Roscosmos şi NASA negociază un schimb de locuri la bordul capsulelor spaţiale lansate spre ISS
Agenţiile spaţiale ale Rusiei şi Statelor Unite, Roscosmos respectiv NASA, au demarat negocieri în vederea unui schimb de locuri la bordul capsulelor lor spaţiale, pentru ca echipajele de astronauţi ruşi şi americani să poată zbura alternativ spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) folosind vehicule construite de ambele ţări, relatează marţi EFE.
„În acest moment, Roscosmos şi NASA poartă convorbiri pentru un schimb de locuri pentru lansările spaţiale spre ISS (…), astfel încât cosmonauţii ruşi să poată zbura cu navele americane, iar astronauţii americani la bordul capsulelor noastre”, a declarat un reprezentant al agenţiei ruse, cu prilejul sărbătoririi a 65 de ani de la înfiinţarea cosmodromului de la Baikonur, construit în stepa kazahă.
Delegatul Roscosmos în Kazahstan, Anatoli Krasnikov, s-a referit „la apariţia unui nou mijloc de transport” spaţial ce creează „necesitatea urgentă ca echipajele care zboară spre ISS să ştie cum să opereze ambele sisteme de transport”, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia Interfax si citat de Agerpres.
Rusia a reacționat duminică după lansarea cu succes a unei rachete SpaceX americane și andocarea cu succes a capsulei la Stația Spațială Internațională (ISS), promițând că va testa două rachete noi în 2020 și va relua programul lunar anul viitor, potrivit AFP.
Aceste comentarii ale agenției spațiale ruse Roscosmos vin după decolarea istorică din Florida, sâmbătă, a unei rachete de la compania privată SpaceX, care a dus doi astronauți americani la ISS, punând capăt unui monopol rusesc de nouă ani asupra zborului spațial cu echipaj uman.
„Nu intenționăm să rămânem inactivi. Anul acesta vom testa două rachete noi, iar anul viitor vom relua programul nostru lunar”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Roscosmos, Vladimir Uustimienko. Șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, a declarat cu o zi înainte că Rusia plănuia lansarea de teste a unei rachete Angara în toamnă care să ia locul învechitelor rachete Proton.
El a mai spus că Rusia accelerează dezvoltarea rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat, prezentată ca având capacitatea să depășească toate tipurile de sisteme de apărare antirachetă.