Șefa IICCMER a demisionat: Am întâmpinat piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private
- Redactia Hotnews
Președinte executiv al Institului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), Alexandra Toader, a demisionat luni din funcție. Ea invocă „piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private”.
„În pofida efortului sistematic în care m-am ancorat, am întâmpinat piedici constante din partea anumitor instituții ale statului sau atacuri virulente la adresa vieții private, acțiuni care mi-au provocat un grav prejudiciu de imagine, în ciuda lipsei de consistență a falsurilor lansate în spațiul public. Este regretabil faptul că privarea unor salariați / terțe persoane de privilegii financiare și de orice altă natură (privilegii de care unii au beneficiat anterior și care pot fi plasate la limita legii) a generat acțiuni abjecte, cu scopul inducerii în eroare a celor mai înalte foruri decizionale”, a scris ea pe Facebook.
Alexandra Toader a fost numită în funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în ianuarie 2020, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban. Aceasta deținuse anterior funcţia de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Cel care ocupase anterior funcţia de preşedinte executiv al IICCMER, teologul Radu Preda, fusese demis de premier după ce a primit o notă de informare de la Corpul de control privind documentarea efectuată la acest institut.
Radu Preda era șef al IICCMER din martie 2014, el fiind numit în funcție de premierul de atunci, Victor Ponta.
Mai multe documente obținute de site-ul Să fie lumină, dar și mărturiile unor actuali și foști angajați sau colaboratori ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, arătau o instituție a statului român – fundamentală în misiunea ei istorică – adusă într-o criză profundă sub conducerea unuia dintre cei mai cunoscuți teologi ortodocși români, Radu Preda.
După un mandat de mai bine de cinci ani, Preda lasă în urmă un institut fără cap, măcinat de probleme, care funcționează din inerție. Cariera clericală a teologului Radu Preda a fost, aparent, mult mai importantă pentru el decât funcția publică de la IICCMER, scria Să fie Lumină în materialul ce poate fi citit aici.