Sari direct la conținut

​Science Report: O „minge de foc” căzută din cer poartă compuși organici extratereștri intacți, spun savanții

HotNews.ro
O minge de foc pe cerul Americii, Foto: youtube.com
O minge de foc pe cerul Americii, Foto: youtube.com

„Compușii organici intacți” ne-ar putea face să înțelegem cum a apărut viața pe Pământ. Meteoritul a sosit pe Terra în 2018 ca o minge de foc pe cerul vestului mijlociu american. A fost urmărit cu radarul meteorologic și vânători l-au luat de pe teren înainte să fie contaminat prin expunerea la apă lichidă.

Acum, cercetătorii spun că materialul recuperat le dă posibilitatea să studieze aceste roci așa cum sunt ele în spațiu, dar cu echipamentul de care dispun pe pământ. Primele rezultate au fost cuprinse într-un articol publicat în revista Meteoritics & Planetary Science.

„Meteoritul este special pentru că a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat repede. Era în foarte mare măsură intact. Am constatat că mineralele nu erau mult alterate și apoi am descoperit o gamă largă de compuși organici extratereștri pe care îi conținea”, afirmă Philipp Heck, curator la Field Museum și conferențiar la Universitatea Chicagp, principal coautor al studiului. „Asemenea compuși organici au fost probabil aduși pe Pământul timpuriu de meteoriți și s-ar putea să fi contribuit la ingredientele vieții”.

Când a sosit mingea de foc, cercetătorii au putut urmări fragmentele utilizând tehnologia NASA destinată monitorizării vremii. „Radarul meteo detectează grindina și ploaia. Bucățile de metorit au avut același ordin de mărime și radarul ne-a ajutat să aflăm poziția și viteza meteoritului”, a spus Heck.

Primele bucăți au fost recuperate de vânătorul de meteoriți Robert Ward, care le-a găsit pe suprafața înghețată a lacului Strawberry din Michigan. Le-a adus la Field Museum, unde a început studiul care a culminat cu articolul publicat recent.

Studiul a arătat că meteoritul era o condrită H4, care reprezintă doar 4% din obiectele căzute pe Pământ. Dar a fost și mai remarcabil când s-a descoperit că fusese recuperat atât de repede încât rămăsese relativ nealterat de condițiile de pe Pământ.

Aceasta i-ar putea ajuta pe cercetători în procesul de înțelegere a modului în care au apărut pe Pământ compuși organici care au dus la apariția vieții. Una dintre posibilități este că ar fi fost aduși de meteoriți, iar un asemenea exemplu ne poate ajuta să înțelegem dacă o asemenea ipoteză ar fi probabilă.

„Oamenii de știință care studiază meteoriții și spațiul sunt întrebați adesea dacă văd semne de viață. Iar eu răspund mereu da, fiecare meteorit este plin de viață, dar terestră, viață de pe Pământ”, spune Heck. „Îndată ce aterizează, obiectul este acoperit de microbi și viață de pe Pământ. Avem meteoriți cu licheni care cresc pe ei. Așa că faptul că meteoritul a fost adus atât de repede după ce a căzut, că a căzut pe gheață și nu pe sol, l-a ajutat să rămână mai curat”.(The Independent)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro