Sari direct la conținut

Scandalul Ridzi: Organizatiile de media condamna practica “cumpararii de stiri”

HotNews.ro

Mai multe organizatii media condamna practica cumpararii de stiri, despre care afirma ca este ‘ilegala” si „lipsita de deontologie”. Intr-un comunicat de presa trimis HotNews.ro, Asociatia Jurnalistilor din Romania, ActiveWacth – Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind se refera la scandalul creat de achizitionarea, de catre ministrul Monica Iacob Ridzi, din fonduri bugetare, a unor stiri publicitare.

„Organizatiile semnatare condamna cu fermitate practica achizitionarii de stiri si materiale cu continut editorial in cadrul unor contracte de publicitate, considerand-o in egala masura o agresiune de natura coruptiei impotriva libertatii presei si impotriva dreptului la informare a publicului, cat si o incalcare grava a unor minime norme deontologice”, se arata in comunicat.

Organizatiile se refara la raportul comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sporturilor, sub semnatura ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea „Zilei Tineretului”, care „constata o ingerinta a autoritatii publice in continutul editorial”.

„Chiar daca reprezentantii televiziunilor mentionate in raport au negat existenta unor intelegeri contractuale pentru difuzarea de stiri, avalansa de informatii si impachetarea editoriala a acestora in cazul “Zilei Tineretului” ridica intrebari legitime referitoare la corectitudinea profesionala versus interesele politice si financiare”, se spune in comunicatul de presa.

Organizatiile semnatare au anuntat ca solicita:

1. Explicatii oficiale si publice din partea primului-ministru Emil Boc, seful Guvernului Romaniei si masuri impotriva functionarilor publici care au semnat aceste contracte si au angajat Guvernul in incalcarea Art. 6 din Legea Audiovizualului.

2. O sedinta a Consiliului National al Audiovizualului, conform Legii Audiovizualului “autoritate publica autonoma si garantul interesului public”, in care sa se discute concluziile raportului si sa se identifice posibilele interventii necesare, la nivel legislativ, administrativ sau al practicilor curente.

La finalul comunicatului, semnatarii anunta ca vor sesiza organismele internationale de presa in privinta acestui caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro