Sari direct la conținut

Romtelecom promite servicii IPTV pana la sfarsitul lui 2009 si 8-10 canale TV in format High Definition in urmatoarele 12 luni

HotNews.ro

Romtelecom va introduce servicii de televiziune prin Internet (IPTV) pana la sfarsitul acestui an si 8-10 canale de televiziune in format High-Definition in urmatoarele 12 luni, a declarat vineri pentru HotNews.ro Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom. In privinta programului de reduceri a costurilor demarat anul trecut, Ioannidis spune ca restructurarile masive de anul trecut au facut ca in acest an sa fie reduse in jur de numai 500 de posturi, solutiile de reducere a costurilor urmand a fi analizate si anul viitor fara ca acest lucru sa insemne concedierea altor angajati.

Informatia pe scurt:

  • Romtelecom va lansa servicii de televiziune prin internet (IPTV) pana la finele acestui an si 8-10 canale TV in format High definition in urmatoarele 12 luni.
  • In acest an, Romtelecom reduce pana la 5% din numarul total de angajati, fata de 18% in 2008, cand a fost demarat programul de reducere a costurilor. Operatorul cauta solutii de reducere a costurilor si in 2010, fara a insemna neaparat reducerea numarului de angajati.
  • NextGen Communications, compania de cablu a Romtelecom, va fi dezvoltata in perioada urmatoare, atat organic, cat si prin achizitia unor operatori mai mici.
  • Romtelecom nu este interesata momentan de implementarea unor servicii de tip WiMAX.

„Din fericire am fost prudenti si proactivi, iar in 2008 am facut multe restructurari, am redus numarul total al angajatilor cu circa 17-18% si asta ne-a permis ca in tot acest an nivelul disponibilizarilor sa se reduca la doar 5% din totalul numarului de angajati, respectiv 500 de angajati. Doar in acest an, pana la acesta data, am redus circa 200-300 de posturi”, a declarat Yorgos Ioannidis.

Reducerea de costuri va continua si in 2010

Masurile luate anul trecut, spune Ioannidis, au facut ca in acest an compania sa se orienteze mai putin pe restructurari si mai mult pe dezvoltare, in conditii economice dificile.

„Oricum suntem intr-un continuu efort de reducere a costurilor. Analizam totul: de la benzina masinilor pana la banii pe care-i platim furnizorilor si suntem chiar interesati sa gasim funizori alternativi de electricitate pentru a reduce cheltuielile cu utilitatile. Analizam si pentru anul viitor orice solutie de reducere a costurilor. Nu am dezvoltat inca un plan in acest sens pentru anul viitor, analizam inca. Nu inseamna ca va trebui sa reducem numarul de angajati. Luam in calcul solutii de outsourcing, sigur vom adopta unele, ceea ce va insemna ca vom lucra cu companii diferite si poate anumiti angajati de la noi se vor muta la aceste companii, dar pentru asta aceste companii trebuie sa ne ofere solutii de reducere a costurilor anterioare”, a explicat Yorgos Ioannidis.

La sfarsitul lunii iunie din acest an, Romtelecom avea 10.230 de angajati.

Servicii IPTV pana la sfarsitul lui 2009 si 8-10 canale TV HD in urmatoarele 12 luni

Seful Romtelecom a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an, operatorul va lansa servicii de televiziune prin Internet (IPTV).

„Vom lansa serviciile IPTV undeva pana la sfarsitul acestui an. Servicii IPTV vor fi oferite in toate acele zone unde este o distanta mica intre statiile ADSL si gospodarii. Vor fi mai multe orase, iar serviciile vor fi mai scumpe decat Dolce”, a spus Ioannidis.

In privinta serviciilor de televiziune in format High Definition (HD), Romtelecom nu a dorit sa spuna decat ca „vor fi lansate 8-10 canale TV in format High Definition in urmatoarele 12 luni”.

Romtelecom isi va dezvolta compania de cablu NextGen Communications, inclusiv prin achizitia unor operatori mai mici

Anul trecut, Romtelecom a infiintat o companie de cablu, NextGen Communications care incearca sa fure clienti in fata micilor operatori de cablu din diferite orase unde se impune o alta politica de afaceri. Dezvoltarea acestei companii, spune Ioannidis se va face atat prin achizitii cat si organic.

„Motivul crearii NextGen a fost acela de a concura intr-un mod mai flexibil cu acesti mici operatori de cablu. Din nefericire, trebuie sa avem politici comerciale diferite in fiecare oras. In Romania nu avem 1,2, 3 mari competitori nationali, ci peste 700 de mici operatori raspanditi in toata tara. In anumite zone putem concura drept Romtelecom, in altele vom avea nevoie de un alt vehicul si acesta este NextGen si prin acesta vom cumpara alti operatori sau vom dezvolta aceasta companie. NextGen se va dezvolta atat organic, cat si prin achizitii”, a spus Ioannidis.

De ce nu a vrut si nu vrea momentan Romtelecom servicii de tip WiMax

Desi o licitatie esuata, directorul Romtelecom a explicat si motivele pentru care compania nu s-a implicat in lupta de preluare a unei licente pentru furnizarea de servicii de transmisii de date de banda larga pe suport radio (BWA), ce ar fi permis servicii de tip WiMAX.

„Motivele pentru care nu am fost interesati de WiMax au fost in primul rand frecventa radio (n.r 3,6 – 3,8 GHz) si apoi pretul. Cel putin asa cum sunt lucrurile acum nu suntem interesati de aceasta licenta. De altfel la nivel mondial nu vad ca WiMAX sa aiba asa un mare succes si cred ca este in urma si nu poate concura cu GSM/3G din punct de vedere al terminalelor sau o alta serie de privinte. Cum compania sora Cosmote are GSM/3G nu cred ca are rost sa investim in WiMAX. Sigur daca pretul va fi foarte jos si vor fi mai multe terminale si preturile acestora vor fi mai mici, conditiile la nivel mondial se vor imbunatati, poate vom reconsidera situatia. Acum nu ne trezeste interesul”, a spus Ioannidis.

Pentru finalul acestui an, seful Romtelecom estimeaza ca „rezultatele financiare in ce priveste profitabilitatea vor fi mai bune decat in 2008. In ce priveste veniturile, daca este sa scadem vrem ca scaderea sa fie mai mica decat cea a PIB-ului Romaniei”, a mai spus Ioannidis.

Romtelecom a raportat o pierdere operationala de 1,5 milioane euro in trimestrul secund din acest an, dupa ce in trimestrul anterior din 2009 operatorul inregistrase un profit operational de 13,7 milioane euro. Gratie rezultatelor din prima parte a anului, Romtelecom a ramas insa in prima jumatate a acestui an pe profit operational de 12,3 milioane euro, fata de o pierdere operationala de 16,1 milioane euro in aceeasi perioada din 2008. Anul trecut, compania a terminat pe o pierdere operationala neta de 36,2 milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro