Sectorul SIF-urilor a pierdut marti aproape 14%, pe o piata in scadere cu 10%
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat scaderi substantiale in prima sedinta de tranzactionare a acestei saptamani, indicele societatilor de investitii financiare inregistrand pierderi de aproape 14%. Brokerul Mihai Chisu, de la IFB Finwest, a precizat pentru HotNews.ro ca aceasta sesiune a fost dominata de panica, fundamentele economice fiind abandonate.
Mihai Chisu a mai precizat ca bursa romaneasca este extrem de mult influentata de evolutia pietelor externe.
„E o corelare pe care o vedem de ceva timp si o parte din comportamentul investitorilor s-a transferat si pe bursa romaneasca. In afara acestor elemente, exista si o valenta pur romaneasca, care este la fel de ingrijoratoare si care pune la fel de multa presiune asupra comportamnetului investitorului participant pe piata romaneasca si anume climatul intern, afectat de recentele evenimente care transmit efecte negative in toate domeniile: social economic, politic”, a declarat Chisu.
Ziua de azi a fost dominata de foarte multa de panica, fiind abandonate fundamentele economice, si s-a vandut fara mila.
Mihai Chisu
BET-C, indicele compozit al BVB, s-a depreciat cu 9,97%, pana la 2.658,23 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide titluri listate, a coborat cu 10,96%, la 4.365,99 puncte.
BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 13,91%, ajungand la 18.008,26 puncte.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a scazut cu 11,92%, la 402,37 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a pierdut 9,58%, pana la 616,05 puncte.
Rulajul a crescut cu 40%
Lichiditatea de pe piata reglementata a BVB a crescut insa cu 40%, ajungand la 69,67 milioane de lei, echivalentul a 16,65 milioane de euro.
Pe sectorul actiunilor s-au inregistrat schimburi in valoare de 67,90 milioane de lei. SIF Oltenia a inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 23,90 milioane de lei, urmata de SIF Moldova si SIF Banat Crisana cu un rulaj de 11,56 milioane de lei, respectiv 5,04 milioane de lei. SIF Transilvania se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 5,01 milioane de lei, iar BRD se afla pe locul cinci, cu 4,80 milioane de lei.
Actiunile UAMT (7,84%) si Zentiva (2,22%) au fost singurele care s-au apreciat, in vreme ce titlurile CEMACON Zalau (-14,91%), Siretul Pascani (-14,88%) si Amonil (-14,78%) au inregistrat cele mai mari pierderi.
Pe sectorul obligatiunilor s-au incheiat tranzactii cu titluri de stat, in valoare de 801.850 lei.
Schimburile cu unitati de fond OTP WiseRO s-au ridicat la 56.977 lei, cele cu unitati de fond STK Emergent au fost de 54.267 lei.
Pe piata derivatelor au fost incheiate sapte contracte avand ca suport cursul EUR/RON cu scadenta pe luna iunie, la un pret mediu de 4,2215 lei si o valoare totala de 844.263 lei, si un contract pe cursul EUR/RON cu scadenta pe luna martie 2011, la un pret de 4,3000 lei si o valoare de 12.900 lei.
Va exista o revenire a pietelor, tocmai pentru ca scaderile acestea au fost foarte severe. In urmatoarele sedinte, mai devreme sau mai tarziu, cred ca o sa cunoastem si o revenire, care ar putea fi la fel de puternica.
Mihai Chisu
Mihai Chisu: Trebuie sa ne asteptam si la o revenire a pietelor, pentru ca aceste scaderi au fost foarte severe
Mihai Chisu crede ca este posibil sa mai vedem scaderi de o asemenea amploare, insa trebuie sa ne asteptam si la o revenire a pietelor.
„Trebuie sa ne asteptam si la momentul in care pietele vor cunoaste un rebound. Va exista un asemenea rebound, o revenire a pietelor, tocmai pentru ca scaderile acestea au fost foarte severe. In urmatoarele sedinte, mai devreme sau mai tarziu, cred ca o sa cunoastem si o revenire, care ar putea fi la fel de puternica”, a precizat Chisu.
Brokerul IFB Finwest a mai spus ca trebuie sa fim constienti ca astfel de scaderi se pot intampla oricand, „atata timp cat sentimentul pietelor internationale si mediul economic intern sunt de asa natura incat pot genera panica”.
Mihai Chisu a precizat ca „ziua de azi a fost dominata de foarte multa de panica, fiind abandonate fundamentele economice, optimismul si orice alt element care pana acum insufla incredere in bursa romaneasca si s-a vandut fara mila”.