Sari direct la conținut

Rubla scade la minimul ultimelor patru luni, afectata de deteriorarea perspectivelor economice

HotNews.ro

Rubla a cazut marti la minimul ultimelor patru luni, dolarul depasind pragul de 60 de ruble, ceea ce ar putea complica sarcina autoritatilor de la Moscova de a reduce dobanzile de interventie si de a relansa o economie in plina recesiune, scrie AFP.

Prabusirea de la finele lui 2014, provocata de sanctiunile legate de criza ucraineana si de caderea cursului petrolului, a fost urmata de o viguroasa apreciere in primavara. Dar noul acces de slabiciune pe pieta aurului negru loveste din nou moneda nationala a Rusiei, care a pierdut peste 15% din valoarea sa fata de dolar, in doua luni.

In jurul orei 08,20 GMT, in conditiile in care barilul Brent scadea la Londra, dolarul urca la 60,33 ruble, fata de cotatia din seara precedenta, de 59,64 ruble, iar euro crestea pana la 66,70 ruble fata de 66,17 ruble inchiderea de ieri.

Aceasta depreciere risca sa puna sub semnul intrebarii reducerea inflatiei, care atinsese o rata anualizata de 17% in primavara, din cauza socului monetar de iarna trecuta.

Aprecierea rublei incurajase banca centrala sa reduca dobanda de interventie, de la 17% la 11,5% in prezent. Economistii asteptau o noua reducere in cadrul reuniunii Bancii Rusiei de vineri.

Institutia, care avertizase deja ca nu va putea continua sa dea drumul la fel de rapid la robinetul creditului, ar putea fi tentata sa ia o pauza, pentru a sustine rubla si a evita o noua scapare de sub control a inflatiei.

„Banca centrala (…) va trebui sa tina cont de noile dezvoltari: perspectivele economice mai slabe decat cele prevazute si asteptari de inflatie mai mari”, arata economistii de la VTB Capital.

Dobanda actuala de interventie este restrictiva pentru activitatea economica, care traverseaza o profunda recesiune. Potrivit cifrelor publice marti de ministerul Economiei, produsul intern brut are o scadere de 4,2% in iunie in raport cu aceeasi perioada a anului trecut si de 3,4% in raport cu primul trimestru.

Economia este puternic afectata de scaderea consumului, dupa cresterea masiva a preturilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro