Rusia ar putea incrimina „rusofobia”: „Sunt necesare formulări speciale”
Rusia ar putea incrimina „rusofobia” ca infracțiune distinctă, înăsprirea legislației în acest sens fiind propusă de Tatiana Moskalkova, comisarul pentru drepturile omului de la Moscova, anunță Interfax.
„În general, există temeiuri legale pentru rezolvarea acestei probleme astăzi – există articolul 282 din Codul Penal, care vorbește despre acțiuni cu caracter discriminatoriu pe baza naționalității, și există articolul 12 din Codul Penal, care vorbește despre răspunderea cetățenilor străini pentru acțiuni care provoacă daune cetățenilor noștri”, a declarat ea la televiziunea Rossiya-24.
„Dar, în practică, aceste norme nu funcționează suficient”, a deplâns ea, adăugând că este de părere că „sunt necesare formulări speciale care să se concentreze asupra rusofobiei în general, nu doar ca o infracțiune periculoasă din punct de vedere social”.
Moskalkova a amintit în acest sens că președintele Vladimir Putin a dat instrucțiuni în luna decembrie a anului trecut ca legislația să fie modificată pentru a „consacra” răspunderea penală pentru „manifestările rusofobe”.
El a făcut comentariul la o întâlnire cu membrii Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și Drepturile Omului din Rusia ce a avut loc pe 7 decembrie.
Noua propunere vine după ce Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat miercuri că în camera inferioară a parlamentului rus au fost depuse mai multe amendamente ce vizează incriminarea „discreditării” și a răspândirii de „informații false” cu privire la grupurile de voluntari ce luptă în cadrul forțelor armate ruse.
Această măsură a fost cerută de Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner, proiectul legislativ fiind considerat unul cu dedicație pentru mercenarii săi. Noile amendamente urmăresc să extindă practic legislația adoptată de parlamentul rus încă din luna martie a anului trecut, care incriminează răspândirea de „informații false” despre forțele armate ale țării.
Rusia vede „rusofobie” peste tot în lume
Rusia a acuzat mai multe state de „rusofobie” din cauza sancțiunilor impuse împotriva sa, a poziționării față de războiul din Ucraina sau a demolării unor monumente sovietice.
În luna ianuarie purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a denunțat „rusofobia totală” a Estoniei după ce țara baltică i-a cerut să își reducă prezența diplomatică de pe teritoriul său.
„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenţionat întreaga gamă de relaţii cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilităţii faţă de ţara noastră a fost ridicată de Tallinn la rangul de politică de stat”, a afirmat ea într-un comunicat remis presei.
Tot Zaharova a acuzat și o „intensificare a rusofobiei” din partea Japoniei, una dintre țările din Asia care s-au aliniat în mare parte sancțiunilor decise de Occident împotriva Moscovei.
Tatiana Moskalkova nu a oferit explicații în interveniția sa de la Rossiya-24 cum ar urma să funcționeze o eventuală incriminare a „rusofobiei” când vine vorba de cetățeni sau locuitori ai Rusiei.
Urmărește ultimele evoluții din a 373-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.