Sari direct la conținut

Salariul mediu a crescut cu peste 200 de lei, dar îți cumperi mai puține mărfuri din cauza inflației

HotNews.ro
Salarii, Foto: Dreamstime.com
Salarii, Foto: Dreamstime.com

Salariul mediu net a fost 3937 lei în martie, în creștere mai mare cu 216 lei față de februarie (+5,8%), a transmis joi Institutul Național de Statistică. Această creștere la salariu nu e simțită însă și în puterea de cumpărare, dacă ținem cont că dintr-un salariu mediu în martie luai 984 kg de cartofi, în vreme ce cu o lună înainte îți permiteai 1353 kilograme din salariu.

Potrivit datelor INS, în februarie, prețul din piețe al cartofilor era în Capitală de 2,75 lei. Luna trecută, el urcase la 4 lei. Iar din salariul pe februarie îți luai mai mulți cartofi decât în martie. Asta ca să rămânem la un singur exemplu.

Nu mai vorbim de cei cărora le-au scăzut salariile în martie și care resimt mult mai puternic inflația. Singurele scăderi au fost în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (-3,6%), respectiv în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (-0,1%).

Cele mai mari salarii au fost în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2079 lei).

Martie 2022 comparativ cu Februarie 2022

În luna martie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

• cu 55,4% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 28,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 22,2% ȋn fabricarea băuturilor;

• între 12,0% și 19,0% ȋn activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice;

• între 7,5% și 11,5% ȋn fabricarea altor mijloace de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;

• între 6,0% și 7,0% ȋn fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+2,9%), administraţie publică (+2,2%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (+0,6%), în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro