Romania, atentionata de Comisia Europeana sa ia masuri in doua luni de zile pentru transpunerea in legislatie a directivei UE care cere stocarea datelor de trafic de telefonie si internet
Comisia Europeana a cerut joi in mod oficial Romaniei si Germaniei sa ia masuri in urmatoarele doua luni de zile pentru transpunerea in legislatiile proprii a directivei UE care obliga furnizorii sa stocheze datele de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet. Cerinta CE a venit sub forma de aviz motivat, a doua etapa a procedurii de infringement (incalcarea dreptului comunitar), iar nerespectarea acesteia poate aduce tarii respective un proces la Curtea Europeana de Justitie. Este vorba de asa numita lege Big Brother, care prevede stocarea datelor de trafic (nu si a continutului) si care a fost adoptata in 2008, insa in anul 2009 a fost declarata neconstitutionala.
- „De la momentul pronuntarii de catre Curtea Constitutionala a Germaniei si, respectiv, a Romaniei, a hotararilor de anulare a legilor nationale de transpunere a Directivei privind pastrarea datelor, cele doua tari nu au aratat cand si in ce mod vor adopta noile acte legislative in materie. Intarzierile inregistrate in prezent de Germania si Romania in ceea ce priveste transpunerea directivei in legislatia nationala ar putea avea un impact negativ asupra pietei interne a comunicatiilor electronice si asupra capacitatii autoritatilor politienesti si judiciare de a depista, a cerceta si a urmari penal infractiunile grave”, explica executivul European decizia de a transmite celor doua tari avizele motivate.
Pastrarea datelor se refera la stocarea datelor privind traficul si localizarea care rezulta din comunicatiile electronice (si nu datele privind continutul comunicatiilor), mentioneaza Comisia. In temeiul directivei UE, datele privind traficul si localizarea pastrate de catre furnizorii de servicii de internet si societatile de telefonie vor fi puse doar la dispozitia autoritatilor nationale de aplicare a legii, in anumite cazuri, in conformitate cu legislatia nationala, si dispozitiile relevante ale dreptului UE si ale dreptului public international.
Comisia Europeana, despre deciziile de neconstitutionalitate din Romania si Germania: Nu s-a decis ca directiva UE ar fi neconstitutionala
Comisia Europeana aminteste cum s-a ajuns la aceasta situatie. Germania (in ianuarie 2008) si Romania (in noiembrie 2008), au notificat Comisia cu privire la transpunerea in propriile legislatii a Directivei privind pastrarea datelor. Cu toate acestea, la 2 martie 2010, Curtea Constitutionala a Germaniei a anulat anumite dispozitii ale Legii privind supravegherea telecomunicatiilor din 31 decembrie 2007. In data de 8 octombrie 2009, Curtea Constitutionala a Romaniei a pronuntat o hotarare similara prin care Legea nr. 298/2008 a fost declarata neconstitutionala.
- „Cele doua instante nu au dispus ca Directiva privind pastrarea datelor, in sine, ar fi neconstitutionala. Cu toate acestea, desi niciuna din concluziile enuntate in hotararile celor doua Curti Constitutionale nu exclude transpunerea completa a directivei intr-o maniera conforma cu dispozitiile constitutionale din Germania si Romania, inca nu au fost adoptate noi acte legislative”, subliniaza institutia de la Bruxelles.
Drept urmare, la data de 17 iunie 2011, CE a deschis impotriva celor doua tari proceduri de infringement, prima etapa a acestei proceduri fiind transmiterea unei scrisori de punere in intarziere. De principiu, tarile au un termen de doua luni de zile sa ofere un raspuns si daca nu se ajunge la o solutie se trece la urmatorul pas – avizul motivat, adica ceea ce au primit astazi cele doua state. Al treilea pas al procedurii de infringement este un proces deschis de CE impotriva acelei tari in fata Curtii Europene de Justitie.
Ce au facut Germania si Romania dupa ce au primit atentionarea de la Bruxelles?
Germania a raspuns in data de 16 august 2011 si a informat Comisia ca Ministerul de Justitie al Germaniei a elaborat o propunere de transpunere a directivei, care, in prezent, se afla in faza de consultare interministeriala. De asemenea, informatiile furnizate de autoritatile romane confirma faptul ca negocierile privind o noua lege sunt inca in derulare la nivel interministerial, mentioneaza CE.
Cu toate acestea, nu este de ajuns si Comisia a decis ca „in absenta unor proiecte de lege care sa transpuna integral Directiva privind pastrarea datelor si in lipsa unor calendare detaliate pentru adoptarea acestora” sa adreseze celor doua tari un aviz motivat.
Noul proiect al Legii Big Brother este contestat in Romania atat de ONG-uri cat si de autoritati de reglementare
In Romania, dupa esecul din 2009, Ministerul Comunicatiilor a lansat in dezbatere publica in luna iulie din acest an un nou proiect de Lege privind retinerea pentru sase luni a datelor de trafic si localizare pentru convorbirile telefonice si pe internet, document care se afla pe circuitul de avizare.
In luna august din acest an, in urma consultarii publice, patru ONG-uri au atentionat ca noul proiect de act normativ incalca in continuare dreptul la viata privata si ca Romania ar trebui sa respinga, asemenea altor state UE, aplicarea directivei europene initiate in acest sens, chiar cu pretul deschiderii unei proceduri de infringement de la Bruxelles. Cele patru ONG-uri sunt ActiveWatch ¬ Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania ¬ Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
De subliniat faptul ca proiectul de lege nu are sustinerea nici a Autoritatii nationale pentru protectia datelor (ANSPDCP) care a avertizat luna trecuta ca exista in continuare prevederi similare legii care a fost declarata anticonstitutionala si nici a Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) care nu a dat un aviz pozitiv si a atentionat asupra unor prevederi care nu au bza legala.
UPDATE MCSI: Imediat ce va fi aprobat in cadrul Guvernului, proiectul de lege va fi inaintat Parlamentului Romaniei pentru adoptare in procedura de urgenta
Contactati de HotNews.ro in legatura cu stadiul oficialii Ministerului Comunicatiilor au declarat:
„Textul proiectului de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost redactat, tinandu-se cont de observatiile rezultate in urma dezbaterilor publice si se afla in faza finala de avizare institutionala. (…) MCSI depune toate eforturile in vederea promovarii acestui proiect de lege in Guvernul Romaniei. Imediat ce va fi aprobat in cadrul Guvernului, proiectul de lege va fi inaintat Parlamentului Romaniei in vederea adoptarii in procedura de urgenta”.