capitala si din cele patru judete mentionate reprezentau peste jumatate din valoarea toala a imprumuturilor la nivelul intregii tari.
La polul opus s-au situat persoanele si companiile din judetele Covasna, care s-au imprumutat cu echivalentul a doar 984 milioane de lei, Giurgiu 1,09 miliarde lei si Caras-Severin 1,25 miliarde lei.