Sari direct la conținut

Se pregateste infiintarea retelei Intranetul statului, pe suportul asigurat de o infrastructura comuna de la SNR, Teletrans, Translectrica si Telecomunicatii CFR

HotNews.ro
Reteua de fibra optica a Teletrans, Foto: Teletrans
Reteua de fibra optica a Teletrans, Foto: Teletrans

Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului, destinata schimbului gratuit de date si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile si institutiile publice dar si intre regiile autonome si companiile nationale sau controlate de stat, va fi infiintata in perioada urmatoare, conform unei Ordonante de Urgenta pulicata in Monitorul Oficial pe 30 decembrie 2011. Suportul de comunicatii este asigurat de elemente de infrastructura de la Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR, iar integratorul tehnic este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Guvernul se pregateste acum sa aprobe prin hotarare infiintarea retelei “Intranetul statului”.

  • “In termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Guvernul va aproba prin hotarare infiintarea retelei “Intranetul statului”, pe suportul de comunicatii asigurat de infrastructura comuna”, se arata in Ordonanta de Urgenta 117/2011 care prevede infiintarea acestei infrastructuri si care a fost publicata in Monitorul Oficial la data de 30 decembrie 2011, conform Legestart.ro.

Infrastructura (ICCES) este destinata schimbului securizat de date si informatii la nivel national dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, intr-o retea privata virtuala a administratiei. Intreaga retea va fi administrata de STS si va oferi gratuit servicii catre institutiile statului.

Infrastructura va folosi practic resurse de comunicatii disponibile si aflate in administrarea integratorului tehnic (STS) si/sau in concesiunea/proprietatea companiilor specializate (SNR, Teletrans, Transelectrica si Telecomunicatii CFR), respectiv: fibre optice in cablurile de fibra optica si echipamente asociate, segmente de infrastructura de radiocomunicatii, spatii tehnice ori pe piloni si utilitati aferente.

Se va rezolva problema lipsei interoperabilitatii intre sistemele informatice ale statului?

Aparitia acestei structurii de comunicatii este motivata de crearea unui mediu securizat care sa asigure protectia informatiilor publice si a datelor cu caracter personal dar si de “crearea unui cadru de interoperabilitate care sa asigure coordonarea si coerenta activitatilor de e-guvernare la nivel national si european”.

In actul normativ intrat in vigoare se spune ca tot acest demers va duce printre altele la “diminuarea, pana la anulare, a caracterului insular al conceptiei solutiilor informationale si informatice” sau la “eliminarea riscului aparitiei de bariere electronice arbitrare intre sistemele informatice publice”.

Ce costuri publice vor fi cu dezvoltarea si mentenanta acestei infrastructuri comune de comunicatii a statului?

Costurile exacte ale aparitiei acestei infrastructuri comune de comunicatii electronice a statului nu sunt mentionate in Ordonanta de Urgenta si nici in nota de fundamentare care a insotit proiectul acestui act normativ, atunci cand acesta s-a aflat in consultare publica.

Singurele informatii au aparut in Programul National de Reforma 2011-2013 adoptat in luna aprilie a anului trecut de catre Guvern, unde se spune ca ICCES va avea intial o alocare financiara de cinci milioane de euro, apoi una in valoare de trei milioane de euro in functie de obiective.

STS este integrator tehnic, insa deasupa lui se afla un Consiliu de coordonare interministerial, care va monitoriza si aviza toate cheltuielile legate de dezvoltarea si modernizarea infrastructurii comune, conform prevederilor din lege.

  • “Consiliul de coordonare interministerial va aproba numai integrarea elementelor de infrastructura ale caror costuri de utilizare sunt egale sau mai mici cu cele oferite de piata publica de comunicatii“, se mai prevede in aceasta ordonanta.

In OUG 117/2011 se mai spune ca “Integratorul tehnic (n.a. STS) suporta din bugetul propriu costurile necesare companiilor specializate pentru mentinerea in functiune a elementelor de infrastructura care sunt integrate functional in infrastructura comuna”.

Pana la aparitia acestui proiect de creare a unui intranet al statului”, amintim ca in cursul anului 2010, presa locala a scris despre intentia statului roman de a crea o Companie Nationala de Comunicatii si chiar ministrul Valerian Vreme a confirmat aceasta ipoteza.

Operationalizarea imediata a Infrastructurii comune de comunicatii electronice a statului constituie un obiectiv prioritar, stabilit si printr-o Hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) nr. 14 din 25 ianuarie 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro