Rijeka (Croația), Capitală Europeană a Culturii 2020, şi-a lansat festivităţile
Portul croat Rijeka, pe malul Mării Adriatice, şi-a lansat sâmbătă, în prezenţa câtorva mii de persoane, festivităţile de Capitală Europeană a Culturii, titlu pe care îl împarte în 2020 cu localitatea Galway din Irlanda, scrie Agerpres, citând AFP.
Mai multe mii de persoane, printre care numeroşi turişti, au înfruntat ploaia pentru a fi prezenţi la numeroasele evenimente şi spectacole desfăşurate în această zi, la care au participat sute de artişti, actori, cântăreţi sau dansatori.
Spectatorii au putut asista la concerte, dintre care unul a avut loc în clădirea istorică a Pieţei de Peşte, și au putut afla istoria recentă a oraşului Rijeka cu ajutorul unei instalaţii cu o lungime de 200 de metri prezentând cronologia evenimentelor de-a lungul secolelor, pe principala arteră a localităţii, Korzo.
Rijeka, al treilea oraş ca mărime din Croaţia, este primul din ţară care a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii.
Principalul eveniment, intitulat ‘Opera Industriale’, s-a ţinut sâmbătă seară în port, punct emblematic al identităţii oraşului şi simbol al deschiderii acestuia. Acest eveniment „povesteşte istoria oraşului Rijeka, ‘port al diversităţii'”, deviză a evenimentelor culturale care vor fi organizate de-a lungul întregului an, a declarat primarul Vojko Obersnel.
Rijeka, localitate cu 120.000 de locuitori, care a fost un port industrial prosper cu şantiere navale binecunoscute, a suferit în perioada războiului de independenţă (1990-1995). Cu un trecut istoric bogat, aparţinând mai multor ţări în secolul al XX-lea, de la Imperiul Austro-Ungar, trecând prin anexarea de către Italia, apoi ocupaţia nazistă, integrarea la Iugoslavia înainte de a-şi dobândi Croaţia independenţa, Rijeka mizează în prezent pe turism şi pe evenimente culturale pentru a-şi reface situația economică.
În 2019, Croaţia a atras aproape 21 de milioane de turişti.