Sari direct la conținut

Rusia va evacua un sat pentru a lansa primul său lander către Lună după jumătate de secol

HotNews.ro
Oamenii de stiinta rusi lucrand la landerul Luna-25, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Oamenii de stiinta rusi lucrand la landerul Luna-25, Foto: Handout / AFP / Profimedia

​În data de 11 august a acestui an Rusia va evacua un sat din Orientul Îndepărtat al țării în cadrul lansării primei misiuni a Moscovei către Lună cu un lander după aproape jumătate de secol, relatează Reuters.

Lunar-25, primul modul de aterizare pe care Rusia îl va trimite către Lună după 1976, va fi lansat de la Cosmodromul Vostocinîi, situat la aproximativ 5.550 km est de Moscova, conform agenției spațiale Roscosmos a Rusiei.

Locuitorii așezării Șahtinski din regiunea Habarovsk a Rusiei, la sud-est de locul de lansare, vor fi evacuați în dimineața zilei de 11 august, deoarece satul se află în zona în care oamenii de știință estimează că vor cădea boosterele rachetei după ce se vor separa.

„În zona previzibilă de cădere se află gura râurilor Umalta, Ussamah, Lepikan, Tastah, Saganar și zona traversării cu feribotul de pe râul Bureia”, a declarat Alexei Maslov, șeful districtului Verhnebureinskîi din regiunea Habarovsk, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Locuitorii din Șahtinski vor fi evacuați”, a anunțat el.

Rusia vrea să se întoarcă pe Lună, printre altele

Landerul Luna-25 va fi lansat cu ajutorul unei rachete Soyuz-2 Fregat și va fi primul modul de aterizare care va ajunge la Polul Sud al Lunii, conform Roscosmos.

Obiectivul principal al misiunii va fi dezvoltarea tehnologiilor de aterizare ușoară, cercetarea structurii interne a Lunii și explorarea resurselor, inclusiv a apei, potrivit aceleiași surse.

Oamenii de știință ruși estimează că modulul de aterizare va funcționa pe suprafața lunară timp de un an.

Rusia a anunțat mai multe proiecte ambițioase în domeniul orbital după începerea războiului din Ucraina în condițiile în care Moscova încearcă să proiecteze statutul său de mare putere. Unul dintre aceste planuri vizează construirea unei stații orbitale care să fie folosită de cosmonauții ruși după abandonarea definitivă a Stației Spațiale Internaționale.

Roscosmos a început deja să transmită invitații partenerilor din țările membre ale BRICS pentru a-și construi un modul propriu la bordul acestei stații, deși analiștii sunt circumspecți cu privire la capacitățile Rusiei de a o construi după impunerea sancțiunilor occidentale împotriva exportării de componente electronice către țara condusă de Vladimir Putin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro