Sari direct la conținut

Romania este codasa la libertatea economica

Evenimentul Zilei

Cato Institute plaseaza economia noastra pe locul 103 din 123

Romania taxeaza venitul din munca la niveluri prea mari fata de restul lumii, nu are o justitie independenta si nu ofera imaginea unui stat democratic. Acestea sint problemele care depuncteaza Romania si o situeaza pe locul 103 in lume din 123 de tari in clasamentul anual al libertatii economice, publicat recent de Fraser Institute din Canada si Institutul Cato din Statele Unite ale Americii.

Clasamentul demonstreaza ca exista o relatie puternica intre libertatea economica si prosperitatea tarii, inclusiv nivelul de trai individual, spune analistul economic Matei Paun. Tarile ale caror economii sint considerate libere sint mai bogate si au tendinta de a evolua mai rapid.

De exemplu, tarile din virful piramidei indicelui libertatii economice au un venit net anual pe cap de locuitor in jur de 26.000 de dolari, fata de 1.800 dolari, cit e salariul mediu anual in Romania, sustin analistii.

Criteriile folosite pentru a evalua tarile au fost marimea guvernului, baza legala si protectia drepturilor de proprietate, accesul la bani si stabilitatea monedelor nationale, libertatea schimburilor comerciale si interventia statului in economie.

Tarile bogate, pe primele locuri

Pe locul intii s-a plasat Hong Kong, notata cu 8,7 puncte din zece posibile, urmata de Singapore, Noua Zeelanda, Elvetia, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Canada, Irlanda si Luxemburg.

Din grupul celor zece tari est-europene admise in Uniune, Estonia se afla pe locul 11, Letonia pe 35, Cehia pe 41 si Lituania pe locul 44. Bulgaria, colega noastra de grupa pentru aderare la UE, se plaseaza pe locul 78, cu un scor de 6 puncte din zece posibile.

In clasamentul libertatii economice, Romania se afla la egalitate de puncte cu Ciad si Siria. Mai putin libere sint doar economiile unor tari ca Nigeria, Ucraina, Gabon, Togo, Rusia, Congo, Burundi sau Guineea Bissau.

Nota 2 la fiscalitate pe munca

Romania a primit nota 2 pentru taxele mari aplicate veniturilor mici.

Sistemul juridic romanesc nu trece clasa la capitolul independenta justitiei fata de guvern si lipsa de interventie a executivului in treburile acestuia, cu o rusinoasa nota 2,3. Notind tot cu 2,3 impartialitatea justitiei, raportul Institutului Cato evalueaza si posibilitatea afacerilor private de a contesta legalitatea actiunilor si reglementarilor guvernului.

“Esecul sistemului legal al unei tari de a asigura securitatea drepturilor de proprietate, punerea in aplicare a contractelor si a intelegerilor reciproce va afecta schimburile comerciale din piata”, explica analistii de la Cato Institute.

Ei spun ca daca persoanele sau firmele nu au incredere ca toate contractele vor fi aplicate si fructele eforturilor lor productive nu sint protejate, beneficiile pe care le-ar putea avea daca se angajeaza in activitatea de productie vor fi diminuate.

O performanta slaba in domeniul legal va afecta apetitul pentru investitii. “De aceea este greu de crezut ca tari cu note foarte joase la acest capitol vor avea o crestere economica sustinuta”, avertizeaza autorii raportului.

Romania a primit cea mai mica nota, 1,7 la capitolul birocratie, asa-numitele obstacole administrative ivite in calea afacerilor.

Sistemul bancar, mai eficient

Avem si note mari, care nu ne-au ajutat insa prea mult in ansamblul analizei. Cresterea masei monetare, tinuta in friu de BNR sub privirea severa a Fondului Monetar International, a primit nota 9,3. Sistemul bancar mai primeste o nota mare, 8, la capitolul evitarea ratelor de dobinzi negative.

Intr-adevar, bancile au dat dobinzi care au depasit nivelul inflatiei, socotind ca altfel populatia nu ar mai plasa banii in conturile lor.

Alte tari au dat dovada de curaj si vointa politica

“Concluziile raportului Institutului Cato nu sint surprinzatoare. Ele confirma ceea ce spuneam noi de mult, si anume ca avem o fiscalitate prea mare, ceea ce afecteaza deopotriva afacerile si nivelul de trai.

Faptul ca sintem codasi intre tarile lumii confirma analizele economistilor romani, care au avertizat in repetate rinduri ca justitia nu e independenta, ca birocratia si coruptia au atins niveluri greu de suportat. Un asemenea clasament mai dezvaluie si faptul ca toate aceste probleme sint rezolvabile, daca ne uitam la evaluarile altor tari. Este nevoie doar de vointa politica.

Multe alte tari au dat dovada de curaj si adevarata vointa politica pentru a-si reduce fiscalitatea sau pentru a stirpi coruptia”, a spus Matei Paun. In ultima instanta, adauga Paun, in competitia cu restul lumii, pierdem investitii straine directe.

Pentru oamenii de afaceri straini, aceste evaluari conteaza imens in decizia de a investi intr-o tara si rareori este aleasa o economie codasa, mai spune analistul roman.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro