Sari direct la conținut

Rusia a anulat aproape 32 de miliarde de dolari din datoria Cubei catre fosta URSS

HotNews.ro

Presedintele rus Vladimir Putin, care viziteaza vineri Cuba, a promulgat, inainte de plecarea din Rusia, acordul care anuleaza 90% din imensa datorie contractata de Havana de la fost URSS, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.

Acordul incheiat intre Moscova si Havana in 2013, votat vineri de camera inferioara a Parlamentului, a fost semnat joi de seful de stat si este deci definitiv ratificat, a precizat Kremlinul, intr-un comunicat.

Acest acord prevede anularea a 90% din datoria care insumeaza 35,2 miliarde dolari – respectiv 31,7 miliarde dolari – si care otravea relatiile dintre cele doua tari, dupa caderea Uniunii Sovietice.

Restul de circa 3,5 miliarde dolar urmeaza sa fie rambursat in zece ani prin transe la fiecare sase luni, care vor intra in conturi dedicate, urmand a fi reinvestite de Rusia in economica cubaneza.

Vladimir Putin urmeaza sa se intalneasca cu Raul si Fidel Castro si sa discute despre relatiile comerciale, concretizate prin semnarea unor contracte, in special in domeniul energiei.

Potrivit Kremlinului, gigantul petrolier rus Rosneft, alaturi de grupul rus Zarubejneft, deja prezent pe insula, se va lansa in explorarea si extractia de hidrocarburi cu societatea cubaneza de stat Cupet. Societatea Inter RAO va participa la modernizarea a doua centrale termice.

Rusia si Cuba doresc sa construiasca impreuna un important hub de transport in apropiere de Havana, care sa includa aeroportul San Antonio de los Banos.

In domeniul aviatiei civile, Moscova spersa sa incheie un contract pentru vanzarea de avioane de cursa lunga Iliusin 96-300, regionale Antonov 148 precum si elicoptere Mi-171.

Incepand cu 2005, Moscova si Havana si-au relansat relatiile, reduse aproape la zero dupa dezintegrarea blocului sovietic, la inceputul anilor 1990. Rusia este in prezent al noualea partener comercial al Cubei, mult in urma Venezuelei, Chinei si Spaniei, primii trei parteneri economici ai insulei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro