Sari direct la conținut

Șeful spionajului militar ucrainean, despre atacurile asupra Crimeei: „Este doar începutul”

HotNews.ro
Kirilo Budanov șeful serviciului secret al armatei Ucrainei , Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro
Kirilo Budanov șeful serviciului secret al armatei Ucrainei , Foto: Adi Iacob/ HotNews.ro

Atacurile ucrainene în Crimeea „anexată” de Rusia se vor intensifica, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, recunoscând totodată că frontul terestru rămâne „înghețat”, potrivit AFP.

„În 2023, primele incursiuni ucrainene au avut loc în Crimeea ocupată temporar, chiar dacă unii le considerau imposibile. Și acesta este doar începutul. Acest lucru dă speranță, în special ucrainenilor din Crimeea, care trăiesc sub ocupație rusă de zece ani și dintre care mulți începeau să se descurajeze”, a declarat Kirilo Budanov în acest interviu publicat vineri.

„Partea de nord a Mării Negre se află sub control ucrainean, unde există platforme de extracție a gazelor”, iar „coridoarele maritime de export de cereale sunt din nou operaționale, chiar dacă există riscuri din cauza războiului”, a adăugat el.

Crimeea, „anexată” de Moscova în 2014, este o regiune-cheie pentru logistica forțelor ruse care ocupă o parte din sudul Ucrainei. Acest teritoriu este atacat în mod regulat de rachete și drone ucrainene.

Pe frontul terestru, însă, „de ambele părți, utilizarea foarte intensivă a dronelor de atac a făcut imposibilă atât ofensiva rusă, cât și cea ucraineană”, potrivit șefului GUR, care a menționat, de asemenea, „densitatea câmpurilor de mine fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Întrebat despre starea de spirit a populației ucrainene la doi ani de la invazie, el a recunoscut că aceasta este „obosită”.

„Războiul a început în urmă cu zece ani (în Donbas, n.r.), iar invazia pe scară largă este în curs de desfășurare din 2022. Nu o critic, este de înțeles. Dar deficitul de soldați devine semnificativ, chiar dacă nu este alarmant”, a spus Budanov. O dezbatere privind mobilizarea face vâlvă de săptămâni întregi în Ucraina, iar discutarea unui controversat proiect de lege a fost amânată joi de către deputați.

Întrebat despre posibilitatea unor negocieri cu Moscova, el a răspuns că „nu este momentul potrivit. Negocierile încep atunci când cel puțin una dintre părți, dacă nu ambele, are un interes în ele. Nu este cazul”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro