Sari direct la conținut

Scoala Discovery deschide sambata expozitia stiintifica interactiva pentru copii "Descopera misterele electricitatii"

HotNews.ro
Descopera misterele electricitatii, Foto: Wikipedia
Descopera misterele electricitatii, Foto: Wikipedia

Scoala Discovery organizeaza sambata, 20 octombrie, expozitia stiintifica interactiva pentru copii „Descopera misterele electricitatii”. Expozitia face parte din proiectul realizat de Discovery Networks in colaborare cu Ministerul Educatiei, iar copiii cu varste intre 8 si 16 ani pot sa experimenteze si sa invete legile si aplicatiile electricitatii. Ea poate fi vizitata gratuit incepand de sambata, ora 14.30 in Sala Imagika Grand din Baneasa Shopping City, timp de patru saptamani.

Tot in Grand Cinema Digiplex, in fiecare zi de luni pana vineri, intre 10:00 si 12:30, parintii si profesorii pot viziona alaturi de copii unul dintre programele Scolii Discovery pe diverse teme referitoare la electricitate – „Energia si lucrul mecanic”, „Electricitatea”, „Lumina si spectrul electromagnetic” si „Bill Nye despre fizica”.

Ada Roseti, director de Programe pentru Europa de Sud-Est la Discovery Networks, a declarat ca „de data asta am ales sa ne concentram pe fizica, mai precis pe fenomenele legate de electricitate. Dimineata, copiii insotiti de profesori sau parinti pot urmari programele Scolii Discovery legate de electricitate intr-una din salile Grand Cinema Digiplex, iar dupa aceea pot urca in sala Imagika, pentru a experimenta pe viu legile fizicii, aplicate in obiectele expuse, realizand astfel o trecere completa de la teorie la practica, in incercarea de a intelege mai bine fizica, in toata splendoarea ei„.

Printre exponate, copiii vor putea observa si experimenta modul in care functioneaza sau interactioneaza bateriile si generatoarele, magnetii si globurile de plasma sau un gard electric.

Experimentele pe care le pot incerca vizitatorii expozitiei:

1. Masina Wimshurst – Experiment: rotiti manerul ca sa generati electricitate statica; treptat tensiunea va creste pana la cateva zeci de mii de volti, iar un arc electric se va produce intre electrozi.

2. Transformator – Experiment: miscati bobinele transformatorului si vedeti cum puteti face ca energia electrica sa se transmita prin aer.

3. Bateria umana – Experiment: puneti-va mainile pe doua placi de metal si veti putea genera curent electric.

4. Electro-magnet – Experiment: activati electromagnetul si realizati o sculptura din bucati de fier magnetizat.

5. Electroliza – Experiment: descompune apa in oxigen si hidrogen, apoi produce o explozie cu ajutorul celor doua gaze.

Expozitia va fi situata in Sala Imagika Grand, in incinta Cinema Digiplex, din Baneasa Shopping City. Poate fi vizitata gratuit, timp de patru saptamani (duminica – joi intre orele 08:00 – 20:00, vineri – sambata intre orele 08:00 – 22:00), pana pe 18 noiembrie.

Aflata la cea de-a doua editie, expozitia interactiva este un proiect realizat de Discovery Networks in colaborare cu Centrul de cursuri pentru parinti Parentime si Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR).

Scoala Discovery in Romania

Amintim ca pe 8 ianuarie 2012 Ministerul Educatiei si Discovery Networks au lansat proiectul „Scoala Discovery”. Este vorba despre o initiativa conceputa pentru a sustine educatia stiintifica in Romania, care incurajeaza elevii si profesorii sa utilizeze resurse new media la orele de curs. Daniel Funeriu, ministru al Educatiei la acea vreme, a declarat ca parteneriatul nu implica niciun cost pentru Ministerul Educatiei si ca, din 16 ianuarie, Discovery Channel prezinta zilnic o ora de programe educationale pe parcursul careia nu exista publicitate.

Luni este Chimie, Marti – Fizica, Miercuri – Alte Stiinte, Joi – Matematica, Vineri – Biologie. In fiecare zi programele educationale sunt difuzate pe Discovery Channel incepand cu ora 15:00, iar in weekend sunt difuzate in reluare, incepand cu ora 8:00. O parte dintre emisiunile Scolii Discovery sunt disponibile pentru vizualizare si online, pe site-ul scoala.discovery.ro, astfel ca pot fi vazute si in clasa.

In ianuarie 2012, Discovery Networks a organizat o sesiune de formare profesionala pentru 100 de profesori din toata tara, unde experti americani din cadrul Discovery Education le-au vorbit cadrelor didactice despre utilizarea resurselor audio-video in procesul de predare, se arata intr-un comunicat al organizatorilor.

Scoala Discovery este un proiect dezvoltat in parteneriat cu Discovery Education, o platforma infiintata in Statele Unite in 2004, care sustine profesorii si elevii cu solutii digitale care stimuleaza curiozitatea elevilor. Apeland la arhiva de programe Discovery, platforma Discovery Education a ajuns la peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi din America, precizeaza comunicatul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro