Sari direct la conținut

Reuters: Creditele neperformante se vor mentine la un nivel ridicat in Asia si in Europa

HotNews.ro

Creditele neperformante se vor mentine la un nivel ridicat in Asia si vor continua sa creasca in Europa, in timp ce semnele unei reveniri economice la nivel global nu sunt foarte clare, desi reluarea cresterii economice in SUA ar putea readuce optimismul pe piete, se arata intr-o analiza a Reuters. Actiunilor bancilor din cele doua regiuni au inregistrat scaderi importante in deschiderea sedinta de joi, in contextul in care ingrijorarile cu privire provizioanele bancilor au prevalat asupra optimismului indus de castigurile obtinute de acestea.

Pietele europene au revenit pe verde pana la jumatatea sedintei de tranzactionare, punand capat unui sir de trei zile de pierderi.

Nivelul provizioanelor continua sa creasca

  • Deutsche Bank a anuntat ca toate diviziile sale au obtinut profit in cel de-al treilea trimestru, insa nivelul provizioanelor s-a dublat fata de perioada similara din 2008, la 544 milioane de euro. Provizioanele celei mai mari banci din Germania sunt legate in principal de expunerile sale in Polonia si Spania, iar reprezentantii Deutsche Bank au estimat ca vor atinge nivelul maxim in Statele Unite si Europa in urmatoarele sase luni.
  • Standard Chartered Plc, cu sediul in Marea Britanie, dar care se concentraza pe pietele din Asia, a anuntat ca a beneficiat de o crestere importanta. Perspectivele economice a sunt inca fragila, pietele care inregistreaza cea mai rapida revenire fiind cele din Asia, Africa si Orientul Mijlociu.
  • ANZ, cea de-a patra mare banca din Australia, a raportat pentru prima jumatate a anului fiscal un profit de 2,43 miliarde de dolari australieni, in crestere cu 79%. Cu toate acestea, taxele aferente creditelor neperformante pentru cea de-a doua parte a anului au crescut cu 29% comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 1,63 miliarde de dolari australieni.
  • Bancile chineze ICBC si Bank of China au raportat cresteri ale profitului de aproximatv 20%, ambele beneficiind de o crestere a creditarii in prima jumatate a anului ca urmare a planului de sprijinire a economiei al autoritatilor de la Beijing. Cele doua au aratat insa ca activitatea de creditare a incetinit brusc in al treilea trimestru, in conditiile in care autoritatea de reglementare a intensificat activitatile de monitorizare a imprumuturilor problema.
  • KB Financial, compania-mama a celei mai mari banci din Coreea de Sud, Kookmin, a aratat ca provizioanele se vor reduce in anul urmator, in conditiile in care tot mai putine credite vor deveni neperformante. Profitul trimestrial al grupului a scazut cu 69%, la 173,7 miliarde de woni, pe fondul costurilor mari cu creditele neperformante si a revenirii lente a pietei.

Semne bune

  • O raza de speranta pentru sectorul bancar a fost revenirea pe plus a actiunilor grupului financiar olandez ING, dupa trei zile de pierderi in care valoarea de piata s-a redus cu sapte miliarde de euro. Actiunile ING au crescut cu peste 7% in deschiderea sedintei de joi, dupa ce trei analisti si-au imbunatatit recomandarile privind titlurile grupului olandez.
  • Titlurile ING s-au apreciat joi cu pana la 16%, dupa ce a pierdut aproape 23% in aceasta saptamana. 
  • Lloyds Banking Group a confirmat ca intentioneaza sa isi majoreze capitalul pentru a putea rambursa fondurile guvernamentale primite in cadrul programului de salvare a sistemului bancar. Suma totala de care ar avea nevoie s-ar putea ridica la peste 20 miliarde de lire sterline.

Optimismul s-a raspandit insa in randul investitorilor dupa publicarea evolutiei economiei americane in cel de-al treilea trimestru, indicele bancar european apreciindu-se la ora 13:12 GMT cu 3%, iar cel ce reuneste companiile de asigurari a avansat cu 2,6%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro