Sari direct la conținut

Rusia si Ucraina isi dezvolta colaborarea privind gazele naturale

HotNews.ro

Moscova si Kiev au facut un schimb de viziuni despre colaborarea lor din domeniul gazelor naturale, anunta publicatia Vremia novostei.

Aflat intr-o stare de spirit plina de bunavointa, Vladimir Putin a pormis Ucrainei o trecere lina la relatii de piata in aceasta sfera de activitate. „Fara indoiala, relatiile dintre Rusia si Ucraina trebuie sa evolueze pe o baza moderna, pragmatica, tinand cont de interesele reciproce.

Daca vorbim de resurse energetice, cooperarea din aceasta sfera trebuie, desigur, sa respecte principiile economiei de piata”, a afirmat presedintele rus.

„Dar intentionam ca aceasta trecere la relatii de piata sa fie realizata cu calm, lin si intr-un regim prietenesc, fara a dauna partenerilor nostri ucraineni”, a declarat Putin.

Cam in acelasi timp, constata Vremia novostei, agentia Interfax anunta noua coalitie de guvernamant de la Kiev, formata din Blocul Iulia Timosenko si alianta politica „Ucraina noastra – Autoaparare populara”, care si-a planificat sa pastreze statutul de tara de tranzit a 80% din gazele rusesti spre Europa, intentionand, in acelasi timp, sa creeze noi posibilitati pentru exportul de gaze din tarile Asiei centrale in UE.

Mai mult, coalitia si-a propus sa asigure livrari stabile de gaze naturale din Rusia in Ucraina pe baza de acorduri interguvernamentale si prin incheierea de contracte directe pe termen lung pentru achizitionarea de gaze central-asiatice.

De asemenea, Ucraina considera oportuna aderarea la proiectul Nabucco, menit sa transporte gaze din regiunea caspica via Transcaucazia si Turcia spre Europa rasariteana si centrala.

Toate aceste planuri, au comentat expertii, implica atragerea de credite de multe miliarde de dolari.

Avand insa in vedere situatia operatorului gazoductelor – Naftogaz Ukraini – totul pare destul de improbabil: pana la sfarsitul lunii octombrie, concernul trebui sa achite 700 milioane de dolari, datorie pentru gazul rusesc, ceea ce priveaza compania de profitul obtinut din trazit, obligand-o sa contracteze un credit de 200 milioane de dolari.

De aceea, problema atragerii unui investitor strategic in sistemul ucrainean este doar o chestiune de timp si de ratiune a functionarilor, daca nu vor sa piarda o buna parte din tranzit. Ramane doar de vazut de unde va veni acest investitor – din Est sau din Vest.

Pe acest fundal, nu este exclusa o reactivare a vechii idei privind infiintarea unui consortiu al gazelor naturale, cu participarea Rusiei si Germaniei, estimeaza Vremia novostei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro