Sari direct la conținut

Salariile reale au scazut in majoritatea marilor economii mondiale in 2008

HotNews.ro

Salariile reale au scazut in majoritatea marilor economii mondiale in 2008, din cauza crizei, potrivit datelor publicate marti de Biroul International al Muncii, care nu se asteapta la niciun avans in 2009, in ciuda semnalelor de relansare economica, relateaza AFP.

„Pe un esantion de 53 de tari care au pus la dispozitie datele, cresterea salariilor medii reale (…) a trecut de la 4,3% in 2007 la 1,4% in 2008”, explica BIM, care a reactualizat Raportul mondial privind salariile publicat in noiembrie 2008.

In zece tari din G20, media cresterii salariilor reale a trecut de la „1% in 2007 la -0,2 in 2008”, potrivit sursei citate.

Salariile au stagnat in tari precum Statele Unite sau Austria, pentru a scadea in Germania (-0,6%) si in Japonia (-0,9%).

BIM estimeaza ca tabloul va continua sa ramana sumbru si in 2009, in ciuda semnalelor de relansare economica, principalul motiv fiind legat de cresterea somajului.

Astfel, „salariile reale din primul trimestru au scazut in peste jumatate din cele 35 de state pentru care dispunem de date recente”, subliniaza BIM.

In Statele Unite, „salariile au scazut cu 2% de la inceputul anului”, afirma unul dintre autorii raportului, Patrick Belser.

Aceasta „deteriorare continua” ridica semne de intrebare asupra revenirii economiei mondiale, in special daca guvernele renunta prea curand la planurile de relansare, avertizeaza directoarea Programului BIT pentru conditiile de munca, Manuela Tomei.

„Deflatia salariilor priveaza economiile nationale de cererea de care au atata nevoie”, explica ea.

Scaderea salariilor reale vine pe fondul reducerii timpului de lucru, care a scazut de la „39 de ore la 38,2 ore pe saptamana” in 2008, comparativ cu 2007.

De asemenea, cresterea somajului in majoritatea economiilor mondiale pune si ea presiune asupra nivelului salariilor acordate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro