Sari direct la conținut

Saptamana Financiara: Majorarea taxelor pare inevitabila

Saptamana Financiara

Majorarea cotei unice de impozitare la peste 16% si a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la peste 19% par inevitabile in anii urmatori, in conditiile in care supraestimarea incasarilor la buget „a devenit o practica curenta a autoritatilor romane“, se arata intr-un raport recent al Raiffeisen Bank, adresat investitorilor.

Bugetul pe 2008 elaborat de Guvern „nu are aproape nicio legatura cu realitatea economica“, sustin economistii bancii, in termeni neobisnuit de duri pentru astfel de rapoarte, de natura preponderent tehnica. Potrivit acestora, Guvernul a proiectat ca va inregistra la buget venituri totale de 39,3% din PIB, ceea ce ar reprezenta o majorare cu 7,5 puncte procentuale de PIB fata de 2007. „Crede cineva asta? Noi nu!“, spun cei de la Raiffeisen.

De altfel, supraestimarea veniturilor nu este o noutate pentru actualul guvern. In 2007, intrarile de bani din TVA, accize si fonduri europene au fost cu mult mai mici decat se planificase, se arata in raport.

Cheltuieli electorale

In aceste conditii, deficitul public va depasi cu mult tinta vizata de autoritati, de 2,7% din PIB, considera economistii Raiffeisen. Si, adaugam noi, face cu atat mai bizara declaratia recenta a ministrului Vosganian, care a spus, pentru Reuters, ca va propune Guvernului, la urmatoarea rectificare bugetara, o reducere a tintei de deficit pana la circa 2%, potrivit standardelor de calcul ale UE.

Desi Comisia Europeana a sustinut ca nici macar obiectivul de 2,7% nu este realist, Romania urmand sa depaseasca, in 2008, plafonul de 3% prevazut de Tratatul de la Maastricht.

Pe de alta parte, o reducere a cheltuielilor pare putin probabila intr-un an electoral, se arata in raport. Analistii considera ca investitiile de capital vor fi sacrificate in favoarea cheltuielilor curente, la fel cum s-a intamplat si anul trecut, cand investitiile au reprezentat doar 3,6% din PIB, desi ponderea lor fusese stabilita, prin Legea bugetului, la 6,7%.

Saptamana Financiara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro