Sari direct la conținut

Senatul SUA a adoptat reforma sistemului financiar, pentru un control mai strict al pietelor

HotNews.ro

Senatul american a adoptat joi versiunea finala a celei mai importante reforme a sistemului financiar din anii ’30 si pana in prezent, care va aduce un control mai strict pe pietele financiare, potrivit AFP. Legea, care a fost votata cu 60 de voturi „pentru” si 39 „impotriva”, va fi promulgata saptamana viitoare de presedintele Barack Obama.

Prin aceasta lege, autoritatile americane incearca sa previna o noua criza precum cea din 2008, care a aruncat tara in recesiune.

Legea Dodd-Frank – numita dupa numele principalilor doi autori, senatorul Chris Dodd si deputatul Barney Frank – prevede infiintarea de noi programe, consilii si birouri care vor fi integrate in structura de reglementare existenta. Printre autoritatile care vor fi infiintate dupa promulgarea acestei legi se numara Consiliul de Supraveghere a Stabilitatii Financiare, care va fi insarcinat cu identificarea practicilor riscante care ar pune in pericol economia, Biroul pentru Protectia Consumatorilor de Servicii Financiare, va functiona sub autoritatea Federal Reserve si va monitoriza piata creditului si a altor servicii financiare, Biroul de Supraveghere a Economisirii sau Biroul Federal de Asigurari, ce se va constitui in cadrul Departamentului Trezoreriei si va monitoriza industria asigurarilor.

De asemenea, a fost extins rolul Commodity Futures Trading Commission (CFTC), organismul federal de reglementare a pietelor derivate, si al Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare (Securities and Exchange Commission).

Aceasta lege stabileste si o alternativa la salvarea de catre stat a institutiilor financiare, oficialii din domeniul reglementarii urmand sa identifice si sa actioneze in cazul unor institutii care ameninta sa esueze. Acestia vor trebui sa intervina si sa reduca dimensiunea acestor companii, fara a afecta intreg sistemul financiar.

Autoritatile din domeniul reglementarii vor determina si dimensiunea rezervelor de capital pe care ar trebui sa le detina marile companii financiare non-bancare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro