Sari direct la conținut

Sanatatea bihoreana e in plop

Gazeta de Oradea

Un numar de 303 de localitati din mediul rural din Bihor nu au puncte sanitare. Raportat la numarul total de sate ale judetului, care este de 345, aceasta inseamna un procent de neacoperire de 87,8%. Mai precis, marea majoritate a bihorenilor care locuiesc la sat nu au parte de asistenta medicala permanenta.

Cam asa se prezinta, in linii extrem de mari, starea Sanatatii in Bihor. Alterata.

Gratie anchetei GAZETEI DE ORADEA, publicate in numarul anterior, Directia pentru Sanatate Publica (DSP) Bihor a ajuns sa stie, in sfarsit, ce are in ograda.

Pana in urma cu o saptamana, directorul DSP Bihor sustinea ca habar nu are cate dintre localitatile arondate nu au parte de servicii medicale permanente. Acum a aflat, dupa ce mecanismul ruginit al birocratiei care pare sa paraziteze mai toate structurile institutiilor statului s-a pus in miscare. Obligat de GAZETA.

Motivul pentru care cei de la DSP nu stiau cate sate nu au cabinet medical si nici dispensar este ca institutia nu detine informatii de acest gen. Aceasta a fost explicatia oficiala. DSP Bihor are in evidenta doar localitatile din mediul rural in care exista cabinete medicale. Ca de cele in care nu exista, Dumnezeu cu mila.

Lipsa de informatii

DSP Bihor nu detine o statistica cu privire la numarul satelor care nu au cabinet medical. Motivul lipsei informatiilor, dupa cum spune dr. Dorel Tirt, purtatorul de cuvant al institutiei, este ca asistenta medicala din mediul rural se organizeaza pe comune.

„Nu se poate ca in fiecare sat sa existe cabinet medical”, spune Tirt. „Nici macar in statele din Uniunea Europeana nu se intampla acest lucru. Ar fi extraordinar ca in fiecare localitate din judet sa existe medic. In Bihor, exista acces la asistenta medicala pana in zece kilometri. Practic, toate comunele au medici.

Primarii satelor sunt cei care trebuie sa se ocupe de infiintarea cabinetelor medicale, daca localnicii doresc acest lucru. Daca punctul care ar urma sa se transforme in cabinet medical, nu este autorizabil din punct de vedere sanitar, atunci acesta nu se poate deschide. Cabinetele medicale existente sunt in patrimoniul primariilor”, a mai declarat Tirt.

Evidentele DSP Bihor cuprind doar date referitoare la cabinetele de medici de familie existente. Astfel, in 119 localitati rurale bihorene exista cabinete de medici de familie, dintre care 20 in sate care nu sunt resedinta de comuna.

Tirt este de parere ca „desi nu exista cabinet medical in fiecare sat al judetului, acoperirea cu medici de familie in mediul rural in Bihor este buna, atat geografic cat si raportat la numarul de locuitori”.

Nu exista resurse

Tirt a scos in evidenta cele trei elemente esentiale care trebuie sa fie respectate pentru infiintarea si functionarea in conditii bune a unui cabinet medical sau a unui Centru de Permanenta: eficienta, eficacitatea si echitatea.

„Daca unul dintre aceste elemente nu este respectat, atunci cabinetul medical nu poate functiona” spune medicul.

Eficienta inseamna ca resursele existente sa fie folosite astfel incat activitatea medicilor sa dea rezultate cat mai bune din punct de vedere calitativ. Eficacitatea se obtine prin atingerea scopului propus, si anume acordarea de ingrijiri medicale.

Echitatea inseamna ca, indiferent de capacitatea de plata, fiecare bolnav sa poata beneficia de serviciile medicale.

Tirt crede ca lipsa resurselor financiare este motivul principal pentru care aceste elemente nu pot fi respectate in multe dintre comunitatile rurale satesti din judet. „Cu toate acestea, fiecare comuna are cabinet medical, unele chiar au doi sau trei medici, in functie de numarul localnicilor.

Medicul de familie din comuna are program de lucru la cabinet si pe teren. El se va deplasa in satele in care nu exista cabinet. In cazul urgentelor, bolnavul se va adresa Serviciului Judetean de Ambulanta”, mai spune Tirt.

De-a aruncatul pisicii

De neimaginat, DSP Bihor nu stia pana in urma cu doua saptamani cate curci are in batatura. Cu toate ca motivele sunt bine argumentate de oficialii institutiei, o atare stare de lucruri este departe de normalitate.

Pentru a defini care este acoperirea reala cu personal medical in mediile rurale din Bihor, GAZETA a trebuit sa faca sapaturi serioase sa afle cate sate are judetul. Dupa indelungi cautari, pasati de la o institutie la alta, am dat de informatie cu atata greutate de parca era ditamai secretul de stat.

Din datele detinute de Prefectura Bihor, Dumitru Tiplea, purtatorul de cuvant al prefectului spune ca, in prezent, in judetul Bihor exista 455 de localitati, dintre care sase orase, patru municipii.

Confrom datelor primite de la DSP Bihor, dintre cele 445 de localitati din mediul rural, 119 au cabinete medicale ale medicilor de familie iar in 23 de localitati din mediul rural din Bihor exista Centre de Permanenta, rezultand un numar total de de 142 de puncte sanitare in mediul rural. Restul de 303 localitati nu detin puncte sanitare.

Purtatorul de cuvant al Prefecturii bihor a fost si el consternat de faptul ca DSP nu detine statistici cu privire la numarul satelor fara cabinete medicale, nestiind nici macar in cate sunt raspanditi bihorenii care traiesc la tara.

„Cine ar putea sa detina aceste informatii daca nu DSP Bihor? Directia este institutia cea mai abilitata pentru detinerea si furnizarea unor astfel de infirmatii” a declarat Tiplea. Insa, cu toate acestea starea de aormalitate se mentine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro