Sari direct la conținut

Revenirea oamenilor pe Lună ar putea fi întârziată și mai mult – Nu ar fi exclus ca misiunea Artemis 3 să fie fără aselenizare

HotNews.ro
Capsula Orion, Foto: US Navy Photo / Alamy / Alamy / Profimedia
Capsula Orion, Foto: US Navy Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

NASA a admis întârzierile care se acumulează în programul Artemis prin care oamenii vor reveni pe Lună și lasă de înțeles că misiunea Artemis 3 ar putea să nu includă aselenizarea, dacă o serie de elemente tehnice esențiale nu sunt puse la punct. Cert este că oamenii vor ajunge pe Lună în cel mai bun caz în 2026.

Misiunea Artemis 2, care va duce patru astronauții în jurul Lunii (fără aselenizare) ar trebui să fie lansată cel devreme în noiembrie 2024 și este în grafic. Cei de la NASA au spus însă că există posibiltatea ca misiunea Artemis 3, ce nu va fi lansată mai repede de decembrie 2025, să fie modificată, și ar putea să NU includă aselenizarea.

Între 1969 și 1972 au pășit pe Lună 12 oameni, iar revenirea era programată pentru 2025 sau 2026. Cei de la NASA nu au explicat în ce mod ar putea fi diferită misiunea Artemis 3, în caz că se va decide modificarea ei, însă au spus că schimbările la Artemis 3 se vor face și în funcție de ce se va întâmpla cu misiunea Artemis 2. Este normal acest lucru, dat fiind că sigur vor apărea noi întârzieri și la Artemis 2.

În iunie, oficiali ai NASA s-au arătat îngrijorați de faptul că apar amânări consistente în programul Starship al SpaceX, mai ales că Artemis 3 ar trebui să se folosească de un modul lunar de aterizare construit de compania lui Elon Musk. Racheta Starship are și ea întârzieri, mai ales că a explodat la primul test complet, în aprilie.

Complicații pot apărea și cu noile costume spațiale, mai ales că producătorul acestora trebuie să le poată testa cu capsula din Artemis 3 și trebuie construite simulatoarele pe care astronauții să învețe comenzile.

Surse: SpaceNews, AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro