Sari direct la conținut

Rishi Sunak: Cred că ar fi absolut nebunesc să se interzică proiectele de petrol şi gaze din Marea Nordului

HotNews.ro
Rishi Sunak, Foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia
Rishi Sunak, Foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul britanic, Rishi Sunak, a susţinut proiectele menite să autorizeze noi explorări de combustibili fosili în largul coastelor Marii Britanii, promiţând în acelaşi timp să fie „pragmatic şi proporţional” cu privire la obiectivul neutralităţii carbonului, într-un interviu publicat sâmbătă – transmite France Presse.

Se aşteaptă ca această poziţie să intensifice criticile activiştilor de mediu, care îl acuză pe liderul britanic că a dat înapoi în ceea ce priveşte politicile ecologice pentru a răspunde la neliniştea alegătorilor cu privire la costul potenţial al acestora, pe fondul celei mai grave crize a costului vieţii din Marea Britanie dintr-o generaţie.

Într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, premierul Sunak a căutat să facă distincţie între Partidul Conservator aflat la putere şi principalul său rival, Partidul Laburist, în aceste probleme, în perspectiva alegerilor generale programate pentru anul viitor.

„Ar fi absolut nebunesc să se interzică proiectele de petrol şi gaze din Marea Nordului”

Laburiştii par pregătiţi să revină la putere după mai mult de un deceniu în care au fost în opoziţie.

„Cred că este absolut nebunesc, aşa cum sugerează Partidul Laburist, să se interzică petrolul şi gazele din Marea Nordului”, a declarat Sunak pentru ziarul conservator, referindu-se la apele din largul coastei de est a Marii Britanii.

„Aceasta nu va face decât să slăbească securitatea energetică şi să întărească dictatori precum preşedintele (rus) Vladimir Putin”, a spus el, adăugând că, de asemenea, va „pune în pericol 200.000 de locuri de muncă în aproximativ 30 de sectoare diferite ale economiei şi 80 de miliarde de lire sterline (93 de miliarde de euro) venituri fiscale”.

Sunak, care a fost desemnat prim-ministru în octombrie anul trecut, a explicat că abordarea sa constă în „susţinerea industriei energetice a Marii Britanii” şi a părut să sugereze că neexploatarea noilor rezerve de petrol şi gaze ar risca să provoace „stingerea luminii” în ţară.

„Toată lumea recunoaşte în mod rezonabil că vom avea nevoie de aceşti combustibili fosili ca parte a tranziţiei spre obiectivul zero” carbon, a spus el.

În ultimele zile, guvernul Sunak a atras furia militanţilor pentru climă, sugerând că unele obiective de mediu ale Regatului Unit ar putea fi relaxate, oferind în acelaşi timp un sprijin mixt pentru agenda ambiţioasă de neutralitate a emisiilor de carbon a ţării.

Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a numit vineri guvernul Regatului Unit ca fiind deconectat de realitate, după ce ministrul energiei Grant Shapps a anunţat că autorităţile vor încerca să exploateze la maximum rezervele de petrol din Marea Nordului. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro